TRKA ZA PEHAR PREDSEDNIKA REPUBLIKE: U nedelju SPEKTAKL na Beogradskom hipodromu (VIDEO)
Foto: Goran Anđelković

konjički sport

TRKA ZA PEHAR PREDSEDNIKA REPUBLIKE: U nedelju SPEKTAKL na Beogradskom hipodromu (VIDEO)

Ostali sportovi -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle godine poslao pismo podrške, koje je pročitano publici na najstarijem sportskom objektu u Beogradu

Ono što je najprestižnija galopska trka na svetu „Trijumfalna kapija“ u Parizu, odnosno „King Džordž“ u Askotu za Engleze, to je trka za „Pehar Predsednika Republike“ na najstarijem sportskom objektu u Beogradu. U nedelju se očekuje spektakl na Beogradskom hipodromu, početak prve od ukupno šest trka je u 14.50 časova, a ulaz za posetioce je besplatan. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prošle godine poslao pismo podrške, koje je pročitano publici.

Biće ovo šesti trkački dan na hipodromu kraj Careve ćuprije, prvi posle jubilarnog 100. derbija, koji je, po velikoj vrućini, posmatralo oko 3.000 gledalaca. Derbi pobednik Unks, u treningu kod Bojana Šendekovića u Šapcu, veliki je favorit. Za razliku od derbija kada mu je u sedlu bio iskusni džokej Aleksandar Šašić, sada će ga jahati prekaljeni Željko Ilić. Imaće lepu priliku da ponove prošlogodišnji uspeh „francuza“ Fanpalasta, koji je dobio obe glavne trke u Beogradu. Pošto se radi o trci od posebnog značaja, ne mogu da nastupaju kastrati.

Inače, vlasnik Fanpalasta Miloš Milunović, potpredsednik je sportskog udruženja BRC, koje ove sezone u saradnji sa JP Hipodrom Beograd organizuje trke u glavnom gradu Srbije. U glavnoj trci upisano je pet konja, žrebanje je obavljeno u utorak na Počasnoj tribini, a svog uduta imaće i braća Verko i Željko Radukić. Njihov četvorogodac Brainiak, u treningu u Šapcu kod Zorana Lukića, u dobroj je formi, kao ove sezone i džokej Milan Konkolj.

Trčaće i kobila Rudaina, u vlasništvu Vladimira Vukojevića iz štale „Antilop“ u Belotiću kod Šapca, koja je prošle sezone bila zapažena u Mađarskoj. U sedlu će biti Goran Mešetović, džokej koji iza sebe ima i značajno internacionalno iskustvo. Pored Unksa, od trogodaca (imaju 6,5 kg lakši teret od starijih muških grla) startovaće i Trajal Houk, čiji je trener takođe Šendeković, a u sedlu će ovaj put biti prošlogodišnji šampion-džokej u Srbiji Darko Ljubomirović iz Uba. Trka je na 2.400 metara, a nagradni fond iznosi 600.000 dinara, dok je u derbiju bio dva miliona.

Mihajlo Vasić
foto: BRC

Na istoj distanci ispit će imati „srpske omice“, a predsednik BRC-a Mihajlo Miša Vasić za svoju uzdanicu Fortunu Tvister je angažovao džokeja Ljubomirovića, koji je u Šapcu ostvario trijumf u listed trci na 1800 metara sa grlom Arhimed, u treningu kod Šendekovića. Ta trka je pokazala da je najveći promašaj godine trogodi zekan Luis Fernando, koga je na jesenjoj aukciji u Njumarketu predsednik Srpskog galopskog saveza Andrija Jovićević platio 38.000 gvineja (oko 40.000 funti). Jahao ga je Italijan Kristijan Njezi, ali ni to nije bilo od pomoći, jer je završio tek kao šesti!

Braća Vasić, Branislav i Mihajlo, zadovoljni su kako je ova omica išla u Šapcu, u sedlu bio Mađar Ištvan Kozma, pa su optimisti pred trku na beogradskom pesku. Imali su sreće i na žrebu, jer je Fortuna Tvister dobila boks broj 1 u startnoj mašini. Inače, radi se o omici koju su Mihajlo Vasić i Nemanja Bobičić kupili u Mađarskoj za 14.500 evra za Katarinu Numanović.

U sprinterskoj trci „Ekspres“ na 1.000 metara u fokusu će biti Never in Red, pre dve godine najskuplje uveženi konj iz Njumarketa u Srbiju. Nije opravdao očekivanja kao trogodac, a trener Anđa Mihajlovski iz Beograda veruje da sada može do trijumfa sa Italijanom Kristijanom Njezijem u sedlu. Na 200 metara dužoj distanci trčaće dvogoci, a biće održane i dve handikap IV trke na 1600 metara sa po deset učesnika.

Na sedmom od ukupno devet planiranih trkačkih dana u Šapcu, po dve pobede su zabeležili konji u treningu kod Bojana Šendekovića i Ivana Tanaskovića iz ergele Zobnatica, koja se na velika vrata vraća na galopsku scenu u Srbiji, dok su po jednu pobedu imali Dušan Pajić iz Šapca i Miroslav Kolar iz Beograda. Od džokeja najuspešniji je sa tri pobede bio Njezi. Glavnu trku „Šabačke omice“ (2000m, trava, 250.000 dinara), dobilo je zobnatičko grlo Hanters, upravo sa Njezijem u sedlu. Druga je bila Olimba (Mešetović), a treća Rudaina (Kozma).

Tradicionalno na Ognjenu Mariju su održane trke na hipodromu u Vrelu kod Uba, u rukovodstvu su bili Života Jovanović, Goran Stanarević i Vladimir Blagojević. Pred velikim brojem gledalaca, iako se ulaz naplaćivao, glavnu trku (nekadašnji Kup Tamnave), koju je Jovanović preimenovao u „Kup Z.Z. Trlić“ (2000m, pesak, 160.001 dinar), dobio je Ahilis SRB (start-cilj), sa Šašićem u sedlu, u treningu kod Šendekovića. Vlasnici su SKU Šendeković-D. Radulović. Pobedničko vreme 2:15,3. Drugo mesto pripalo je novoj uzdanici mialosava Lazića iz Uba, pastuvu Imposible Star, koga ćemo gledati i u trci za „Pehar Predsednika Republike“ sa jahačem Šašićem. Pored Šendekovića, dve pobede su zabeležili i konji koje trenira na hipodromu u Vrelu Tihomir Tika Vujković, koji je i kao džokej zabeležio pobedu sa Kamenim Bilijem. Inače, Vujković je jahao i na revijalnim trkama u Nevesinju.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track