KAKO PODNETI PAKLENE VRUĆINE: 10 grešaka kod ispijanja VODE zbog kojih se ŽEGA još teže podnosi, ali i rizikuju neke BOLESTI!
Foto: Aamir QURESHI / AFP / Profimedia

obratite pažnju

KAKO PODNETI PAKLENE VRUĆINE: 10 grešaka kod ispijanja VODE zbog kojih se ŽEGA još teže podnosi, ali i rizikuju neke BOLESTI!

Život -

Ledena voda daje instant osveženje, ali dugoročno može otežati vrućine, ali to je još najmanji problem.

1. (Iznova) koristite boce s BPA

BPA je skraćenica za hemijski spoj bisfenol A. Koristi se za izradu mnogih proizvoda, uključujući boce za vodu. Ali istraživanja pokazuju da BPA može ući u vašu hranu i piće. Takođe postoji zabrinutost da previše izlaganja može dovesti do urođenih mana.

Potrebno je više istraživanja, ali stručnjaci smatraju da bi hemikalija takođe mogla igrati ulogu u nekim zdravstvenim stanjima. To uključuje visoki krvni pritisak, hormonsku neravnotežu, dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti. Odlučite se za boce za vodu na kojima piše da ne sadrže BPA ili da su izrađene od stakla ili nerđajućeg čelika.

0527217275, plastika, plastični otpad
foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP / Profimedia

2. Previše brinete oko temperature vode

Po letnjim vrućinama prija da se popije ledena voda. Ipak to nije uvek najbolja taktika. Usprkos mitovima, ledena voda ne sužava vaše krvne sudove niti otežava varenje hrane, ali može otežati hlađenje organizma.

Ako brzo ohladite unutrašnjost organizma, telo će to doživeti kao da vam je hladno pa će prestati s prirodnim rashladnim mehanizmom, tj. znojenjem. Voda na sobnoj temperaturi dugoročno će vas bolje hidrirati ne remeteći "termostat". Izuzetak je ako ste u okruženju s mnogo vlage.

voda, piti vodu
foto: Shutterstock

3. Stalno dodajete kriške voća i povrća

Kriška limuna ili krastavca može učiniti vašu vodu ukusnijom i osvežavajućom. Ali ako niste oprezni, može ga ispuniti i bolestima koje se prenose hranom poput salmonele i Ešerihije koli. Kada kora nije čista, rezanje pomera bakterije u meso.

Voće i povrće narezano na istoj dasci koja se koristi za rezanje sirovog mesa takođe može dovesti do bolesti koje se prenose hranom. Isto tako i stvari koje nisu stavljene na odgovarajuću temperaturu. Obavezno operite ili izribajte voće i povrće pod mlazom vode.

Limun
foto: Shutterstock

4. Ne pijete vodu uz alkohol ili kafu

Alkoholna pića su diuretici, što znači da pokreću vaše telo da više mokri. A puno mokrenje može dovesti do dehidratacije. Da biste to izbegli, uskladite svoja pića - jedna čaša vode za svaku šolju kafe ili alkoholnog pića.

pijana žena, alkohol
foto: Profimedia

5. Ne popijete čitavu čašu uz tabletu

Nemojte samo piti dovoljno da ih spustite u grlo. Koristite vitamine i lekove kao priliku za hidrataciju. Ispijanje pune čaše vode takođe pomaže da se spreči da se lek zaglavi u vašem jednjaku i ne iritira ga. Takođe pomaže vašem telu da bolje apsorbuje vitamine koji se tope u vodi.

aspirin, lek, lekovi
foto: Shutterstock

6. Dodajte veštačke arome

U redu je s vremena na vreme, ali se ne preporučuje da se to radi svaki dan. Istraživanja pokazuju da veštačke arome i zaslađivači mogu dovesti do većeg rizika od dijabetesa tipa 2 i raka.

Oni takođe mogu učiniti da se češće osećate gladni. Pokušajte da izbegnete sve što sadrži šećer, visoko fruktozni kukuruzni sirup, aspartam ili sukralozu. Umesto toga koristite limun, limetu, mentu, začinsko bilje ili krastavce. Ali ne zaboravite da ih prvo oprete.

Plastična flaša, Voda
foto: Shutterstock

7. Ne pijete vodu kad ste umorni

Osećate se umorno i ne znate zašto? To bi mogao biti znak dehidracije. Ne morate biti bolesni ili da naporno vežbate da biste dehidrirali. Gubite vodu svaki dan kroz osnovne telesne funkcije poput disanja i odlaska u toalet.

umor, spavanje, Posao
foto: Shutterstock

8. Vodu pijete odjednom

Čaša ili dve vode je u redu, ali nemojte se probuditi i popiti bačvu. Nema dokaza da pokreće vaš metabolizam, a čaša dve su dovoljne kako bi nadoknadile izgubljenu tečnost tokom noći. Takođe, nemojte piti puno vode pre spavanja ako ne želite da provedete celu noć u kupatilu. Najbolje je vodu pijuckati tokom celog dana.

voda, žena, noc, lapma, krevet
foto: Shutterstock

9. Pijete vodu iz potoka

Prirodni izvori vode mogu da izgledaju bistri i čisti, ali ih mnoge stvari mogu kontaminirati. To uključuje otrovne biljke, životinjsku mokraću i izmet. Osim toga, ako pijete vodu iz izvora celog života, vaš probavni sistem se već naviknuo na mikrofloru u njoj.

Nekome drugome ista ta voda mogla bi izazvati probleme. Ako se nađete u situaciji da morate koristiti prirodnu vodu, najmanje što možete je da je profiltrirate i prokuvate, piše Net.hr

0393490007, Havaji, Oahu, potok
foto: Natalia Harper / Alamy / Alamy / Profimedia

10. Ne pijete dovoljno

Vaše telo je uglavnom voda i koristi je na mnogo načina. Pomaže probavi i može da ublaži i sprečiti zatvor. Takođe ispira toksine, zaustavlja stvaranje bubrežnih kamenaca i hidrira vašu kožu. Preporučena minimalna dnevna količina je 11,5 šolja za žene i 15,5 šolja za muškarce.

voda
foto: Shutterstock

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:46

NA IZVORU SVETE PETKE I MUSLIMANI I KATOLICI TRAŽE LEK: Čudotvorna voda sa Kalemegdana donela je spas mnogim vernicima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track