Pazite se gljivica

Atletsko stopalo ili gljivično oboljenje nogu često napada muškarce ili obolele od dijabetesa

Pazite se gljivica

Život -
Ukoliko vas svrbe stopala, koža izgleda kao skuvana i osećate peckanje, verovatno ste zaradili gljivice

Gljivična infekcija stopala, koju su ranije imali uglavnom sportisti, danas je najčešći oblik tog oboljenja kod čoveka. Izazivači su gljivice trihofiton rubrum i mentagrofites, epidermofiton flokosum i kandida.Bolest je zarazna. Može se dobiti ako hodate bosi po mokrom podu na bazenima, zajedničkim kupatilima ili nošenjem tuđe obuće. Češća je kod muškaraca i obolelih od dijabetesa.

Dr Vesna Ignjatović Stojiljković kaže za Dr Kurir da je zanimljivo da mnogi ljudi imaju ovu infekciju bez ikakvih tegoba i simptoma.

- Postoje tri kliničke forme - vezikulobulozni, interdigitalni, hiperkeratotični. Gljivična infekcija najčešće je lokalizovana između prstiju stopala i to oko malog i domalog prsta ili na srednjem delu stopala. Atletsko stopalo manifestuje pojava bolnih pukotina, mehurića koji pucaju, krvarenje, izgled kože kao da je skuvana ili se ljušti, a sve to praćeno je peckanjem i nesnosnim svrabom.

Infekcija se može preneti na nožne nokte, ali i druge delove tela, kao što je pazuh, ukoliko se osoba počeše po tom delu tela. Na noktima ovo gljivično oboljenje dovodi do promene boje, zadebljanja i podizanja nokatne ploče, pojave neugodnog mirisa - kaže dr Ignjatović Stojiljković.

Prema njenim rečima, dijagnoza atletskog stopala postavlja se na osnovu izgleda stopala i pomoću najsavremenijeg skenerskopskog pregleda, kojim dubinski posmatramo gljivične promene. Nekad je potrebno uzimanje uzorka kože ili nokta i izolovanje izazivača bolesti.- U estetik centrima Dr Vais, pomoću novih tehnika hladne, beskrvne i bezbolne hirurgije za samo nekoliko minuta može se definitivno rešiti problem koji vas muči godinama.

Medicinska obrada podrazumeva na prvom mestu temeljno skidanje gljivičnih naslaga sa mekih tkiva i nokatne ploče pomoću specijalnih abrazivnih aparata, a potom lokalno tretiranje. U retkim slučajevima potrebno je uzimati antimikotike u vidu tableta. Može se desiti da sekundarna bakterijska infekcija zahteva primenu antibiotika - kaže sagovornica Dr Kurira.

Kako ona savetuje, stopala treba prati najmanje jednom dnevno sapunom i toplom vodom.- Dobro ih osušiti. Nije naodmet tokom dana nekoliko puta izuti cipele i čarape i držati noge na vazduhu. Nositi pamučne ili vunene čarape i često ih menjati. Izbegavati gumenu i drugu obuću u kojoj se noge znoje. Obuću, posebno sportsku, često čistiti, sušiti i posipati antimikotičnim ili neutralnim puderom. Ne nositi tuđe cipele i čarape. Nemojte hodati bosi na bazenu i sličnim vlažnim mestima - zaključuje ona.

Tri forme bolesti- vezikulobulozni- interdigitalni- hiperkeratotični

Simptomi:- bolne pukotine- mehurići koji pucaju- krvarenje- koža izgleda kao skuvana ili se ljušti- peckanje- nesnosni svrab

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track