Najnovije vesti

OTKRIVAMO! EVO ŠTA SE DEŠAVALO S ONE STRANE VRATA SUDNICE U HAGU General Mladić: Ženo, sine, ne plačite, ovo je samo poluvreme!
Foto: AP, Printscreen, Fonet

Dosije: Ratko Mladić poslednji čin Presuda generalu VRS posle 22 godine

OTKRIVAMO! EVO ŠTA SE DEŠAVALO S ONE STRANE VRATA SUDNICE U HAGU General Mladić: Ženo, sine, ne plačite, ovo je samo poluvreme!

Politika
12:15h

Naravno da je bio ljut, ali on je ovo i očekivao. Više je on nas tešio nego mi njega. Bosi je govorio da se ne nervira, prepričava nam generalov sin Darko Mladić

Darko Mladić, sin osuđenog generala, za Kurir je ispričao da je Ratko Mladić u najdramatičnijim trenucima izricanja presude tešio suprugu Bosiljku i uveravao je da je ovo daleko od njegovog poraza.

foto: EPA

- Naravno da je bio ljut, ali on je ovako nešto i očekivao. Više je on nas tešio nego mi njega. Bosi je govorio da se ne nervira i ne plače, jer je ovo samo prvo poluvreme i da ništa nije gotovo. Presuda je pogrešna. Ništa nije postigla i biće prepreka normalnom životu u regionu - ispričao nam je Darko Mladić, koji je juče u Hagu slušao izricanje doživotne presude svom ocu.

On nam je preneo da je Ratko Mladić, odmah po završetku čitanja presude, poručio svima da je sve ovo laž i da je Haški tribunal komisija NATO „koja pokušava da kriminalizuje srpski narod koji se štitio od agresije.

foto: Kurir

- Otkako se završio rat u bivšoj Jugoslaviji, nije bilo prekida vatre u svetu i nismo videli verzije generala Mladića u Siriji ili negde drugo širom sveta. Istovremeno, kada se druga strana odluči na takve poteze, tada nema suđenja i procesuiranja zločina. Na svakom koraku je mogla da se vidi pristrasnost u ovom suđenju i jasno je da je ovo politička stvar - uveren je Mladić.

On je njih na kraju tešio... Bosiljka i Darko Mladić, foto: Profimedia

Najavljujući žalbu na jučerašnju presudu u prvom stepenu, generalov sin kaže da će to biti „bukvalno borba za njegov život“.

Darko Mladić: Svi misle da se on u sudnici ponašao arogantno i agresivno, a zapravo mu je posle šloga najviše oštećen centar za kontrolu emocija  

- U onoj pauzi mu je nekoliko puta meren pritisak i svaki put je gornji bio na 180. Frapantno je bilo da je zatvorski doktor meni uporno ponavljao da je to normalno, s obzirom na okolnosti. Neverovatno da to priča za nekoga ko je imao više moždanih udara. Džaba smo se na hodniku raspravljali s tim prevarantom i onda smo digli ruke. Svi misle da se on u sudnici ponašao arogantno i agresivno, a zapravo je njemu posle šloga najviše oštećen centar za kontrolu emocija i kad mu dođe ljutnja, on tako reaguje. Prioritet nam je i da mu obezbedimo lečenje u Srbiji - objasnio nam je Mladić.

Za njega je presuda rezultat ratne propagande i nema nikakvog osnova u činjenicama. Kako je napomenuo, sud nijednom nije pomenuo 40.000 srpskih žrtava.

foto: Beta/Emil Vas

Biljana Plavšić, bivša predsednica RS

SKANDAL, IGNORIŠU PRAVDU

Skandalizovana sam činjenicom da takva jedna institucija ignoriše pravdu i istinu. Nisam uopšte protiv toga da se kriminalcima sudi, ali ovde nema ni pravde ni istine. Nisam očekivala ništa drugo, poznajući rad Tribunala.

REAGOVANJA

foto: Oliver Hoslet

Federika Mogerini

POŠTUJEMO ODLUKU HAGA

EU poštuje odluku Haškog tribunala iako ne komentariše pojedinačne presude. Presuda u slučaju Mladića dotiče se nekih od najmračnijih, najtragičnijih događaja u nedavnoj istoriji BiH, uključujući i genocid u Srebrenici. Ispunjenje pravde i borba protiv nekažnjivosti za najstrašnije zločine temeljna je ljudska obaveza.

foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Dragan Šutanovac

Zadovoljenje Pravde

To je dugoočekivano zadovoljenje pravde i preduslov pomirenja. Srbija i ceo region i danas se suočavaju i žive posledice ratnih zločina devedesetih, a presuda je važna jer skida ljagu sa Srbije i njenih građana. Novi izazovi su pred nama.

foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Boris Tadić

LAŽNI PATRIOTIZAM

Ponovo se suočavamo sa politikom lažnog patriotizma i raspirivanja veštačkih tenzija u svrhu najjeftinijih političkih poena. Privođenjem Tribunalu svih optuženih za najteže zločine okončana je osnovna pretpostavka procesa pomirenja.

foto: Zorana Jevtić

Denis Zvizdić

NAJGORI ZLOČINI

Potvrda da se ratni zločini nikada ne mogu isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali i bežali. Mladić je komandovao jedinicama koje su počinile neke od najgorih zločina u novijoj istoriji, njegova odgovornost je utvrđena.

foto: Fonet/Zoran Mrđa

Nela Kuburović

PUSTITI GA DA SE LEČI

Srbija bez obzira na presudu Mladiću pred Haškim tribunalom ostaje pri ranije datim garancijama za njegovo puštanje na slobodu zbog lečenja. Srbija ne može biti zadovoljna dosadašnjim radom Tribunala, koji je primenjivao selektivni pristup.

foto: Fonet/AP

Boris Džonson

ZLOČINI NE MOGU IZBEĆI PRAVDU

Presuda neće vratiti na hiljade izgubljenih života, ali pokazuje da će arhitekte njihovih patnji biti pozvane na odgovornost. Zločini počinjeni tokom ratova na Balkanu devedesetih obeležili su jedan od najmračnijih perioda u Evropi i neće izbeći pravdu.

foto: Profimedia

Hatidža Mehmedović, Majke Srebrenice

MLADIĆ JE ZVER

Žrtve znaju da je Srbija počinila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Ali eto, oslobođeni su. Zbog toga smo tužni. Mladić je zver u ljudskoj koži. Vreme je da se krene ka boljoj budućnosti i da se prestane s negiranjem genocida.

foto: Filip Plavčić

Vojislav Šešelj

POLITIČKA PRESUDA

Politička presuda uperena je protiv srpskog naroda koji je učestvovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Srpske. Govori se o udruženom zločinačkom poduhvatu, što za Tribunal znači da ne treba objašnjavti kako je šta uradio.

foto: AP/Amel Emric

Naser Orić

DA ODGOVARA PRED SRBIMA

Vojskovođa mora odgovarati i pred svojim narodom, jer je odgovoran za smrt vojnika Vojske RS, koje je lično vodio u smrt. On nikad nije imao petlju da srpskim majkama kaže da ih je lično odvodio u smrt i da je poražen na bojnom polju.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Zorana Mihajlović

TRIBUNAL IDE U ISTORIJU

Presudom Mladiću i prestankom rada Haškog tribunala došlo je vreme da se sve zemlje bivše SFRJ mnogo više okrenu ka budućnosti. Vreme je i da srpski, hrvatski i bošnjački nacionalisti, koji su nanosili zlo tokom krvavog rata, odu u prošlost.

foto: Beta

Aleksandar Vulin

PRESUDA LOŠE GOVORI O PRAVDI

Presuda je, nažalost, bila očekivana, što loše govori o Haškom tribunalu kao sudu pravde. Ne treba zaboraviti da je u pitanju prvostepena presuda i da ako pravo nije samo reč, onda bi tek ostalo da se vidi šta će sud odlučiti u drugom stepenu.

foto: Kurir

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Printscreen, AP, PRint

INTERAKTIVNA ORDINACIJA

DANAS UŽIVO O LASERSKOM SKIDANJU DIOPTRIJE: Dr Mirko Jankov odgovara na sva vaša pitanja

Današnji gost emisije Dr Kurir je oftalmolog dr Mirko Jankov koji će govoriti o skidanju dioptrije laserima, o metodama, samoj proceduri, kao i o rezultatima ovog zahvata. Emisiju možete da pratite uživo od 14 časova na sajtu Kurir.rs, Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici Kurira.

foto: Kurir

Ono što je najbitnije, imate priliku da direktno pitate sve što vas zanima na ovu temu i to tako što ćete za vreme emitovanja emisije postaviti pitanje putem Jutjub kanala ili Fejsbuk stranice Kurira danas od 14 časova, a doktor će da odgovori uživo tokom emisije.

Voditeljka je Vesna Stanimirović.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV ISPRED KUĆE GDE JE UHAPŠEN RATKO MLADIĆ:niko raspoložen za razgovor

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...