TEŠKA BITKA ZA KOSOVO: Merkelova s Vučićem traži trajno rešenje za pokrajinu
Foto: Dado Đilas

Šta sve čeka predsednika Srbije u narednim danima

TEŠKA BITKA ZA KOSOVO: Merkelova s Vučićem traži trajno rešenje za pokrajinu

Politika -

Posle susreta s kancelarkom u Berlinu, šef države putuje u Pariz kod Makrona, a zatim će imati razgovore s Mogerinijevom i brojnim drugim zvaničnicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u naredne dve sedmice imaće seriju sastanka s najuticajnim evropskim i svetskim državnicima u okviru diplomatske ofanzive koju je započeo u nameri da ojača poziciju naše zemlje pred velike izazove u vezi sa kosovskim pitanjem. Vučić će već u petak u Berlinu razgovarati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, što će biti njihov drugi susret u svega mesec i po dana.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za Kurir da je to veoma važan sastanak jer je Nemačka izuzetno uticajna zemlja.

foto: Marina Lopičić, Stefan Jokić

Kakve vesti očekuje

- Značajno je da Berlin ima razumevanja za naše napore da se dođe do trajnog rešenja problema na Balkanu - ocenjuje Dačić.

Planirano je da posle razgovora sa najmoćnijom ženom u Evropi, Vučić bude gost francuskog predsednika Emanuela Makrona na večeri u Parizu. Ponovo dolazi i Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, koja je bila u Beogradu 27. marta, dan posle hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici. Uslediće susreti šefa države sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, kao i bugarskim i belgijskim premijerom Bojkom Borisovim i Šarlom Mišelom. U sredu u Beograd dolazi Nikos Kocijas, ministar spoljnih poslova Grčke, jedne od pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, a potom stiže i ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv le Drijen.

Iako je Vučić kazao da ne očekuje dobre vesti za Srbiju u tim, kako je ocenio, najvažnijim, ali i najtežim razgovorima o Kosovu i Metohiji, ova intenzivna serija susreta pokazuje da u finišu diplomatskih aktivnosti pokušava da se izbori za podršku Srbiji kako bi izvukao maksimum u okolnostima kada je srpski državni vrh izložen velikim pritiscima da se reši kosovski problem.

- Problem Kosova je nasleđen, a ova vlast s Vučićem na čelu uhvatila se ukoštac da ga reši. Berlin može da pruži podršku da se nađe kompromisno rešenje, koje ne podrazumeva da Beograd učini sve, a da druga strana ne uradi ništa - smatra politički analitičar Branko Radun.

I predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je u našem je interesu da na što bolji način predstavimo poziciju Srbije - da smo spremni na kompromis, ali da nećemo priznati samoproglašenu državu Kosovo.

- Posle serije sastanaka sa evropskim državnicima i zvaničnicima, možemo očekivati platformu predsednika Srbije za rešavanje kosovskog pitanja - navodi Drecun.

foto: Printscreen

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je susret Vučića s Merkelovom od izuzetnog značaja za Srbiju.

- To je uhodano partnerstvo dvoje državnika. Stav Berlina, Brisela i Vašingtona nije promenjen u vezi sa Kosovom, ali se promenila situacija na terenu. Bezbednosna situacija na KiM je uzdrmana, naročito posle Đurićevog hapšenja, i to uključuje alarme. Srbija, odnosno Vučić, jer je sav teret pao na njega, mora da se opredeli u kom formatu će biti nastavljeni pregovori Beograda i Prištine, što se prema agendi Evropske komisije očekuje u maju. Otvorena su pitanja da li će se pregovori nastaviti na nivou dvojice predsednika - Vučića i Hašima Tačija i da li će biti posmatrača - priča Janjić i dodaje:

Povoljnija pozicija

- Pozicija Srbije je sada za nijansu povoljnija. Opravdana je kritika na račun Prištine da ni posle pet godina nije formirana Zajednica srpskih opština. I u tom smislu može se očekivati podrška, odnosno insistiranje međunarodne zajednice da Albanci to učine.

foto: Beta

Bedžet Pacoli

BEZ RAZMENE TERITORIJA

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio je da Kosovo neće nikad razgovarati sa Srbijom o mogućnosti razmene teritorija i naveo da „da dve zemlje moraju da razgovaraju o normalizaciji odnosa i međusobnom priznanju“.

- Kosovo nije, niti će ikad razgovarati sa Srbijom o razmeni teritorija ili o idejama o podeli, koje ostaju u mislima političara u Beogradu od devedesetih godina - napisao je na Tviteru Pacoli i predstavnike Srbije pozvao da dođu „da razgovaramo o pravno obavezujućim sporazumima“.

Kurir / Biljana Bojić

Foto: Marina Lopičić, Stefan Jokić, Beta, Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 7 RAZLOGA ZBOG KOJIH KOSOVO NIJE DRŽAVA: Ovo ni Tači i Haradinaj zajedno ne mogu da ospore!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track