ČILE GORI: Predsednik proglasio vanredno stanje i poslao vojsku na starosedeoce koji traže da im se vrati oteta zemlja
Foto: Martin BERNETTI / AFP / Profimedia

sude im kao teroristima

ČILE GORI: Predsednik proglasio vanredno stanje i poslao vojsku na starosedeoce koji traže da im se vrati oteta zemlja

Planeta -

Predsednik Čilea Sebastian Pinera proglasio je vanredno stanje i poslao vojsku na jug države usred rastućih sukoba sa Mapuče starosedeocima koji zahtevaju da im se vrati oteta zemlja i traže regionalnu autonomiju.

Pinera, 71-godišnji milijarder i član konzervativne stranke Nacionalne obnove, rekao je u utorak da je poslao vojne snage u četiri provincije u regijama Biobio i Arausanija, kako bi suzbio “ozbiljno narušavanje javnog reda” u tim provincijama.

Predsednik i njegovi saveznici tvrde da se na jugu države odvijaju “novi činovi nasilja povezani s krijumčarenjem droge, terorizmom i organizovanim kriminalom” i da su oružane grupe ubile civile i policajce.

Pripadnici naroda Mapuča, kojih u Čileu živi oko 1,7 miliona - gotovo deset posto ukupne populacije, već godinama zahtevaju da im se vrati zemlja koju su im oduzeli kolonizatori. Kako piše Jutarnji list, radi se o zemljištu koje danas poseduju masivne farme i kompanije za seču drveća.

Lokalni mediji prenose da je jedna osoba stradala a 17 povređeno u sukobima demonstranata i policije tokom skupa Mapuča u glavnom gradu.

Besni zbog toga što vlasti uporno ignorišu njihove zahteve, pojedinci su se prihvatili oružja i proteklih deset godina napadaju kamione i sabotiraju proizvodnju hrane i seču stabala.

Prema pojedinim francuskim izvorima, čileanske vojne snage sarađuju sa izraelskim, i primenjuju tehnike izraelske vojske u suzbijanju protesta Mapuče starosedelaca čije aktivnosti predstavljaju pretnju ekonomskim interesima vladajuće klase.

Prestupnicima se redovno sudi prema zakonima protiv terorizma, koje je uvela vojna diktatura Augusta Pinočea kako bi suzbila političke disidente.

U zakonu koji osuđuju međunarodne organizacije za ljudska prava, advokati obrane mesecima nemaju nikakav uvid u dokaze, a identiteti svedoka su skriveni i oni mogu da daju iskaze iza paravana.

U proteklih deset godina, brojni aktivisti Mapučea započeli su i štrajkove glađu kako bi protestovali protiv Pinočeovih zakona.

Politička analitičarka Lusija Damer sa Univerziteta u Santijagu rekla je za AFP da će slanje vojske na jug samo dodatno zaoštriti sukobe.

“Vlada nije bila u stanju da uvede efikasnu i poštenu politiku rešavanja problema koji postoje u Arausaniji”, rekla je Damer.

No, guverner Arausanije Lućiano Rivas, član Nacionalne obnove, pozdravio je slanje trupa kao rešenje onoga što on naziva “ozbiljnom bezbednosnom krizom” u njegovoj regiji.

“Danas živimo u složenoj situaciji u kojoj je policija nadjačana od strane grupa sa oružjima velikog kalibra”, rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track