NA IZMAKU SNAGA: Lekari u Belgiji zaraženi koronom pozvani su da nastave da rade kako ne bi došlo do kolapsa zdravstvenog sistema
Foto: EPA / OLIVIER HOSLET

pandemija

NA IZMAKU SNAGA: Lekari u Belgiji zaraženi koronom pozvani su da nastave da rade kako ne bi došlo do kolapsa zdravstvenog sistema

Planeta -

Doktori koji su zaraženi koronavirusom u belgijskom gradu Liježu zamoljeni su da nastave da rade kako bi se izbegao kolaps zdravstvenog sistema.

Četvrtina zdravstvenog osoblja u Liježu zaražena je koronavirusom, a juče je deset bolnica u tom gradu od zaraženog osoblja zatražilo da nastave da rade ukoliko nemaju nikakve simptome, prenosi BBC.

Zvaničnik belgijskog Udruženja medicinskih sindikata, doktor Filipe Devos, za BBC je rekao da nemaju izbora ako žele da spreče kolaps zdravstvenog sistema u roku od nekoliko dana.

Devos je istakao kako postoji rizik da bi doktori i ostalo zaraženo medicinsko osoblje mogli zaraziti pacijente te da je situacija itekako ozbiljna, ali da nemaju izbora.

Bolnice prebacuju pacijente u druge zdravstvene ustanove i otkazuju operacije koje nisu hitne. Sve to se dešava nekoliko dana nakon što je belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbroucke najavio da se zemlja bliži "cunamiju infekcija", dodavši kako vlasti više ne mogu kontrolisati situaciju.

Odluka u Liježu dolazi u trenucima kad se cela Evropa bori s velikim porastom broja zaraženih koronavirusom.

Italija, koja je najteže pogođena na proleće, zatvorila je teretane, pozorišta i bazene kako bi usporila širenje virusa.

Teretane i bazeni zatvoreni su i u Belgiji, a radnje moraju zatvoriti vrata u 20 sati. Maske su obavezne na svim javnim mestima.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track