SVETU PRETI APOKALIPSA KAKVU JOŠ NISMO VIDELI: Ako se to desi prvo će nestati jagode!
Foto: AP/ Marco Ugarte

ekološki problem

SVETU PRETI APOKALIPSA KAKVU JOŠ NISMO VIDELI: Ako se to desi prvo će nestati jagode!

Planeta -

Broj insekata u svetu rapidno opada a 41 odsto suočava se sa izumiranjem, upozoravaju naučnici.

"Ako se ovaj masovni nestanak nastavi, posledice će biti enormne", kaže Dejv Goulson, profesor biologije na Univerzitetu Saseks u Velikoj Britaniji a prenosi CNN.

"Tri četvrtine naših useva zavisi od insekata oprašivača. Žetve će početi da podbacuju. Nećemo imati plodove kao što su jagode. Ne možemo da hranimo 7,5 milijardi ljudi bez insekata“, rekao je Goulson.

Međutim, u izveštaju se objašnjava da svi možemo delovati kao hitne službe i preduzeti relativno jednostavne korake da bismo pomogli da se preokrene ono što izveštaj opisuje kao "katastrofalno opadanje broja i raznolikosti insekata".

"Insekti žive u našim parkovima i vrtovima. Vrtlari zaista mogu da učinie nešto po tom pitanju. Veliki je izazov prilagoditi poljoprivredu divljim životinjama i smanjiti korišćenje pesticida. To bi neizmerno pomoglo", naglasio je Goulson.

U Nemačkoj i Portoriku procenjeno je da se broj insekata smanjuje 2,5 odsto godišnje, a gotovo 40 odsto vrsta je pred izumiranjem. Pet vrsta bumbara u Severnoj Americi u ugroženo je, a Franklinov bumbar će uskoro izumreti. U Ohaju je populacija leptira smanjena za trećinu.

Goulson kaže da postoji više od 60 studija koje ukazuju na opadanje broja insekata i ostalih beskičmenjaka na pojedinim mestima, ali postoje i područja za koja nema podataka, posebno van Evrope i Severne Amerike.

"Informacije o populaciji insekata u tropskim delovima, gde većina njih živi, vrlo su oskudne. Možemo samo da nagađamo kakav uticaj krčenje šuma u Amazoniji, Kongu ili jugoistočnoj Aziji ima na život insekata u tim područjima", piše u izveštaju.

Puno više studija postoji o pticama, koje često zavise od insektata kojima se hrane, a one pokazuju opadanje njihovog broja u mnogim područjima, ističe Goulson. Gubitak staništa glavni je krivac za globalno smanjivanje populacije insekata, ali značajan učinak ima i korišćenje pesticida u poljoprivredi i klimatske promene.

(Kurir.rs/Index.hr/Foto ilustracija: AP/ Marco Ugarte)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track