MIRNO REŠENJE! BIH JE NEFUNKCIONALNA: Šta na Balkanu može doneti DUGOROČNI MIR? Zapamtite ovu mapu Janeza Janše!
Foto: Necenzurisano.si

Mirno rešenje

MIRNO REŠENJE! BIH JE NEFUNKCIONALNA: Šta na Balkanu može doneti DUGOROČNI MIR? Zapamtite ovu mapu Janeza Janše!

Politika -

Slovenački premijer Janez Janša je svojim navodnim non-pejperom o rešavanju krize na zapadnom Balkanu, s posebnim akcentom na podelu BiH, otvorio pitanje budućnosti ovog regiona. Sagovornici Kurira su složni u oceni da je BiH nefunkcionalna, ali da svako rešenje o njenoj sudbini mora da bude sprovedeno mirnim putem.

Šta piše u dokumentu

Slovenački portal Necenzurisano objavio je sadržaj neslužbenog diplomatskog dokumenta koji je Janša uputio u Brisel, u kom su iznete ideje za podelu BiH, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova sa Albanijom. Srpski deo Kosova bi dobio poseban status, po uzoru na Južni Tirol, autonomnu pokrajinu u severnoj Italiji, gde većina stanovništva govori nemački. Dalje se predlaže ujedinjenje većine teritorije Republike Srpske sa Srbijom. U dokumentu piše i da se hrvatsko nacionalno pitanje može rešiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom delu BiH, po uzoru na Južni Tirol.

Janez Janša
foto: EPA/Francisco Seco / Pool

- To bi Bošnjacima dalo nezavisnu funkcionalnu državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali da li će se pridružiti EU ili budućnosti izvan EU (sledeći primer Turske) - navedeno je u dokumentu.

Autori dokumenta naglasili su da Srbija, Hrvatska i Albanija trenutno imaju stabilne vlade i da su njihovi izabrani političari sposobni da donose strateške odluke. Prema autorima non-pejpera, ova „rešenja“ ubrzala bi pregovore o članstvu zemalja zapadnog Balkana u EU i NATO.

Ognjen Pribićević, Usijanje, emisija
foto: Kurir

Bivši ambasador Srbije u Berlinu i Londonu Ognjen Pribićević kaže za Kurir da je pitanje BiH previše komplikovano.

- Očigledno je da BiH ne funkcioniše, ali za rešenje nema političke volje, a ni, što je mnogo važnije, nema kapaciteta na nivou EU da se to reši - smatra Pribićević.

mapa
foto: Necenzurisano.si

Podseća i da je za pitanje Kosova pre deset i više godina dat veliki broj primera, počev od Tirola pa do modela dve Nemačke.

- Ne mogu takve stvari da se rade činovnički, već je potrebna politička volja i, još bitnije, intelektualni kapacitet da se to reši, uključivanje velikog dela naučne zajednice, koja bi dala predloge - zaključuje Pribićević.

Živadin Jovanović
foto: Nemanja Nikolić

Međunarodna konferencija

Bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović kaže za Kurir da se svako rešenje mora ostvariti mirnim putem.

- Da se, recimo, sada napravi međunarodna konferencija o Balkanu, pod okriljem UN ili OEBS, praktično neki mini-OEBS za Balkan, na kojoj će ključno biti srpsko nacionalno pitanje na Balkanu - kaže Jovanović.

JAKŠA ŠĆEKIĆ

Bosna ne funkcioniše iz 1.001 razloga

Usijanje, Jakša Šćekić
foto: Kurir

Da je BiH nefunkcionalna, smatra i dugogodišnji novinar Rojtersa Jakša Šćekić.

- Ona je nefunkcionalna iz hiljadu i jednog razloga. No, imam dvoumljenje. Naime, ukoliko bi se u Srbiji raspisao referendum i građani pitali da li su za takozvanu veliku Srbiju, odnosno spajanje Srbije i Republike Srpske, i za stvaranje velike Albanije, odnosno spajanje Albanije s Kosovom, zaista ne znam šta bi građani izabrali, a bojim se da taj non-pejper vodi upravo ka tome - kaže Šćekić.

TIMOTI LES, BRITANSKI ISTRAŽIVAČ

Ideja postoji, ne čudi što kreće iz Ljubljane

Istraživač britanskog Centra za geopolitike i bivši diplomata Timoti Les izjavio je, komentarišući navodni Janšin non-pejper koji je dao Briselu, da se čini da takav predlog zaista postoji i smatra kako Ljubljana ne bi rizikovala da otvori to pitanje da nije smatrala da postoji podrška za promenu granica na Balkanu. Les dalje navodi da ga ne iznenađuje što je Slovenija pokrenula to pitanje i promovisala ideju promene granica kao rešenje, pre svega zato što je Balkan u njihovom susedstvu i jer poznaju način razmišljanja, budući da su dugo bili u sastavu Jugoslavije.

Kurir.rs/ Ivana Žigić Foto: EPA/Francisco Seco / Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track