PRVI PUT ZAPUCAO PRE 100 GODINA: Tenče, srećan ti rođendan

„Ratno čudovište“ u upotrebi ceo vek

PRVI PUT ZAPUCAO PRE 100 GODINA: Tenče, srećan ti rođendan

Planeta -

Tenk, oružje koje je promenilo ratovanje, prvi put je u borbi upotrebljen pre 100 godina, u Bitki na Somi, a 25 godina kasnije postao je kralj bojišta

PARIZ - Tenk ili „ratno čudovište“, kako je nazivan u medijima, prvi put je u borbi upotrebljen pre 100 godina - 15. septembra 1916.Oklopno vozilo s topovima možda nije rešilo Bitku na Somi, ali je započelo put od vozila za probijanje bodljikave žice do kralja bojišta i simbola rata. I, kao što čuveni grafit kaže „Sloteru Niče, Srbija ti kliče“, mi možemo da se našalimo i kažemo „Srećan ti rođendan, tenče!“.

Neslavan debi- Od 49 tenkova, čiji je zadatak bio da 1916. napreduju do nemačke linije fronta, većina njih se pokvarila i pre dolaska na startnu liniju. U borbi je učestvovalo 18 tenkova i kretali su se sporije od pešadije, a pojedini su bili toliko nepripremljeni da su se izgubili na putu i zapucali na svoje vojnike - piše istoričar Pol Jankovski.Vest o novim „ratnim čudovištima“, kako su ih nazvali novinari, pronela se svetom. Konjanici, čiji je rod već odlazio u istoriju, na Somi nisu krili zadovoljstvo i smeh zbog debakla mašina, ali samo dve godine kasnije u britanskoj ofanzivi učestvovalo je 500 tenkova, a 25 godina posle nemačka armija je tenkovima osvojila skoro celu Evropu.- Kako ukratko opisati postojanje tenka, oružja koje je promenilo način ratovanja? Život tenka je paralelan ljudskom. Na Somi su oni bili bebe - niko nije znao šta da očekuje. U vreme Drugog svetskog rata tenk je bio mladić u punoj snazi. Jak, brz i energičan, postao je merilo moći. Posle rata bio je sredovečni muškarac. Međutim, mlazni avioni i nuklearno oružje postali su simboli Hladnog rata, a lake antitenkovske rakete dovele su do toga da tenk izgubi status kralja bojišta - tvrdi analitičar Majkl Pek.

Sede dlake i kompjuteriMeđutim, oni ni danas nisu beskorisni, a to najbolje pokazuju ulaganja u moderne tenkove.- Tenkovi su sad kao već osedeli, ali snažni ljudi koji u borbi s pešadijom i artiljerijom odlučuju bitke. Oni će biti razvijani, jer tenkovi nisu samo mašine, oni su koncept, čelično otelotvorenje ideje da kombinacija vatrene moći, zaštite i pokretnosti u jednom čine skup moćniji od svih svojih delova. Bez obzira na to da li je reč o „Marku I“, nazvanom „Majka“, ili o oklopnoj mašini u kojoj je sada kompjuter umesto čoveka, tenkovi su previše moćna ideja da bi bili proglašeni nečim za bacanje - kaže on.

Neobično imeCISTERNE ZA VODUIako se ideja oklopnog vozila provlačila kroz priče i ilustracije, prvi opis tenka dao je Herbert Džordž Vels 1903. u priči „Kopnene oklopnjače“. Ipak, svi koncepti su odbacivani do 1915, kad je Britanija počela da razvija ideju oklopnog vozila s topovima. Da bi se sačuvala tajnost projekta, nove mašine su u papirima nazivane samo cisterna za vodu (tank na engleskom), pa je s vremenom i vozilo dobilo to ime.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track