MANDIĆ: Režim Mila Đukanovića je uradio sve što je mogao protiv Srbije, pa ne čudi što ih je Veselji pozvao da naprave pakt!
Foto: Profimedia

nije se iznenadio

MANDIĆ: Režim Mila Đukanovića je uradio sve što je mogao protiv Srbije, pa ne čudi što ih je Veselji pozvao da naprave pakt!

Crna Gora -

Predsednik opozicione Nove srpske demokratije (NOVA) i funkcioner Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić rekao je da je poziv Kadri Veseljija Crnoj Gori i Makedoniiji da se "okupe" protiv Srbije, potpuno logičan "uzimajući u obzir da je režim Mila Đukanovića uradio sve što je mogao protiv Srbije i srpskog naroda."

Veselji je juče rekao da se nada da više nema potrebe za ratom na Kosovu, ali je, dodaje, "lično spreman da se suoči sa Srbijom". Pozvao je Severnu Makedoniju i Crnu Goru, sada članice NATO, da se svi "okupe protiv Srbije".

Premijer Crne Gore Duško Marković nazvao je danas poziv predsednika kosovskog parlamenta Veseljija na stvaranje saveza protiv Srbije besmislenim i dodao da takva ideja ne može biti prihvaćena u Crnoj Gori.

"Poziv albanskog ekstremiste Kadrija Veseljija da lažna država Kosovo napravi pakt sa vlastima Crne Gore i Severne Makedonije protiv Srbije potpuno je logična uzimajući u obzir da je režim Mila Đukanovića uradio sve što je mogao protiv Srbije i srpskog naroda, i ta operacija se zove okupljanje proverenih i dokazanih srpskih neprijatelja pod jedan, velikoalbanski barjak", rekao je Mandić.

On je dodao da su i na nedavnoj konferenciji u Minhenu "mnogi učesnici mislili da je predsednik DPS Milo Đukanović član albanske delegacije, jer je najviše vremena proveo sa albanskim političarima i njihovim lobistima."

foto: Vijesti/Filip Roganović

"Nije nas iznenadilo da Vlada CG ne želi da učestvuje u Veseljijevom projektu, koji podrazumijeva i rat sa Srbijom, jer ih ne krasi neka srčanost, kao što je poznato, ali ne isključujemo mogućnost da nađu neki podmukli način da mu pomognu. Ratni sukobi su nepredvidivi, a poznati dezerteri iz crnogorskog režima nikada nisu bili skloni rizikovanju vlastite kože", naveo je Mandić.

Mada, dodao je Mandić, Veseljijeva ekipa bi ih sa velikim zadovoljstvom gurnula u prve redove.

"Ovdašnji funkcioneri uglavnom su bili koncentrisani na neviteška, ali 'pragmatična' ponašanja poput šverca, bahanalija, prevara i sl, o čemu ovih dana svedoči i Duško Knežević. Dok je Veselji 1999. godine pucao u naše vojnike, i za svoj cilj rizikovao vlastiti život, dotle su ovi iz vrha crnogorskog režima odrađivali manje riskantne zadatke za NATO, poput isključivanja vode i struje svojoj vojsci, postavljanja lokatora, usporavanja i onemogućavanja mobilizacije, i slično", saopštio je Mandić.

Mandić je saopštio da je NATO znao da "izdaji skloni CG režim mogu da angažuju samo za neke nevojničke, subverzivne aktivnosti, gde nema previše rizika." "Pored toga, crnogorski režim zna da bi učestvovanje u velikoalbanskom projektu zapalilo i plamen u CG, jer srpski narod koji ovde živi, oduvek je sklon viteškom držanju i ne bi sedo skrštenih ruku. Mi, koji pripadamo srpskom narodu, delimo dobro i zlo sa sunarodnicima i naša je dužnost, kao što je bila i naših predaka, da podelimo njegovu sudbinu, kakva god bila", zaključio je Mandić.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja