KAKO SMO SE NADALI, DOBRO SMO SE UDALI: Samit Si-Bajden bez konkretnih dogovora, ali je Peking ima više razloga za zadovoljstvo
Foto: Profimedia

analiza cnn

KAKO SMO SE NADALI, DOBRO SMO SE UDALI: Samit Si-Bajden bez konkretnih dogovora, ali je Peking ima više razloga za zadovoljstvo

Planeta -

Američki i kineski lideri Džo Bajden i Si Đinping održali su početkom sedmice virtuelni sastanak.

Sama činjenica da američki predsednik i kineski lider razgovaraju je dovoljno značajna.

Američko-kineski odnosi sunovratili su se tokom poslednje godine mandata Donalda Trampa i prešli u otvoreno neprijateljstvo koje se lepo videlo na neslavnom samitu na Aljasci tokom kog su diplomate razmenjivale oštre reči.

Iako vrtuelni samit dvojice lidera nije doneo nikakav značajan napredak o ključnim pitanjima poput klime, trgovine, pandemije ili kontrole naoružanja, pokrenut je dijalog koji može da posluži kao osnova za smirivanje tenzija.

Raspoloženje posle samita u obe zemlje je prilično vedro ali CNN navodi da podrobnija anliza ukazuje na to da je Peking "rasploženiji".

"Bajden ponavlja da ne podržava nezavisnost Tajvana!", pojavio se naslov u kineskim medijima posle samita a hešteg povezan sa njim postao je viralan po kineskim društvenim mrežama.

Kineska Komunistička partija zalaže se za "ujedinjenje" sa Tajvanom - autonomnom demokratijom kojom nikada nisu vladali - i doživljava ga kao ključnu prepreku na kineskom putu ka "podmlađivanju".

To da se američki predsednik potencijalno slaže sa Kinom po ovom pitanju je velika propagandna pobeda. Analiza transkripta razgovora pokazala je da Bajden to baš nije tako sročio. Zapravo, uopšte nije pominjao nezavisnost.

"O Tajvanu, predsednik Bajden je naglasio da se Sjedinjene Države snažno protive unilateralnim pokušajima promene statusa kvo i potkopavanju mira i bezbednosti duš Tajvanskog pojasa", navela je Bela kuća.

Bajden je kasnije pojasnio svoj stav o Tajvanu navevši da je Siju poručio da je Tajvan taj koji odlučuje, a ne Kina ili SAD. "Oni moraju da odluče - Tajvan, ne mi. Mi ne zagovaramo nezavisnost", rekao je Bajden.

SAD u okviru svoje politike "jedne Kine" priznaju da je Tajvan deo Kine ali ne i da je Komunistička partija ikada imala suverenitet nad Tajvanom. SAD održavaju i nezvanične veze sa ostrvom i obećale su mu podršku u slučaju neke vojne intervencije.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pak je izdalo saopštenje u kojem navode da je Bajden rekao da SAD ne podržavaju nezavisnost Tajvana, ali se nije pominjao Vašingtonov stav protiv "unilateralnih napora da se promeni status kvo".

Isto tako u saopštenju se jasno vidi Sijeva prikrivena pretnja Vašingtonu.

Naime, u kineskoj interpretaciji transkripta sastanka, Si je za tenzije u Pojasu Tajvana okrivio Tajpej koji pokušava da se "osloni na SAD dok traži nezavisnost" ali i zbog "namera nekih Amerikanaca da iskoriste Tajvan kako bi obuzdali Kinu".

"Takvi potrezi su ekstremno opasni, to je kao da se igrate sa vatrom. Onaj ko se igra sa vatrom završi opečen", Si je, prenosi Peking, navodno rekao Bajdenu.

"Mi smo strpljivi i želimo mirno ujedinjenje. Ali, ako tajvanski separatisti nastave sa provokacijama i pređu crvenu liniju, moraćemo da preduzmemo drastične mere", dodao je Si.

Isto tako, vizuelni deo samita bio je za Peking važan kao i njegov sadržaj. U Pekingu, virtuelni samit je održan u pozlaćenoj dvorani Doma naroda prekrivenom crvenim tepihom. Sijev i Bajdenov lik stajali su jedan dod rugog na ogromnim ekranima dok su kineski lideri sedeli na drugom kraju sobe i pratili samit. Sve to je potpuno drugačije od načina na koji je američka strana pratila razgovor u Ruzveltovoj sobi Bele kuće.

Kineske vlasti su navele i da je Si uporedio Kinu i SAD sa dva velika broda na moru kojima se mora odlučno upravljati kako bi izbegli sudar.

"Na neki način, Kina je dobila dosta na statusu. Bajden je prihvatio da razgovara sa Kinom na jednakom nivou o ključnim pitanjima koja se tiču obe zemlje", rekao je Žan Pjer Kavestan, eskpert za kineksu politiku na Baptističkom univerzitetu u Hongkongu.

Siju je takođe razgovor sa Bajdenom pomogao u osnaživanju imidža na domaćem terenu i forsiranju svoje političke agende, u trenutku kada se priprema za Kongres partije iduće jeseni. Stabilni odnosi sa SAD mogu samo da mu pomognu u jačanju svog autoriteta kod kuće.

Zapravo, domaći faktori igraće važnu ulogu kod oba lidera naredne godine.

"Nijedan od njih ne želi da bude viđen kao neko ko je ublažio svoj stav i pristup onom drugom, ali istovremeno nijedan od njih neće profitirati ako odnosi eskaliraju dalje od trenutnog nivoa tenzije", ocenio je Rajan HAs, saradnik Brukings institucije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track