Najnovije vesti

SPAJDERMEN PONOVO HARA PO NIŠU: Uhapšen mladić poznat po spektakularnim pljačkama i bekstvima

Ovog puta u knjižari

SPAJDERMEN PONOVO HARA PO NIŠU: Uhapšen mladić poznat po spektakularnim pljačkama i bekstvima

Crna Hronika
00:00h
NIŠ - Niška policija uhapsila je I.V. (21) zbog teške krađe jer je noćas oko 2.30 pokušao da opljačka knjižaru u Voždovoj ulici u Nišu. Policija ga je zatekla na delu, dok je iz radnje pokušavao da iznese skupocenu torbu.

I.V. je inače više puta hapšen zbog različitih imovinskih krivičnih dela. Trenutno čeka na odlazak na izdržavanje zatvorske kazne jer je zajedno sa svojim bratom J.V. (24) 24. januara prošle godine opljačkao „Zlatarnu Celje“ u centru Niša i odneo zlatni nakit vredan 16,5 miliona dinara.

Braća su u zlataru ušla preko krova i skrivala se na tavanu dok radnica nije ušla u prostoriju gde se nalazi sef. Maskirani fantomkama i naoružani pištoljem spustili su se niz konopac i prisilili je da ga otvori. U torbu su potrpali skupoceni nakit, izašli iz radnje nakon što su zaključali radnicu i pobegli Kopitarevom ulicom.

Međutim, niška policija je odmah posumnjala da se radi o njima, jer su i ranije pljačkali na isti način. Naime, I.V. je pre sedam godina, tada kao maloletnik, opljačkao dve zlatare u neposrednoj blizini "Zlatarne Celje". On je tada preko krova ušao u zlataru „Marius“ i ukrao nakit vredan 1.15 miliona dinara da bi iste noći opljačkao i zlataru „Sjaj“ odakle je odneo zlato i srebro vredno 2.13 miliona dinara.

S obzirom na to da je bio maloletnik, prošao je sa kraćom kaznom i odmah po izlasku na slobodu nastavio sa krađama sa svojim bratom. Pokazivali su veliko lukavstvo prilikom bekstva, a 2010. godine izveli pokušaj spektakularnog bekstva kada su zatečeni zabarikadirani u jednom stanu u niškom naselju Pantelej.

Kada ih je opkolila policija i Žandarmerija sa prozora su ih gađali frižiderom, a zatim su se preko oluka popeli na krov. Skakali su sa jedne zgrade na drugu, pa je policija morala da upotrebi vatrogasnu platformu da bi ih skinula sa krova, a otada su poznati kao "Spajdermeni".

Iako su bili suočeni sa nespornim dokazima krađe, uključujući i DNK tragove iz zlatare, oni su uporno odbijali da kažu gde su sakrili zlato. Istina je izašla na videlo zahvaljujući njihovom ocu koji je otišao u policiju i odveo ih do obale Morave odakle su iskopane tegle sa zlatnim nakitom. Sklopili su nagodbu sa tužilaštvom da odleže manju zatvorsku kaznu, ali je I.V. nastavio sa starim zanatom jer još čeka odlazak na robiju.

(M.M.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja