Najnovije vesti

IZRICANJE PRESUDE MLADIĆU Hag: Nema dokaza da je cilj zločinačkog poduhvata bio genocid!
Foto: AP

potvrđeno

IZRICANJE PRESUDE MLADIĆU Hag: Nema dokaza da je cilj zločinačkog poduhvata bio genocid!

Politika

Predsednik sudskog veća sudija Alfons Ori rekao je danas da nema dokaza da je cilj udruženog zločinačkog poduhvata za koji se tereti Ratko Mladić bio genocid.

"Veće je utvrdilo da je postojao udruženi poduhvat da se muslimani i Hrvati trajno ukolone sa teritorije, deporatacijam, prisilnim iseljavanjem, zastrašivanjem.Ocenivši izjave i ponašanje politčkog rukovodstva BiH i Srba, dokazi ne idu u prilog da je genocid bio cilj udruženog zločinačkog poduhvata", rekao je Ori.

Na početku čitanja presude, Ori je naveo da saopštava samo rezime presude, odnosno da iznosi zaključke sudskog veća i činjenične i pravne konstatacije.

foto: AP

Sudija je prethodno pročitao zaključke koji se odnose na više tačaka optužnice navodeći da je veće utvrdilo da su fizicki izvršioci izvršili radnje koje su po definiciji genocid nad bosanskim muslimanima u Srebrenici.

Oni su kako je rekao, nameravlali da unište muslimane u Srebrenici koji su čilini deo zašticene grupe.

"Nad njima su počinjena klrivicna dela genocida, istrebljivanja, premeštanja, ubistava", navoe je sudija.

Sudsko vece, uz izuzetak sudije Orija, nije našlo da je bilo genocidne namere u šest opština - Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica - koje su u optužnici navedene pod tačkom 1.

Takođe je rekao da je veće konstatovalo da je u više opština počinjena deportacija i prisilno preseljenje (Banjaluka, Bijeljina, Foca, Ilidža, Novi Grad, pale, prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Vlasenica).

Veće je, kako je dodao, konstatovalo da je bilo zločina protiv čovečnosti i masovnih pogubljenja bosanskih muslimana, da su izvršioci pokazivali pokazivano malo ili nimalo humanosti i nečovečna postupanja.

U logorima, kako je naveo, nije bilo dovoljno hrane i vode, sanitarni uslovi su bili loši, zatočenici su premlaćivani ponekad i gvozdenim bokserima, primoravani su da jednu druge siluju i da međusobno pod prisilom vrše i druge polne radnje.

foto: Printscreen RTRS

Orije je naveo da su mnoge muslimanke silovane, od kojih su neke imale tek 12 godina.

Kada je u pitanju tačka optužnice koja se odnosi na Sarajevo, veće je prema rečima suđe, utvrdilo da su pripadnici sarajesko-romanijskog korupsa širili teror i zastrašivali stanovništvo, da počinili ubistva civila i zločin protiv čovečnosti.

Od sredine maja 1992 do novembra 1995. godine namerno je granatirano i snajperskim hicima gađano stanovnišvo Sarajeva i to često na lokacijama gde je bilo malo ili nimalo vojnih objekata.

Mnogi od njih su ubijeni dok su šetali sa decom, išli u prodavnicu...Na Markalama je ubijeno 48 civila a ranjeno najmanje 140.

Kada je u pitanju Srebrenica, pripadnici srpskih snaga su poubijali nekoliko hiljada bosanskih muslimana za samo nekoliko dana, koje su prethodno mučili, psovali i terali ih da pevaju sprske pesme, rekao je Orije.

Veće je utvrdilo da su fizički izvršioci počinili radnje genocida nad bosanskim muslimanima, progona, ubistva kao i nehuimano delo prisilnog premeštanja.

Očekuje da će na kraju čitanja presude, po 11 tačaka optužnice, sudija Orije saopštiti odluku sudskog veća o Mladićevoj odgovornosti i krivici za počinjene zločine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) LAZAREVO: Meštani Lazareva prate izricanje presude

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...