ZATVOR ČEKA TAČIJA, HARADINAJA, VESELJIJA, LJIMAJA, ČEKUA I OSTALE ALBANSKE ZLIKOVCE: Predstavnici Suda za zločine terorističke OVK dolaze u Srbiju
Foto: Profimedia, EP, AP

ZLOČINCI SA KOSOVA I METOHIJE USKORO IZA REŠETAKA

ZATVOR ČEKA TAČIJA, HARADINAJA, VESELJIJA, LJIMAJA, ČEKUA I OSTALE ALBANSKE ZLIKOVCE: Predstavnici Suda za zločine terorističke OVK dolaze u Srbiju

Politika -

Advokati koji će biti angažovani pred Sudom za "OVK" generalno malo znaju o ovoj pravosudnoj insituciji

BEOGRAD - Predstavnici Suda za zločine terorističke "Oslobodilačke vojske Kosova" ("OVK") dolaze 21. decembra u posetu srpskim advokatima koji su izabrani za postupanje pred ovom pravosudnom institucijom

Poseta će trajati dva dana, a sud će predstavljati šef kancelarije za žrtve Silkes Stuzinski i koordinator Službe odbrane Dejvid Hejn.

Predsednik Advokatske komore Srbije i jedan od izabranih advokata Viktor Gostiljac rekao je da je bilo neophodno organizovati ovakav sastanak.

"Advokati koji će biti angažovani pred Sudom za OVK generalno malo znaju o ovoj pravosudnoj insituciji. Još nemamo informacije kada bi sud trebalo da počne sa radom, na koji će način funkcionisati, koji će biti uslovi našeg angažovanja.

foto: Profimedia

Verujem da će sastanak biti konstruktian i da će korist od njega imati svi u sudu. Takođe, verujem da ćemo posle tog skupa imati mnogo jasniju sliku u pogledu određenih pitanja na koje trenutno nemamo odgovor", rekao je Gostiljac.

U radu Suda za zločine "OVK", u svojstvu branilaca i zastupnika, učestvovaće 30-ak advokata iz Srbije.

Oni će biti angažovani u postupcima pokrenutim zbog krivičnih dela izvršenih u toku i posle sukova na Kosovu, a tiču se dela iz izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Pred ovim sudom vodiće se postupci protiv okrivljenih za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine onako kako ih definiše međunarodno pravo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track