POKLONIK LJUBAVI I JEDNAKOSTI: 10 činjenica koje niste znali o rege ikoni, Bobu Marliju
Foto: Profimedia

Na današnji dan preminuo je Bob Marli

POKLONIK LJUBAVI I JEDNAKOSTI: 10 činjenica koje niste znali o rege ikoni, Bobu Marliju

Pop kultura -

Na današnji dan 1981. godine preminuo je kralj regea, Bob Marli koji je svetu podario besmrtnu muziku.

Bob Marlijevo originalno ime bilo je Nesta Robert Marli, ali zamenio je prva dva imena jer je smatrao da je Robert (Bob) muževnije. To nije jedina stvar koja se razlikuje od krštenice. Naime, u njoj piše da je rođen šestog aprila zato što je njegovoj majci trebalo čitav mesec da ga zvanično registruje u knjigu rođenih (inače rođen je šestog februara).

Bobov otac, Norval Sinkler Marli bio je britanski pomorski kapetan. Imao je 50 godina kad je upoznao 19-godišnju devojku Sedelu u jamajčanskom selu Najn majl. Boba su u Kingstonu zvali "beli dečko" zbog čega se osećao otuđeno od svoje sredine, ali upravo ta odvojenost u mladosti uticala je na njegovo samopouzdanje koje nam je podarilo muziku za sva vremena.

Još kao četvorogodišnjak Bob je proricao ljudima sudbinu čitajući im dlanove. Majka Sedela smatrala je to dečačkom igrom, ali se zapanjila kad je sve više ljudi kucalo na vrata tražeći uvid u sudbinu. Kad je napunio sedam godina izjavio je da će prestati da se bavi supernaturalnim i da je muzika njegova budućnost. Svoje zakletve držao se do kraja života. Priča se da je u razgovoru sa majkom prorekao sopstvenu smrt u 36. godini.

4. Politička misao

Kad je prvi put uhapšen zbog posedovanja marihuane proveo je mesec dana u zatvoru. Za vreme izdržavanja kazne zbližio se sa nekolicinom zatvorenika i predpostavlja se da su razgovori sa njima bili glavna motivacija Marlijevih političkih poruka u pesmama. Bob je bio samoproklamovani borac za socijalnu pravdu.

5. Žene

Demijan Marli (Foto: Profimedia)
Demijan Marli (Foto: Profimedia)

Bio je poznat kao svojevrstan zavodnik. Sa svojom ženom Ritom ostao je do kraja života, ali nebrojeno njih je prošlo kroz njegov krevet. Priča se da mu je glavna rečenica pri prilaženju suprotnom polu bila: "Yuh wan have ma baby" (u grubom prevodu - Da li želiš moje dete?). To je očigledno često palilo, jer se predpostavlja da slavni pevač ima preko 20-oro dece (11 zvanično priznatih) od kojih su mnogi muzički nadareni (Zigi, Demijan, Džulijan, Rohan...).

6. Uspeh i novac

Dan danas jedan od najprodavanijih (Foto: Profimedia)
Dan danas jedan od najprodavanijih (Foto: Profimedia)

Kad se proslavio i počeo da zarađuje, ostao je skroman, ali i velikodušan. Pošto je i sam odrastao u siromašnoj porodici odlučio je da ulaže u svoje sredinu i ljude. Pa ipak, novac se prelako trošio. Otkrio je da ga potkrada dugogodišnji menadžer Don Tejlor kog je tukao do ivice smrti, pa onda otpustio. Novcem nikad nije želeo da prikaže svoj status. Vozio je automobil marke BMW, ali samo zato što je to smatrao akronimom za svoj sastav "Bob Marli i Vejlers" (Bob Marley and the Wailers).

7. Vera i marihuana

Marihuana (Foto: Profimedia)
Marihuana (Foto: Profimedia)

Bob je bio izrazito pobožan rastafarijanac. Ras Tafari je ime čoveka koji krunisan kao kralj Etiopije 1930. godine. Krunom je dobio i titularno ime Hajle Selasije. Rastafarijanci su pravoslavni hrišćani, iako praktikuju običaje koje ostatak hrišćanske zajednice smatra paganskim. Boga, Jehovu, Jahvea nazivaju Dža (Jah). Kad se krstio Bob je promenio ime u Berane Selasije a propagirao je konzumiranje marihuane kao deo rastafarijanskog stila života.

"Što više prihvataš biljku, to više prihvataš Rastafarija. Biljka je život. Biljka je dobra.", često je govorio Bob.

8. Sport

Koreografija sa utakmice u Belgiji 2013 (Foto: Profimedia)
Koreografija sa utakmice u Belgiji 2013 (Foto: Profimedia)

Obožavao je fudbal i smatra se da je bio izrazito nadaren igrač, gotovo na nivou profesionalca. Kad se 1977. povredio igrajući fudbal, otkriven mu je maligni tumor na nožnom palcu. Preporučena mu je amputacija, što je on odbio zbog verskih razloga (Podeljeno telo, podeljen duh). Tumor se proširio na krucijalne organe što je i dovelo do prevremene smrti.

10 Sahrana

Želeo je da poslednje dane provede na Jamajci, ali preminuo je na putu od Nemačke do Majamija. Sahranjen je u voljenoj zemlji, a u sanduk mu je stavljena njegova Gibson Les Pol gitara, fudbalska lopta i pupoljak marihuane od 10 grama.

Bonus

U spotu za pesmu "Is this Love" u grupi dece pojavljuje se i sedmogodišnja Naomi Kempbel.

Iako ima pregršt teorija, niko ne zna tačno poreklo naziva "rege" ali je ime univerzalno prihvaćeno za ime muzičkog žanra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track