DŽEK MA, NAJBOGATIJI KINEZ: Ako ste stariji od 35 i siromašni, tako vam i treba!
Foto: Reuters

Recept vlasnika Alibabe

DŽEK MA, NAJBOGATIJI KINEZ: Ako ste stariji od 35 i siromašni, tako vam i treba!

Planeta -
Donedavno je zarađivao 10 evra mesečno, a danas ima kompaniju koja je trenutno najvrednija na celom svetu

Džek Ma, vlasnik Alibabe, kineske kompanije za trgovinu preko interneta koja je trenutno najvrednija na svetu, zarađivao je pre 20 godina 10 evra mesečno, a danas je najbogatiji Kinez na svetu i bogatstvo mu je ravno imetku Bila Gejtsa.

Ma (49), koji je danas dobio zeleno svetlo za osnivanje sopstvene privatne banke, kaže da je odrastao učeći o Kini kao najbogatijoj i najsrećnijoj državi na svetu, piše 24.hr.

"Prvi put sam izašao iz zemlje 1985. godine. Putovao sam u Australiju, u posetu prijatelju s kojim sam se dopisivao. Kad sam došao tamo, pomislio sam - o, Bože, sve je potpuno drukčije od onoga što su mi govorili! I tada sam počeo da razmišljam drugačije", rekao je on u jednom intervjuu.

Alibabine deonice su srušile sve rekorde (Foto: AP)
Alibabine deonice su srušile sve rekorde (Foto: AP)

Alibabine deonice izašle su na berzu prije nekoliko dana i srušile sve rekorde. Firma sad vredi 231 milijardu dolara, što je više od najpoznatijih svetskih internet prodavonica Amazona i i-Beja zajedno.

Više od 240 miliona ljudi kupuje u Alibabi, a u ponudi je bukvalno sve što čoveku padne na pamet.

Džej Ma je u jednom jedinom danu zaradio 18,9 milijardi dolara i zadržao je 7,8 posto deonica Alibabe. A pre 19 godina bio je profesor engleskog jezika na fakultetu. Zarađivao je oko 10 evra mesečno, a pokušaj da dobije posao asistenta menadžera u restoranu brze hrane KFC mu je propao. Uz pomoć prijatelja iz SAD naučio je kako da napravi veb-sajt. Uopšte, bio je jedan od prvih u Kini koji su uopšte znali da internet postoji.

Džek Ma sa saradnicima (Foto: AP)
Džek Ma sa saradnicima (Foto: AP)

Alibaba je ovog meseca imao najveću inicijalnu javnu ponudu u istoriji i postaće većinski akcionar u privatnoj banci koja će biti osnovana u istočnoj kineskoj pokrajini Džeđang, javlja Tanjug. Firma Džeka Ma prikupila je 25 milijardi dolara tokom nedavne inicijalne javne ponude akcija na berzi u Njujorku, što je najveća IPO u istoriji jedne kompanije.

Tako je Džek Ma postao najbogatiji čovek u Kini, čija je filozofija jednostavna - ako ste stariji od 35 i siromašni, sami ste krivi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track