LIČI NA OBIČNOG SUHOJA, SAMO JE MNOGO OPASNIJI: Su-24MP može da onesposobi čitave sisteme PVO (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

tehnika

LIČI NA OBIČNOG SUHOJA, SAMO JE MNOGO OPASNIJI: Su-24MP može da onesposobi čitave sisteme PVO (VIDEO)

Planeta -

Na internetu se pojavile fotografije veoma specifične modifikacije ruskog bombardera Su-24 (Su-24MP), koji je namenjen za protivelektronsko pokrivanje bombarderskih eskadrila, tako što je svojim uređajima ometao protivnička sredstva PVO.

Verzija aviona nosi oznaku Su-24MP i predviđena je za protivelektronska dejstva. Fotografije su, kako je preneo izvor, objavljene još 1992. godine na prostoru vazduhoplovne baze Čertkov u Ukrajini.

Sredinom prošlog veka, praktično svaki bombarderski vazduhoplovni puk sovjetske armije je u svom sastavu imao po jednu eskadrilu aviona za radio-elektronsko protivdejstvo. Za izvođenje ovih zadataka bili su angažovani avioni Jak-28PP, čije letno-tehničke i taktičke karakteristike nisu bile dovoljne za praćenje aviona poput Su-24, koji su u naoružanje sovjetske armije ušli 1975.godine.

Sovjetski vazduhoplovni komandanti su ubrzo doneli odluku da obnove prevaziđenu letnu platformu Jak-28, i da na bazi novih Su-24 modifikuju svoje specijalizovane eksadrile za elektronska dejstva. Tako je nastala specijalna verzija aviona Su-24MP na koji je integrisan kompleks sa PEB "Landš“ čije

karakteristike se i dalje drže u tajnosti.

Su-24MP je razvijen na bazi projekta T-6P iz 1976.godine. Po klasifikaciji NATO-a, on je dobio kodno ime Fencer-F. Njegov osnovni zadatak je bio efikasno pokrivanje bombarderske avijacije, aktivnim i pasivnim smetnjama koje su bile posebno namenjene za neprijateljska sredstva raketne PVO.

Spolja se Su-24MP od bazične verzije aviona razlikovao po tome, što je imao podvesni kontejner za elektronsko ratovanje u kome se nalazi glavni ometač radarskih i radio signala velike snage, kao i dopunska antena koja je izlazila iz kabine pilota. Pored podvesnog nosača, dodatna aparatura za elektronsku borbu se nalazila i unutar korpusa letelice.

Ovaj avion je mogao i da nosi naoružanje koji se sastojao iz šestocevnog automatskog topa, kao i 2-4 samonavođene rakete kratkog dometa R-60, klase vazduh-vazduh.

Prvi let ovog specijalizovanog aviona izveden je 1979.godine (dva eksperimentalna obrazca), da bi četiri godine kasnije Su-24MP ušao u serijsku proizvodnju. Prva dva prototipa su isporučeni Centru za borbenu primenu u Lipecku. Osam serijski proizvedenih aviona Su-24MP su pridodati 118. samostalnom vazduhoplovnom puku za elektronska dejstva u bazi Čertkov, Ukrajina. Svega jedan aparat od ukupno osam je uspeo da dođe u Rusiju posle raspada SSSR-a. Sudbina preostalih sedam je po svemu sudeći zapečaćena, jer su 2004.godine otpisani iz naoružanja ukrajinske armije.

Kurir.rs/Russia beyond Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track