A KAŽU NIJE ZDRAVA: Suzana ima 116 godina, a svaki dan doručkuje slaninu i jaja!
Foto: Printscreen

Nikada nije pila, ali voli masno

A KAŽU NIJE ZDRAVA: Suzana ima 116 godina, a svaki dan doručkuje slaninu i jaja!

Žena -

Nikada nije pila alkohol niti je pušila, ali je imala jednu naviku koja bi se ovih dana smatrala prilično nezdravom: svaki je dan doručkovala četiri šnite slanine

Suzana Mušat Džons od prošle je sedmice službeno najstarija osoba na svetu. Rođena u Alabami 6. jula daleke 1899. godine, Suzana je 1923. pobegla od teškog fizičkog rada na farmi u Njujork, a potom je decenijama bila aktivan član zajednice.

Samo je jednom bila u braku, od 1928. do 1933. nikada nije imala dece, a za život je zarađivala brinući o tuđoj deci bogatih porodica - za platu od oko 7 dolara nedeljno.

Prema njenim rečima, nikada nije pila alkohol niti je pušila, ali je imala jednu naviku koja bi se ovih dana smatrala prilično nezdravom: svaki je dan doručkovala četiri šnite slanine, kajganu i proju.

Toga se pravila i danas drži, paralelno s onim da lekare izbegava koliko god može. Uzima samo vitamine i lekove za visok krvni pritisak, a odbila je i ugradnju pejsmejkera i operaciju mrene, iako je danas zbog te odluke potpuno slepa.

Ipak, sve u svemu je dobroga zdravlja pa lekare posećuje samo tri do četiri puta godišnje.

Inače, kada je Susana imala 19 godina završio se Prvi svetski rat, a kada je čovek prvi put sleteo na Mesec bila je već u "ozbiljnim" godinama imala je - 70.

"Okružila sam se ljubavlju i pozitivnom energijom. To je tajna dugog i sretnog života", tvrdi Suzana.

Podsetimo, Međunardona zdravstvena organizacija objavila je zvanično da slanina i mesne prerađevine nisu zdravi za zdravlje i mogu da prouzrokuju rak želuca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track