DŽIHADISTA IZ TUTINA ISPIRAO MOZGOVE OMLADINI: Mirsad Omerović osuđen u Austriji na 20 godina robije
Foto: Kurir.rs

Sud u Gracu čuvale Kobre

DŽIHADISTA IZ TUTINA ISPIRAO MOZGOVE OMLADINI: Mirsad Omerović osuđen u Austriji na 20 godina robije

Austrija -

GRAC - Pokrajinski sud u Gracu osudio je Tutinca Mirsada Omerovića na 20 godina zatvora zbog krivičnog dela terorističkog udruživanja i stvaranja kriminalne organizacije, i za podstrekivanje na ubistva i zlostavljanja

Drugooptuženi Čelen Mučarbek T. osuđen je na deset godina zatvora.

Suđenje Mirsadu Omeroviću, poznatijem kao Ebu Tejma, počelo je u februaru pod pojačanim merama bezbednosti i uz prisustvo specijalnih jedinica. Tako je bilo i juče u vreme izricanja presude. U sudu u Gracu vladalo je opsadno stanje uz prisustvo maskiranih pripadnika jedinice Kobre i naoružanih stražara.

Javni tužilac je rekao da je 34-godišnji Tejma "isprao mozgove" desetinama ljudi starosti između 14 i 30 godina, te regrutovao veliki broj za džihadističku organizaciju u Siriji.

Tužilaštvo tvrdi da je Tejma napustio BiH i došao u Beč nakon raspada bivše SFRJ, gde je propovedao u raznim austrijskim i južnonemačkim gradovima, te postao "ključna figura" za podsticanje propagande Islamske države.

Mirsad Omerović je kao Ebu Tejma je uhapšen u okviru opsežne akcije austrijske policije protiv veće grupe džihadista u Gracu i Beču. Smatra se idejnim vođom grupe koja se bavila regrutovanjem i finansiranjem Islamske države u Austriji.

Državni tužilac, je rekao je da je osnovna poruka Mirsada Omerovića bila širenje islama kroz džihad. On je ukazao da je Omerović nastupao kao zvezda, jer je na putovanja išao sa celom ekipom, a njegova delatnost propovedanja bila je i unosan posao.

I Omerović i Mučarbeg T, su negirali krivicu pred sudom. Presuda još nijue pravposnažna.

V. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja