"PREDSEDNIK NIGERA VEĆ PREŽIVEO JEDAN PUČ" Nikola Perišić: Zanimljivo da se ovaj desio tokom samita Rusije i afričkih zemalja
Foto: Kurir televizija

kurir tv

"PREDSEDNIK NIGERA VEĆ PREŽIVEO JEDAN PUČ" Nikola Perišić: Zanimljivo da se ovaj desio tokom samita Rusije i afričkih zemalja

Planeta -

Kriza u Nigeru mže da zapreti celoj Africi? Nakon vojnok puča koji je zbacila predsednika Nigera Mohameda Bazuma.

Sve to je situaciju učinilo maksimalno zapaljivom, a sasvim je jasno da će bilo kakva vojna intervencija protiv Nigera biti ravna objavi rata ali i opštom disbalansu na tom kontinentu.

Gost "Usijanja" koji je pričao o interesu svetskih sila je Nikola Perišić, istraživač Centra za društvena istraživanja.

- Zanimljiv je tajming u kojem se sve ovo desilo. Faktički se poklopilo sa samitom koji su imali Rusija i Afrika. Takođe, okolne države koje se graniče sa Nigerom su prethodnih godina imali pučeve, moguće da je i to razlog, da se sve to prelilo. Govori se da bi to moglo da se proširi i na druge zemlje Afrike. Interesantno je da je 2021. godine, kada je izabran aktuelni predsednik Nigera, takođe bio pokušan puč, ali bezuspešno - rekao je Perišić, pa nastavio:

00:43

SVETSKE SILE IMAJU INTERES DA BUDE NESTABILNO U NIGERU Perišić analizira: Kada je došao aktuelni predsednik bio je vojni puč!

- Definitivno različite svetske sile sigurno imaju određene interese da stvore vid nestabilnosti u ovom području. Strahujem da neka zemlja Afrike ne bude kao Sirije, pa da služi kao poligon borbi između Zapada i Rusije jer bi to totalno razorilo već siromašnu državu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track