Ne pričajte dok jedete!

Gušenje hranom ili stranim predmetima spada u hitna stanja

Ne pričajte dok jedete!

Život -
Godišnje na ovaj način umre na desetine hiljada ljudi, tvrde stručnjaci i dodaju da je veći procenat smrti od omiljenog obroka nego od avionskih nesreća

Ne možete da udahnete i progovorite, osećate kako gubite tlo pod nogama, prebledeli ste i poplaveli? Vi ste žrtva gušenja! I to jedna od desetak hiljada, koliko ih godišnje završi na odeljenjima reanimacije širom sveta. Gušenje nastaje kad komadi hrane ili drugi predmeti umesto u jednjaku završe u disajnim putevima. To se najčešće dešava starijim osobama s poremećenom funkcijom gutanja, što je, uglavnom, posledica stanja posle moždanog udara. Osim njih, i “zdravi ljudi” završavaju po bolnicama zbog toga.

Oni imaju naviku da brzo jedu, pri čemu gutaju velike količine nedovoljno sažvakane hrane.Kako za Dr Kurir kaže Nada Macura, portparolka Hitne pomoći, ljudi se često guše i zbog toga što pričaju i smeju se dok jedu.- Svako s vremena na vreme doživi da se zagrcne tokom jela.

Ako je osoba u restoranu i naglo je prestala da priča, počela da kašlje i da se hvata za grlo, to su jasni znaci da se radi o gušenju i veoma je bitno da mu se pomogne što pre. Jer, kada se disajni putevi potpuno zatvore, tada osoba može da bude spasena jedino ukoliko joj se ukaže pomoć odmah! Zbog manjka kiseonika u mozgu žrtva gušenja za pola minuta gubi svest, a smrt nastupa za četiri do sedam minuta - navodi Macura.

Ona kaže da je iskustvo pokazalo da ljudi mogu da se uguše bombonama, orasima, hlebom ili listom kupusa iz sarme.

- Dešavalo se da iz grla pacijenata lekari izvuku cele listove kiselog kupusa, ili da se osobe guše bukvalno od parčeta suve kifle - ističe naša sagovornica.Inače, jedan od razloga zbog čega se ova smrt svrstava na neslavno šesto mesto po broju umrlih u nesrećnim slučajevima jeste taj što se ovom problemu ne pridaje dovoljno pažnje, smatraju stručnjaci.Dakle, iako kokice, viršle, grašak, grožđe, pršut i riba, deluju kao savršeni obrok ili grickalice, oni predstavljaju opasne ubice, koji svake godine usmrte na hiljade dece i staraca. Jer, statistike kažu da su oni na godišnjem nivou odgovorni za više smrtnih slučajeva od avionskih nesreća.

Hajmlihov zahvatKad se osoba zagrcne obično tapšanje po leđima rešiće problem.- Ako je hrana zatvorila disajne puteve, jedini način da se pomogne je primena Hajmlihovog zahvata. Stanite iza osobe koja se guši, uhvatite je obema rukama ispod rebara u delu želuca i stavite dlan na dlan. Naglim pokretima ka sebi izbacite predmet iz disajnih puteva - kaže Macura.Okrenite dete naglavačkeOkrenite dete naglavačkeAko dete počne da se guši, pomozite mu blagim udaranjem po leđima. Međutim, ako vidite da to nema efekta, uhvatite ga za noge i okrenite naglavačke.- U takvom položaju nastavite da ga lagano udarate po leđima dok predmet ne izbaci iz usta. Ukoliko je dete preveliko, upotrebite Hajmlihov zahvat ili ga preklopite preko stolice i nastavite da lupkate u predelu između dve lopatice dok predmet ne izleti iz grla - navodi Macura.Zanimljivost

Gušenje hranom nalazi se na šestom mestu po broju smrti u nesrećnim slučajevima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track