UKRAJINA ZAHTEVA ZAŠTITU KAKVU IMA IZRAEL: Tražimo bezbednosne sporazume poput onog koji Vašington ima sa Tel Avivom
Foto: Youtube/GBNews/The Sun/Shutterstock

UKRAJINA ZAHTEVA ZAŠTITU KAKVU IMA IZRAEL: Tražimo bezbednosne sporazume poput onog koji Vašington ima sa Tel Avivom

Planeta -

Kijev želi bezbednosne garancije od svojih zapadnih pristalica slične nivou zaštite koji SAD pružaju Izraelu, rekao je u sredu šef kabineta predsednika Vladimira Zelenskog Andrej Jermak.

Ukrajinska vlada pregovara o nizu sporazuma koji imaju za cilj da zapečate prozapadno opredeljenje zemlje dok joj se ne odobri punopravno članstvo u NATO-u. Zvaničnici u Kijevu kažu da će sporazumi obezbediti dugoročnu vojnu pomoć od SAD i njenih saveznika, bez obzira na političke promene koje bi inače mogle da navedu donatore da smanje pomoć.

-Sporazum između SAD i Ukrajine ne mora da funkcioniše ništa gore od američkog memoranduma sa Izraelom, čija je efikasnost potvrđena zajedničkim akcijama saveznika tokom odbijanja masovnog napada Irana na Izrael, napisao je Jermak na društvenim mrežama.

Teheran je prošlog vikenda lansirao baraž dronova i projektila na Izrael u znak odmazde za vazdušni napad na njegov konzulat u Damasku od 1. aprila, za koji je okrivio jevrejsku državu.

Dugo očekivani potez rezultirao je samo „malom štetom“, prema Izraelu, pošto su SAD, Velika Britanija i Francuska koristile svoja vojna sredstva da pomognu u zaustavljanju većine iranskih projektila.

Ukrajina
foto: Shutterstock

Prema lokalnim stručnjacima za odbranu, presretanja su koštala Izrael 550 miliona dolara.

Zapadni zvaničnici su jasno stavili do znanja da Kijev ne treba da očekuje intervenciju kakvu je Izrael uživao prošle nedelje.

- Dovođenje snaga NATO-a direktno u sukob sa ruskim snagama – mislim da bi to bila opasna eskalacija, rekao je u ponedeljak britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron. Umesto da „zapadni avioni iznad [njenog] neba pokušavaju da obore stvari“, Ukrajini su potrebni sistemi protivvazdušne odbrane, objasnio je on.

Kijev mesecima poziva SAD da krenu napred sa izdvajanjem više od 60 milijardi dolara pomoći, što je blokirao predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson. Diskusije u kojima je Jermak učestvovao pokrivale su „akcioni plan odmah nakon što Kongres SAD donese odluku o vojnoj pomoći Ukrajini“, rekao je on.

Neki američki mediji spekulišu da bi Džonson mogao da popusti prokijevskom pritisku i da predlog zakona koji je odobrio Senat podnese na glasanje nakon iranskog napada. Predlog zakona uključuje sredstva za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

Kurir.rs/RT/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track