Najnovije vesti

LJUSKA OD KOKICE MU SE ZAGLAVILA IZMEĐU ZUBA Posle 7 dana krenuli JEZIVI BOLOVI: Da nisam otišao kod lekara, bio bih MRTAV
Foto: Profimedia/Ilustracija

oprez

LJUSKA OD KOKICE MU SE ZAGLAVILA IZMEĐU ZUBA Posle 7 dana krenuli JEZIVI BOLOVI: Da nisam otišao kod lekara, bio bih MRTAV

Zdravlje

Vatrogasac Adam Martin dobio je endokarditis - upalu unutrašnjeg zida srca i srčanih zalistaka, nakon što mu je ljuskica od kokice zapala među zube i nikako nije uspevao da je izvadi. Puna tri dana je pokušavao da izvuče hranu čačkalicom, poklopcem olovke, komadom žice...

Počeo je da ga boli zub, ali nije otišao kod zubara ni nedelju dana kasnije. Počelo je da ga muči noćno znojenje, osećao je glavobolju, umor i patio je od šumova na srcu.

“Lekari su mi rekli, da nisam otišao kod njih, za tri dana sam mogao da budem mrtav. Ljudi umiru kada se infekcija toliko proširi, a ja sam bio na ivici. Doslovno mi je uništila srčane zaliske. Da sam otišao odmah kod zubara, ništa od ovoga se ne bi dogodilo. Najgore iskustvo u mom životu. Bio sam na ivici smrti, stvarno imam sreće”, izjavio je vatrogasac iz Kornvola.

Adam, koji je inače otac troje dece, u početku je mislio da ima grip. Otišao je kod lekara opšte prakse, koji ga je poslao na rendgen i vađenje krvi. Vratio se kući da odmara, ali danima kasnije se nije osećao bolje. Primetio je i krvni ugrušak na nožnom prstu, kasnije dijagnostikovan kao "Janeway lezija" – spoljašnji pokazatelj infektivnog endokarditisa. Tada se zaputio u bolnicu.

“Imao sam osećaj da nešto nije u redu. Spavao sam puno i osećao se jako loše. Imao sam bolove u nogama. Primljen sam u bolnicu nekoliko dana na analize i bio sam već jako zabrinut”, rekao je Adam.

Zbog oštećenja srca morao na operaciju

Ispostavilo se da je bol u nozi ugrušak zbog infekcije, čije je uklanjanje trajalo pet sati. Dobio je lekove protiv infekcije, ali ispitivanja su otkrila da mu je srce teško oštećeno i da će mu trebati operacija. Inače, uzročnici infektivnog endokarditisa su bakterije, koje se mogu naći i u ustima, a koje putem krvotoka ulaze u organizam i mogu da oštete srce.

“Ne želim da bilo ko prođe ovo što sam ja. Sve se tako brzo dogodilo. Jezivo je kada pomislim da je sve to zbog kokica”, dodao je vatrogasac, koji se, na sreću, brzo oporavio.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...