08:23

NA DELU JE SVETSKA PODELA RESURSA Akademik Radenović misli da je Kisindžerova IDEJA spas za svet SVE OVO DESILO SE I PRE 74 godine

"KISINDŽER JE TVORAC IDEJE UKRAJINE KAO POSEBNOG SVETA" Akademik Radenović o spasu civilizacije: SVE OVO DESILO SE I PRE 74 godine

Planeta -

Prof. dr Dragan Radenović smatra da je ideja Henrija Kisindžera o Ukrajine kao mostu između Rusije i Evrope dobra, a naglašava da se slična ideja sprovela i 1948. i 1949. godine, ali i da je na delu svetska podela resursa

Visoko rangirani ruski diplomata u stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Boris Bondarev podneo je ostavku na svoju funkciju zbog neslaganja sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

U otvorenom pismu ostavke, Bondarev je ocenio da je invazija na Ukrajinu ne samo zločin protiv naroda Ukrajine, već možda i "najteži zločin protiv naroda Rusije", ocenivši da je slovo Z koje ističu ruske snage precrtalo sve nade i izglede za slobodno društvo u Rusiji.

Bjelajac
foto: Kurir televizija

Gosti jutarnjeg programa Kurir televizije bili su prof. dr Dragan Radenović i akademik i istoričar dr Mile Bjelajac.

Postizanje neutralnog statusa Ukrajine i njeno pozicioniranje kao mosta između Rusije i Evrope i dalje bi se moglo zamisliti kao krajnji cilj u trenutnoj situaciji - izjavio je bivši američki državni sekretar i predsednički savetnik za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Henri Kisindžer
foto: Profimedia / Shahar Azran

- On je to rekao pre samog početka specijalne operacije, sada već ozbiljnog rata koji se tamo vodi. Reč je o potrebi za temeljnim resetovanjem razuma, pred kojim se sada nalaze i Ruska Federacija, i Ukrajina i čitav svet. To resetovanje razuma dolazi kao pokazatelj od strane Kisindžera. Ali, Kisindžer je tvorac ideje Ukrajine kao posebnog sveta, koji je povezan sa Bliskim Istokom. Dakle, on je kao cionista, u svoje vreme i neposredni učesnik iz 1948. i 1949. godine bio zagovorinik ideja o potrebi da se bivši Hanan, sadašnja Palestina, sadašnji Izrael, da narod koji je došao u svoju obećanu zemlju oslobodi od pritiska koje je imao od jedne od adamovskih religija. To je bilo tada. Sada, kada je podela resursa u svetu, ovo bi bilo odlična ideja za spas civilizacije. Mnogo je različitih ideja ko dobija, a ko gubi. Treba biti vrlo oprezan - rekao je akademik prof. dr Dragan Radenović.

Bjelajac
foto: Kurir televizija

Visoko rangirani ruski diplomata u stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Boris Bondarev podneo je ostavku na svoju funkciju zbog neslaganja sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

- U svim takvim kriznim situacijama ste imali one koji često iz najličnijih razloga, prihvataju da se okrenu protiv svoje zemlje. Mislim da je ovo iznuđena odluka. Najmanje osam godina traje konflikt, koji nikoga osam godina nije interesovao ni u Evropi, ni u svetu - rekao je akademik i istoričar dr Mile Bjelajac.

Podsetimo, bivši američki državni sekretar, pozvao je Zapad da prestane da pokušava da porazi ruske vojnike u Ukrajini jer bi njihov poraz mogao dugoročno da destabilizuje Evropu.

"Pregovori moraju da počnu u naredna dva meseca jer će se inače stvoriti tenzije preko kojih neće moći tako lako da se pređe. Idealno, linija razdvajanja trebalo bi da bude povratak na prethodno stanje stvari. Insistiranje na nastavku ratovanja nakon što prođu ta dva meseca ne bi dovelo do slobode Ukrajine, već do novog rata protiv same Rusije", rekao je on.

Kisindžer je dodao da je Rusija već 400 godina deo Europe te da je u ključnim trenucima bila garancija da će se održati ravnoteža moći na Starom kontinentu.

Bjelajac
foto: Kurir televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

10:57

PREDAJA AZOVSTALJA U MARIJUPOLJU! Vojnici položili oružje pred Rusima, potpukovnik tvrdi: UKRAJINA PROPUSTILA ISTORIJSKU PRILIKU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track