TROVANJE U FIJATU: Danas će se znati uzrok, svi oboleli jeli špagete s mesom
Foto: Kurir Štampano

Lakši slučajevi na kućnom lečenju

TROVANJE U FIJATU: Danas će se znati uzrok, svi oboleli jeli špagete s mesom

Srbija -
Pomoć je zatražilo više od 40 radnika sa upornim povraćanjem i dijarejom, a pet težih slučajeva zadržano je u bolnici

KRAGUJEVAC - Uzrok trovanja hranom više od 40 radnika fabrike "Fiat automobili Srbija", od kojih je od četvrtka petoro na bolničkom lečenju, biće poznat danas, izjavila je načelnica epidemiološke službe kragujevačkog Instituta za javno zdravlje Ružica Atanacković.

Naglašavajući da je većina radnika, koji su se javili sa simptomima trovanja hranom, konzumirala hranu u četvrtak u 10 časova i da su konzumirali špagete sa mlevenim mesom, Atanacković je rekla da je uzrok trovanja najverovatnije vezan za tu namirnicu, jer među radnicima koji su jeli neki drugi obrok nije bilo obolelih.

"Osim uzoraka špageta na labratorijsku analizu uzeli smo i ostale namirnice koje su bile servirane i očekujemo da danas imamo neke osnovne podatke šta bi mogao da bude uzročnik trovanja hranom", rekla je Atanacković.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti Olgica Gajević izjavila je novinarima da se toj zdravstvenoj ustanovi javilo oko 40 radnika, od kojih je petoro zadržano na bolničkom lečenju, kao i da se oni danas upućuju na kućno lečenje, jer im je zdrastveno stanje stabilno i bez tegoba.

Kantina Fijata (Foto: Bogdan Vranješević)
Kantina Fijata (Foto: Bogdan Vranješević)

"Na osnovu kliničke slike najverovatnije se radi o alimentarnoj intoksikaciji, pre svega zbog kratke inkubacije, jer su se pacijenti javljali nekoliko sati nakon konzumiranja hrane, i svi su jeli špagete sa mlevenim mesom", rekla je Gajević.

Podsetivši da su najčešći simptomi bili uporno povraćanje i učestali retke stolice, Gajević je rekla da je pet pacijenata imalo teži stepen dehidratacije zbog čega su zadržani na bolničko lečenje."Terapiju u ambulanti primilo je 15 radnika, a ostali su odmah vraćeni kući, uz lečenje odgovorajućim dijetetskim režimom", dodala je Gajević.

Direktor Hitne pomoći Aleksandar Kličković je izjavio da su lekari te službe intervenisali na poziv sedam radnika."Četvoro radnika smo prevezli do Klinike za infektivne bolesti, a tri radnika je terapiju dobilo u svojim domovima", rekao je Kličković i naglasio da je svih sedam intervencija lekara Hitne pomoći bilo tokom jučerašnjeg popodneva i predveče.

Kompanije FAS saopštila je u četvrtak da je nekoliko zaposlenih u fabrici u Kragujevcu prvobitno zatražilo pomoć u medicinskom centru te fabrike zbog stomačnih tegoba.

"FAS intenzivno sarađuje sa nadležnim zdravstvnim službama kako bi se utvrdio uzrok tegoba kod radnika" , navedeno je u jučerašnjem saopštenju u kojem se dodaje da hranu za fabrički restoran dostavlja spoljni dobavljač.Fabrika automobila je oktobra 2012. godine otvorila kantinu za ishranu zaposlenih u čiju je izgradnju i opremanje uložila oko osam miliona evra, a pripremu hrane poverila firmi Selko (Sellco) iz Vršca.

Ta vršačka firma dnevno priprema oko 3.000 obroka koji se sastoje od supe ili čorbe, glavnog jela po izboru - kuvanog, sa roštilja ili piće i paste, kao i salate, kolača ili voća. Tada je novinarima rečeno, da radnika obrok dnevno košta 35 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track