ZA I PROTIV VOJNOG ROKA: Bezbednjaci kažu da nam treba vojna obuka ŠUTANOVAC: Nismo ugroženi, obavezni vojni rok nepotreban
Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić

RASPRAVA

ZA I PROTIV VOJNOG ROKA: Bezbednjaci kažu da nam treba vojna obuka ŠUTANOVAC: Nismo ugroženi, obavezni vojni rok nepotreban

Politika -

Po modelu koji priprema Generalštab VS, zamisao je da vojni rok traje šest meseci. Ukoliko ova odluka prođe, prvi regruti će se naći u kasarnama na leto 2022.

Vest da Generalštab Vojske Srbije priprema model služenja vojnog roka podelila je javnost u Srbiji. Obavezni vojni rok je ukinut pre deset godina, a i dalje su jaki argumenti i za i protiv - od toga da Srbija nije vojno ugrožena i da nisu potrebne dodatne obuke, pa do toga da baš kao vojno neutralna zemlja moramo da se uzdamo u svoje snage i, u skladu s tim, vojno obučimo stanovništvo.

Obnova kasarni

Model služenja vojnog roka koji priprema Generalštab Ministarstvo odbrane će, prema pisanju medija, do oktobra uputiti Vladi i predsedniku države. Ukoliko Skupština odmrzne obavezu služenja vojnog roka, prva generacija od oko 3.000 regruta biće raspoređena po kasarnama u junu 2022, a zamisao je da vojni rok traje do šest meseci. Prema radnoj verziji ovog modela, ne isključuje se prigovor savesti - mogućnost odbijanja nošenja oružja. Vojni rok bez oružja trajao bi dvostruko duže, a isto bi se služio u kasarnama. Takođe, prema ovom modelu, vojni rok ne bi bio vezan za mesto stanovanja regruta, već za vojnu specijalnost. A ukoliko parlament odmrzne obavezu služenja vojnog roka, kasarne i prateća infrastruktura širom Srbije biće obnovljeni. Poznato je, pišu mediji, da se vojska vraća u Loznicu, Priboj i Pirot, kao i da će biti osnovani i novi garnizoni.

Vlade Radulovic
foto: Privatna Arhiva

Vojnopolitički analitičar Vlade Radulović objašnjava potrebu za obaveznim vojnim rokom.

Zašto se (ne) treba vratiti na staro

- Nama je najveći izazov popuna jedinica VS i to je ono sa čime se najviše suočavamo. Moramo da pojačamo kapacitete, to je sama suština. Kad govorimo o mirnodopskoj potrebi, to je popuna jedinica, a kad govorimo o ratnoj - potrebno nam je stanovništvo koje je prošlo vojnu obuku - navodi Radulović.

S druge strane, nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac za Kurir ističe da nema nijednog opravdanog razlog za uvođenje obaveze služenja vojnog roka:

- Vojska Srbije ima zakonom definisane tri misije - odbranu zemlje, učestvovanje u mirovnim operacijama van zemlje i pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda. Prema nacionalnoj strategiji, Srbija nije vojno ugrožena, a u mirovne misije se šalju samo profesionalci. Jedina stvar zbog koje bi moglo da se razmišlja je pomoć stanovništvu, ali taj problem postoji jer vojni i politički vrh nisu sposobni da formiraju aktivnu i pasivnu rezervu koja bi bila na raspolaganju VS. Ne postoji nijedan opravdan razlog za uvođenje obaveze služenja vojnog roka.

KAKO BI IZGLEDALO SLUŽENJE VOJNOG ROKA

  • rok: 6 meseci
  • prva generacija regruta, njih oko 3.000, krenula bi na obuku u junu 2022.
  • radni model ne isključuje prigovor savesti (mogućnost odbijanja nošenja oružja)
  • po prigovoru savesti, biće isključeno nošenje oružja i vojna obuka, ali ne i boravak u kolektivu, nošenje uniforme
  • vojni rok bez oružja, po novom, trajaće dvostruko duže i služiće se isto u kasarnama
  • budući vojni rok neće biti vezan za mesto stanovanja regruta, već za vojnu specijalnost (VES)
  • sada će se uvažavati niz novih okolnosti, među kojima najviše školska sprema, od koje će zavisiti upućivanje u rod vojske i raspored u jedinicama
  • biće stroži standardi uređenja prostorija - u jednoj prostoriji za odmor može da spava najviše 10 osoba
  • sledi i obnova kasarni, komandi i prateće infrastrukture
  • procena Ministarstva odbrane je da će održavanje vojne obaveze koštati godišnje oko osam milijardi dinara

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track