Dr Anđela Milovanović

VITAMIN D3 ČUVA KOSTI I ZGLOBOVE: Od preloma kuka u prvoj godini umre 20 odsto bolesnika, 30 ostanu invalidi (KURIR TELEVIZIJA)

Život -

Poznato je da nedostatak vitamina D3 u organizmu može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih posledica, uzrok je za nastajanje maligniteta, kardiovaskularnih bolesti, autoimunih i neuroloških bolesti. Takođe, ima uticaj na jake i zdrave kosti, pa ukoliko je prisutan manjak vitamina D3 javljaju se bolovi u kostima, zglobovima i mišićima, kao i osteoporoza i osteopenija.

Dr Anđela Milovanović, fizijatar iz Kliničkog centra Srbije, objašnjava da su faktori rizika za nastanak osteporoze raniji ulazak žene u menopauzu, pre 45. godine, žene sitnije građe, blede pute, koje konzumiraju alkohol ili su uzimale terapiju kortikosteroda ili hemioterapiju, ali i osobe koje ne unose dovoljno kalcijuma i vitamina D3.

A kada dođe do osteoporoze, prelomi su učestaliji, navodi ona. "To su prelomi kičmenog pršljenova, prelomi kuka, prelomi ručnog zgloba, prelomi rebara i drugih kostiju. Od preloma kuka u toku prve godine 20 odsto bolesnika premine, a 30 odsto ostaju trajni invalidi" upozorila je fizijatar KCS.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track