NERASKIDIVO PRIJATELJSTVO ILI BRAK IZ INTERESA: Koliko su stvarno jake veze Rusije i Kine?
Foto: EPA/SERGEI ILYIN / KREMLIN POOL/SPUT

geopolitika

NERASKIDIVO PRIJATELJSTVO ILI BRAK IZ INTERESA: Koliko su stvarno jake veze Rusije i Kine?

Planeta -

Rusija i Kina hvale se "neraskidivim prijateljstvom" ali uprkos ujedinjenom frontu, potencijala za nesuglasice ima, smatraju Amerikanci.

Osnovi Moskve i Pekinga su na "izuzetno visokom nivou", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu NBC-u i naglasio da ne smatra Kinu pretnjom. "Kina je prijateljska nacija. Ona nas nije proglasila za neprijatelja, kao što su to uradile Sjedinjene Države", rekao je on.

Kina je uzvratila istom merom, ocenivši da je "nebo granica" za bilateralnu saradnju. "Kina i Rusija su ujedinjene poput planine i naše prijateljstvo je neraskidivo" rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova.

Poslednjih godina, dve zemlje gravitiraju jedna ka drugoj, kako se njihovi odnosi sa Zapadom pogoršavaju. Za Rusiju, drugu najveću ekonomiju na svetu, to je bilo prirodno ređenje na sankcije zbog Krima i Ukrajine. A Peking je više nego srećan da prigli bliže odnose sa svojim severnim susedom s obzirom da su odnosi sa Amerikom paloi na najniži nivo ikada, navodi CNN u svojoj analizi.

Ekonomija je u srcu njihovog strateškog partnera. Bilateralna trgovina premašila je 2018. 100 milijardi dolara a cilj je da do 2024. bude udvostručen.

Dve zemlje su takođe produbile energetsku saradnju, uključujući 400 milijardi dolara vredan sporazum o transportu prirodnog gasa iz Rusije za brojne zajedničke nuklearne projekte u Kini.

Moskva je takođe najveći snabdevač Pekinga oružjem, rusko oružje i municija činili su 70 posto kineskog uvoza u periodu od 2014. do 2018.

Na diplomatskom frontu, Peking i Moskva su se često udruživali u Savetu bezbednosti UN protiv SAD i njihovih saveznika po pitanju Sirije ili su zajednički odbacivali kritike zapade na račun njihovog navodnog kršenja ljudskih prava.

Njihova alijansa postala je još važnija sa dolaskom Džoa Bajdena u Belu kuću. Predsednik SAD namerava da ponovo učini Ameriku glavnim igračem na svetskoj sceni i izdvojio je Kinu i Rusiju kao najveće pretnje međunarodnom poretku i pozvao saveznike da se ujedine u borbi protiv autokratije.

Na samitu G7 u Engleskoj i NATO samitu u Briselu, zapadni lideri debatovali su o tome kako se izboriti sa autoritarnim akcijama Rusije i Kine. Kao odgovor na to, Moskva i Peking su se ujedinile u odgovoru na kritike, okarakterisavši ih kao "pokušaje da se uništi" njihovo prijateljstvo.

"Moramo da poručimo onima koji bi da unesu razdor između Kine i Rusije da je svaki pokušaj da potkopaju naše odnose osuđen na propast", rekao je portparol kineskog ministarstva.

Međutim, nada se CNN, dve zemlje imaju mnogo potencijala za raskol. Trgovinski odnosi dve zemlje nisu ravnomerni. Kina je najveći trgovinski parner Rusije dok je Rusija manje važan trgovinski partner Kine. Većina ruskog izvoza u Kinu sastoji se od prirodnih resursa i sirovina u zamenu za proizvodnu robu.

Tu ima i geopolitike. Kroz inicijativu Pojas i put, Kina je proširila svoj ekonomski uticaj na centralnu Aziju, oblast koja je dugo bila ruska sfera uticaja.

Zvanična politika na stranu, ruskoj javnosti je preko glave kineskih investicija u Sibiru i na ruskom Dalekom istoku gde kineski projekti nailaze na osudu i kritiku javnosti.

Eksperti već duže vreme govore da su sino-ruski odnosi "brak iz računa" postaknut geopolitičkim i ekonomskim interesima koji su se pojavili nakon što su dve sile uspele da ostave po strani svoje neprijateljstvo. Krajem 1950ih, odnosi dve zemlje bili su zategnuti i protkani dubokim nerazumevanjem, ideološkim nesuglasicama i graničnim sukobima.

Sada, u odsustvu zajedničkih, suštinskih vrednosti, zajedničke ideologije i vojne alijanse, ostaje da se vidi koliko će njihov odnos ostati dubok i dugotrajan.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track