POKRIVALI IH HELIKOPTERI I VOJNICI: Američka koalicija izvukla džihadiste Islamske države iz Sirije, EVO GDE SU IH ODVELI I PUSTILI NA SLOBODU! (VIDEO, FOTO)
Foto: AP, EPA, Printscreen YouTube

PLANSKA AKCIJA

POKRIVALI IH HELIKOPTERI I VOJNICI: Američka koalicija izvukla džihadiste Islamske države iz Sirije, EVO GDE SU IH ODVELI I PUSTILI NA SLOBODU! (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Iako neki zapadni mediji tvrde da su američke snage obezbedile evakuaciju civila, žena i dece iz poslednje enklave terorista Islamske države iz sela Baguz na severoistoku Sirije, kurdski borci i Sirijska opservatorija za ljudska prava iz Londona su potvrdili da su u 50 kamiona zapravo bile stotine poraženih džihadista!

Objavljen je i video koji potvrđuje da nije reč o humanitarnoj operaciji evakuacije civila, već planskom prebacivanju terorista i članova njihovih porodica u susedni Irak.

Hiljade ljudi, mahom porodice džihadista, napustili su Siriju poslednjih sedmica. U utorak su u Baguz ušle kurdske Sirijske demokratske snage, koje su, u saradnji s arapskim borcima, zarobili nekoliko zaostalih grupica terorista.

foto: Printscreen YouTube/Press TV

Kurdski izvori potvrđuju da je u konvoju koji je pokrivala američka koalicija pokrivala do granice s Irakom bilo na desetine terorista Islamske države. U video, koji je juče objavila Sirijska opservatorija, vidi se konvoj od više od 50 kamiona.

foto: AP / Felipe Dana

Svi pripadaju takozvanoj međunarodnoj koaliciji i prevezli su ukupno 2.000 ljudi, među kojima 180 terorista, u pustinjska područja zapadne iračke pokrajine Al Anbar.

Opservatorija je navela da je tokom evakuacije džihadista iz Baguza nekoliko vojnih helikoptera američke koalicije i njihovih saveznika provodilo letove kako bi obezbedili siguran prolaz teroristima. Američka koalicija, koja nema dozvolu ni Damaska ni UN za delovanje u Siriji, prebacila je poslednjih meseci nekoliko važnih lidera Islamske države u Irak i Avganistan.

Ova poslednja evakuacija izvedena je pošto su zemlje članice Evropske unije odbile poziv američkog predsednika Donalda Trampa da prihvate svoje državljane koji su se borili na strani Islamske države, a zarobile su ih američke snage.

Osim toga, CNN je početkom sedmice javio da je više od 1.000 terorista ID verovatno pobeglo iz Sirije u planine i pustinje zapadnog Iraka i da su sa sobom poneli oko 200 miliona dolara u gotovini.

Kurir.rs/CNN/Logično.com

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track