UŽIVO DAN 36: Vođa Desnog sektora preti osvetom, Muzičko nije izvršio samoubistvo!
Foto: Rojter

Zaoštravanje situacije

UŽIVO DAN 36: Vođa Desnog sektora preti osvetom, Muzičko nije izvršio samoubistvo!

Planeta -
Dmitri Jaroš tvrdi da je ubistvo jednog od vođe desničarske organizacije nezakonito i preti stabilnosti Ukrajine. Pojedini ruski mediji preneli su danas da je Muzičko izvršio samoubistvo, ali je Desni sektor ovu informaciju negirao

KIJEV - Vođa "Desnog sektora" Dmitrij Jaroš izjavio je kako planira da se osveti zbog ubistva Aleksandera Muzičkog, koji je danas poginuo. On tvrdi da je ovo ubistvo nezakonito i preti stabilnosti Ukrajine.

Dok je informativni sajt Vesti.ru preneo danas saopštenje Ministarstva unustrašnjih poslova Ukrajine da je Muzičko izvršio samoubistvo, pripadnici desničarske partije "Desni sektor" negiraju tu informaciju. Pojedini ruski mediji objavili da je da je zloglasnog ekstremistu Muzičkog likvidirala Služba bezbednosti Ukrajine sa dva metka u srce u gradu Rivniju na zapadu Ukrajine.

Metak koji mu je tokom autopsije izvađen iz srca ispaljen je iz njegovog pištolja, kazao je zamenik ministra policije Vladimir Jevdokimov. "Pucao je iz svog oružja, iz istog kojim je pucao na radnike milicije. Jedno tane prošlo je kroz telo, a drugo je završilo u srcu", rekao je on.

Današnji dan na Krimu obeležen je i opsadom poslednje ukrajinskog broda, kada su ruske snage upale na minolovac stacioniran u jezeru Donuzlav. Zvaničnici Pridnjestrovlja su takođe saopštili da su njihove bezbednosne službe oborile bespilotnu letelicu, koja je, kako se veruje, došla iz Ukrajine da bi sprovela izviđačku misiju.

23.26 - Pripadnici desničarske partije "Desni sektor", negiraju informacije da je jedan od njihovog vođe Aleksandar Muzički izvršio samoubistvo. Oni kažu da ko god da mu je pocepao košulju, da je on pucao u njega, i dodaju da Muzičko nije nosio pištolj.

23.15 - Svemirska posada u kojoj su dva ruska i jedan američki kosmonaut, krenula je danas ruskom raketom "Sojuz" ka Međunarodnoj kosmičkoj stanici, javile su agencije, a AFP napominje da se saradnja dve države u tom domenu nastavlja uprkos diplomatskom sporenju zbog Ukrajine.

23.00 - Posmatrači OEBS-a stigli su večeras u Kijev, a u planu je da obiđu deset gradova na jugu i istoku Ukrajine, kako bi ispitali situaciju u Ukrajini, a izveštaj bi trebalo da pošalju sledeće nedelje. Za sada, OEBS ne planira da poseti Krim.

22.35 - Ministarstvo odbrane Norveške suspendovalo je sve vojne aktivnosti sa Rusijom do kraja maja ove godine. Norveška mornarica neće učestvovati u pomorskoj vojnoj vežbi "Severni Orao", a odložena je poseta ruskog ministra odbrane Sergeja Šojguje, koja je bila zakazana za april.

22.00 - Predstavnik ruskog ministarstva spoljnjih poslova na 25. zasedanju Saveta UN za ljudska prava izjavio je danas da su EU i SAD kratkovide u svom pristupu prema ultranacionalistima u izvršnoj vlasti u Ukrajini. "Njihovu kratkovidost je teško objasniti i ona očigledno ima veze sa njihovom fasciniranošću geopolitičkim igrama", istakao je on.

21.45 - Prvi predsednik nezavisne Ukrajine Leonid Kravčuk strahuje da bi njegova zemlja mogla da postane poprište novog globalnog sukoba, ukoliko se predsednik Rusije odvaži da pošalje svoje trupe preko istočne ukrajinske granice.

21.15 - Dmitrij Jaroš, vođa "Desnog sektora", izjavio je da će se osvetiti zbog ubistva "aktiviste" Aleksandera Muzička, koji je poginuo u pucnjavi sa snagama bezbednosti Ukrajine. On je rekao i da je ovo ubistvo nezakonito i da preti stabilnosti Ukrajine

20.37 - Ruska delegacija na Nuklearnom bezbednosnom samitu u Hagu ocenila je da su ukrajinska nuklearna postrojenja ugrožena zbog nesposobnosti nove Vlade u Kijevu, a ne zbog Rusije, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

20.23 - Samoproglašeni lider krimske luke Sevastopolj Aleksej Čali danas je raspustio prorusku paravojnu formaciju i pozvao je njene pripadnike da se razoružaju u skladu sa ruskim zakonom. "Revolucija je završena. Mi počinjemo da živimo u skladu sa ruskim zakonima koji predviđaju odgovarajuće posledice za nezakonite postupke", izjavio je Čali u televizijskom obraćanju komandantima tih jedinica.

20.09 - Ministar finansija Ukrajine Aleksandr Šalpak izjavio je da bi njegova zemlja mogla da dobije između 15 i 20 milijardi dolara pomoći od MMF.

19.46 - Zvaničnici Pridnjestrovlja saopštili su da su njihove bezbednosne službe oborile bespilotnu letelicu, koja je, kako se veruje, došla iz Ukrajine da bi sprovela izviđačku misiju. "Kao rezultat mera koje je preduzela pridnjestrovska strana, dron je onesposobljen", navela je bezbednosna služba u saopštenju i dodala da je dron sprovodio video-nadzor pre nego što je u nedelju pogođen.

19.40 - Ruske trupe zauzele su danas poslednji ukrajinski brod na poluostrvu Krim, rekao je portparol ukrajinskog Ministarstva odbrane Vladislav Seleznjov. Rusi su izveli juriš na brod "Čerkasi", samo dan nakon što su preuzele kontrolu nad brodom "Konstantin Olšanskij", piše u saopštenju koje je Seleznjov objavio na svom nalogu na Fejsbuku. Napadači su se popeli na brod sa ukrajinskom zastavom, minolovac stacioniran u jezeru Donuzlav, dok se posada broda zatvorila u njegovoj unutrašnjosti.

19.20 - Evropa bi trebalo da prizna otcepljenje Krima od Ukrajine kao što je nekada priznala nezavisnost Kosova od Srbije, rekao je italijanski poslanik u Evropskom parlamentu Pino Arlaki. "Podržali smo otcepljenje Kosova od Srbije čak i kada su na Kosovu bile trupe. A one su i dalje tamo. Deset hiljada vojnika NATO-a trenutno je bazirano na Kosovu. Reći da je krimski referendum nevažeći zbog toga što su na Krimu bile ruske trupe je smešno", dodao je Arlaki..

19.00 - Američki predsednik Barak Obama doputovaće sutra u Brisel, gde će se razgovarati sa najvišim funkcionerima Evropske unije i NATO.

18.56 - Rusija će nastaviti da sarađuje sa stranim naftnim i gasnim kompanijama, a nikakve sankcije neće oterati iz zemlje ljude koji su zainteresovani za razvijanje poslovanja u Rusiji, izjavio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev u obraćanju predstavnicima regionalnih klastera za inovacije.

18.32 - Sud u Ukrajini odlučio je da obustavi emitovanje ruskih TV kanala u Ukrajini, nakon procene Nacionalnog saveta za radio i televiziju.

18.24 - Više od 22.000 ljudi potpisalo je peticiju na sajtu Bele kuće za secesiju Aljaske od Sjedinjenih Država i njeno prisajedinjenje Rusiji, prenela je ruska agencija RIA Novosti. Peticija pod nazivom "Vratiti Aljasku Rusiji" podseća da su Rusi prvi naselili ovaj region.

18.14 - Glavni tužilac Rusije Jurij Čajka izdao je danas nalog da se formiraju tužilaštva republike Krim i grada Sevastopolja u okviru sistema ruskog tužilaštva, saopštila je danas zvanična predstavnica Glavnog tužilaštva Marina Gridnjeva. Itar Tass s prenosi da će ukupno na Krimu biti formirana 22 teritorijalna tužilaštva.

17.38 - Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas u Hagu da je sasvim besmisleno upoređivati "rusku aneksiju Krima" sa "borbom Kosova za nezavisnost", preneo je AFP. "Kada čujem poređenje (Krima) s Kosovom, to je nešto što apsolutno nema smisla", rekao je Obama.

Nina Štanski - poziv koji se ne odbija                         Foto Facebook
Nina Štanski - poziv koji se ne odbija Foto Facebook

17.32 - Šefica diplomatije nepriznatog Pridnjesrovlja Nina Štanski pozvala je predsednika Rusije Vladimira Putina da sledeći put osvoji njenu zemlju. “Zadovoljstvo nam je što možemo da kažemo da se ishod krimskog referenduma u potpunosti poklapa sa rezultatima referenduma u Pridnjestrovlju 17. septembra 2006, kada je više od 97 odsto glasača glasalo za nezavisnost i izglede za dobrovoljno ujedinjenje sa Rusijom”, navodi se u njenom saopštenju.

Obama: To s Krimom još nije gotovo                        Foto Printscreen
Obama: To s Krimom još nije gotovo Foto Printscreen

17.09 - Barak Obama zapretio je Rusiji zaoštravanjem i širenjem sankcija u slučaju daljeg zaoštravanja napetosti u Ukrajini, javlja RIA Novosti. "Ako Rusija nastavi, biće joj nametnute nove sankcije koje će uključivati oblasti kao što su energetika, finansije, prodaja oružja i trgovina", rekao je Obama na kraju Međunarodnog samita o nuklearnoj bezbednosti u holandskom gradu Hagu.

16.30 - Ukajinske vlasti nameravaju da unajme američku privatnu vojnu kompaniju Grejstounlimitid da suzbije bunt na istoku zemlje, gde je rusko stanovništvo većinsko, objavio je Itar-Tass

Izvor u ukrajinskoj Službi bezbednosti kaže da će strani plaćenici biti angažovani jer su ukrajinske službe za sprovođenje zakona nemoćne da suzbiju delovanje proruskog pokreta.

16.13 - Dmitrij Jaroš, vođa ukrajinske nacionalističke partije "Desni sektor", zahteva smenu ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova i hapšenje policajaca umešanih u "ubistvo" zloglasnog ekstremniste Aleksandra Muzičkog.

14.57 - Ukrajina, čija je ekonomija znatno oslabljena višemesečnom političkom krizom, trenutno je u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o paketu pomoći u iznosu od 15 do 20 milijardi dolara, izjavio je danas ukrajinski ministar finansija, Oleksandar Šlapak.

14.45 - Ruska delegacija na Nuklearnom bezbednosnom samitu u Hagu ocenila je da su ukrajinska nuklearna postrojenja ugrožena zbog nesposobnosti nove vlade u Kijevu, a ne zbog Rusije, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

14.32 - Natalija Poklonskaja imenovana je za vršioca dužnosti glavnog tužioca ruske Republike Krim, javlja RIA Novosti. Federalni tužilac Jurij Čajka upravo je potisao ukaz o formiranju javnog tužilaštva Krima i Sevastopolja.

Pšel: NATO preispituje odnose s Rusijom                 Foto AFP
Pšel: NATO preispituje odnose s Rusijom Foto AFP

14.20 - NATO ne podržava ideju izolovanja Rusije zbog događaja na Krimu, ali odnos s Moskvom biće revidiran na ministarskom sastanku alijanse 1. i 2. aprila, izjavio je šef Slube za informisanje NATO Robert Pšel. Takođe je najavio jačanje odnosa između NATO i Ukrajine.

Ilustracija                                 Foto AP
Ilustracija Foto AP

14.06 - Rusko Ministarstvo za vanredne situacije i civilnu odbranu dopremilo je na Krim 1.400 pokretnih agregata za snabdevanje stanovništva strujom i važnih objekata, izjavio je danas u Simferopolju čelnik tog resora Vladimir Pučkov. Razlog je to što je Ukrajina od 24. marta prepolovila isporuke strune na Krim.

14.00 - Kriza u Ukrajini počela je s intervencijom EU u unutrašnje stvari zemlje, rekao je u intervjuu Itar-Tassu italijanski poslanik u Evropskom parlamentu Pino Arlaki. "Mi (EU) smo podržali ustanak u Ukrajini, a pritom nismo uzeli u obzir da je stanje u Ukrajini komplikovano... Podržali smo plišanu revoluciju, ali nismo uzeli u obzir prisustvo fašističkih elemenata u vladi. Pet ministara imaju neonacističku prošlost", kazao je Arlaki i dodao da bi sankcije EU protiv Rusije osakatile evropsku ekonomiju."Evropa ne bi trebalo da insistira na proširivanju sankcija. Te sankcije su nerazumne. U stvari, one su uperene protiv nas", rekao je italijanski član EP, a prenosi "Glas Rusije".

Dmitrij Peskov (Foto: Reuters)
Dmitrij Peskov (Foto: Reuters)

12.50 - Ukrajinska vojska je slobodna da se povuče sa Krima, ali da li će sa sobom odneti i oružje odlučiće Ministarstvo odbrane krima, izjavio je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja. On je dodao da će Vladimir Putin posetiti Krim, ali ne u skorije vreme jer mu obaveze to ne dopuštaju.

12.27 - Ukrajinska nacionalistička grupa Desni sektor je okrivila vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova za smrt svog lidera Aleksandra Muzičkog i objavila da će ga osvetiti.

"Osvetićemo se Arsenu Avakovu zbog smrti našeg brata. Njegovo ubistvo je naredio ministar. Muzičko nikada nije bio povezan sa krimnalnim delima", izjavio je Roman Koval, koordinator Desnog sektora.

Foto: Printscreen yt
Foto: Printscreen yt

11.40 - Vojska Rusije započela je danas u Sibiru vojnu vežbu svojih raketnih snaga, u jeku rasta napetosti između Moskve i Zapada zbog ruskog pripajanja Krima. Portpal ruskih Strateških raketnih snaga rekao je da u petodnevnoj vojnoj vežbi učestvuje oko 10.000 vojnika u zapadnom sibirskom regionu Omsk i Orenburgu na južnom Uralu, što je više od 2.000 kilometara od granice Rusije i Ukrajine, prenela je agencija Rojters.

Mihajl Kovalj (Foto: Printscreen)
Mihajl Kovalj (Foto: Printscreen)

11.50 - Vrhovna rada je prihvatila ostavku ministra odbrane Igora Tenjuha, iako su je ranije tokom dana odbili. Kako prenosi agencija Unian, za je glasalo 228 od 310 poslanika. Na njegovo mesto je imenovan Mihail Kovalj.

Barak Obama (Foto: AP)
Barak Obama (Foto: AP)

11.43 - Predsednik SAD Barak Obama dans je razgovarao sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim, inače bliskim saveznikom prvog čoveka Rusije Vladimira Putina. Sastanak se odigrao u ambasadi SAD u Hagu, ali nije poznato o čemu su razgovarali, prenosi Foks njuz.

11.30 - Članstvo u Evropskoj uniji je sasvim ostvariv cilj Ukrajine, izjavio je ambasador Velike Britanije u Ukrajini Simon Smit, prenosi Kijev post.

11.31 - Za 10 dana u sklopu akcije "Podržite ukrajinsku vojsku", na računima ukrajinskog ministarstva odbrane je stiglo više od 40 miliona grivni (oko 3 miliona evra), prenosi Unian.

11.20 - Generalni sekretar Severnoatlantskog saveza (NATO) Anders Fog Rasmusen izrazio je danas zabrinutost zbog jačanja ruskog vojnog prisustva na granici sa Ukrajinom. "Veoma smo zabrinuti zbog jačanja ruskog vojnog prisustva na granici sa Ukrajinom", rekao je Rasmusen, dodajući da Alijansa ima "sve potrebne planove za osiguranje efikasne zaštite saveznika", preneo je Rojters.

11.03 - Andrij Deščicja, ministar spoljnih poslova Ukrajine, izjavio je da je pre 20 godina Ukrjaina predala zalihe nuklearnog oružja u zamenu za sigurnost, teritorijalni integritet i nezavisnost zemalja koje su potpisale Memoranum - SAD, Velika Britanija i Rusija i da nema nameru da menja taj status. "Ukrajina će pronaći način da učrvrsti bezbednost i odbrani nezavisnost", navodi Deščicja.

10.48 - Predstavnik ukrajinskog predsednika na Krimu Sergij Kunicin podneo je ostavku u znak protesta zbog nedelovanja vlasti u Kijevu nakon ruskog pripajanja Krima, javljaju danas ruski mediji. "Naredba o evakuaciji naših snaga sa Krima je potpisana danas, a već sutra neće biti nikoga za evakuaciju! Svakoga dana naši vojnici postaju zarobljenici dok mi samo držimo sastanke, debate", rekao je Kunicin.

Žose Manuel Baroso (Foto: AP)
Žose Manuel Baroso (Foto: AP)

10.37 - Žose Manuel Baroso, predsednik Evropske komisije, izjavio je da su članice G7, zajedničkom osudom Ruskih akcija u vezi sa Ukrajinom, ojačale svoje jedinstvo.

10.38 - U razgovoru između Valerija Gerasimova, generala ruske vojske i Mikajla Kovala, generala ukrajinske vojske, juče tokom popodneva je dogovoreno povlačenje ukrajinske vojske sa Krima.

Džimi Karter (Foto: Fonet)
Džimi Karter (Foto: Fonet)

10.18 - Bivši predsednik SAD Džimi Karter izjavio je da je otcepljenje Krima bilo "neizbežno" jer ga Rusija smatra delom svoje države, a mnogi stanovnici Krima sebe smatraju Rusima. "Ipak moram naglasiti da se Putin mora zaustaviti", naveo je Karter, prenosi Unian.

10.00 - Gruzija, šest godina nakon što je izgubila deo teritorije u sukobu sa Rusijom, veruje da će situacija u Ukrajini uticati i na nju. Zato je izrazila nadu da će NATO i Evropska unija ubrzati njenu integraciju u evropski blok.

09.58 - Moskva veruje da je nevoljnost najrazvijenih država sveta okupljenih oko Grupe 8 (G8) da nastave saradnju sa Rusijom kontraproduktivna, izjavio je danas pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov. "Što se tiče kontakata sa državama G8, spremni smo i zainteresovani, ali nevoljnost drugih zemalja da nastave dijalog, prema našem mišljenju, kontraproduktivno je i za nas i za naše partnere", rekao je Peskov u izjavi agenciji Itar tas.

09.48 - Više od 6.500 vojnika sa svojim porodica želi da se evakuiše sa Krima, izjavio je Igor Tenjuh, minstar odbrane tokom zasedanja Vrhovne rade.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

09.45 - Cena ruskog gasa za Ukrajinu mogla bi, u aprilu, da poraste na 500 dolara za 1.000 kubnih metara, izjavio je Arsenij Jacenjuk, premijer Ukrajine.

09.42 - Ukrajinski ministar odbrane Ihor Tenjuk ponudio je danas svoju ostavku, ali je Vrhovna Rada to odbila.

Julija Timošenko (Foto: Reuters)
Julija Timošenko (Foto: Reuters)

09.33 - Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko priznala je da je telefonom razgovarala sa bivšim zamenikom sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Nestorom Šufrikom, ali je dodala da su njene reči, u određenim delovima razgovora, vađene van konteksta kako bi bila diskreditovana, prenosi Kijev post.

09.03 - U oblasti Donjecka, od početka marta, otvoreno je 16 kriminalističkih istraga o zločinima počinjenim tokom političkih protesta, navodi Unian. Kako je precizirano, istrage se odnose na zauzimanje administrativnih zgrada, vandalizam, i nerede, a pokrenuta su i ispitivanja povodom optužbi za zbacivanje ustavnog poretka i preuzimanja državne vlasti.

08.48 - Japan je odlučio da podigne finansijsku pomoć Ukrajini na 1,5 milijardi evra, što je naišlo na veliko odobravanje članica G7.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

08.19 - Senat Sjedinjenih američkih država ove nedelje će glasati za uvođenje novih sankcija Rusiji, navodi radio Svoboda. Na glasanju će se naći i pitanje finansijske pomoći Ukrajini.

07.13 - Komandant 204. brigade borbene avijacije iz Belbeka, Julius Mamčur, i dalje se nalazi u pritvoru, potvrdila je njegova supruga Larisa. "U ovom trenutku nema drugih vesti", navela je ona. Podsetimo, Mamčur je zarobljen 22. marta, a zatim odveden u zatvor u Sevastopolju, kada su pripadnici Samoodbrane Krima upali u bazu Belbek i preuzeli je.

Arsenij Jacenjuk (Foto: Fonet)
Arsenij Jacenjuk (Foto: Fonet)

07.10 - Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk danas će održati sastanak Vlade kako bi usvojili i predali parlamentu na usvajanje set hitnih zakona koji se tiču budžeta za 2014. godinu i poreza.07.05 - Delegacija Evropske komisije će, tokom dvodnevne posete Kijevu, raditi na razvijanju "mape" reformi u Ukrajini. "Razgovaraćemo o nizu reformi koje je potrebno sprovesti na polju demokratskih institucija i ekonomije. Razmatraćemo "mapu" reformi u različitim sektorima", naveo je Štefan File, ministar za proširenje EU, prenosi Unian.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track