POSLE DRONOVA IZ TURSKE, KURTI U SAD KUPUJE OKLOPNA VOZILA: Vašington i Kvinte svesno krše Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti
Foto: AP/Visar Kryeziu, Armend NIMANI / AFP / Profimedia

analiza kurira

POSLE DRONOVA IZ TURSKE, KURTI U SAD KUPUJE OKLOPNA VOZILA: Vašington i Kvinte svesno krše Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti

Politika -

Ubrzano naoružavanje kosovskih oružanih snaga nastavlja se i posle nabavke turskih "bajraktara". Uprkos kaznenim merama SAD i EU i bez obzira na imperativ da stvori uslove za deeskalaciju situacije na severu KiM, kosovski premijer Aljbin Kurti sve češće pokazuje da ima drugačije planove za svoje specijalne snage, a ogromna očekivanja ne krije ni kada je reč o poseti komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) Baškima Jašarija Vašingtonu, gde bi trebalo, kako se spekuliše, da dogovori nabavku oklopnih vozila i drugog naoružanja neophodnog za transformaciju KBS u vojsku Kosova.

Nelegalna formacija

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović uveren je da američka vojna podrška Prištini nije upitna iako postoje sankcije.

Miroslav Bjegović
foto: Kurir Televizija

- Namere SAD u pogledu formiranja i jačanja tzv. vojske Kosova su jasne i neskrivene, kao i u pogledu podrške budućeg ulaska u NATO, što se očekuje 2026. godine. U prilog ovome govori poseta komandanta KBS ministarstvu odbrane SAD, iako je Stejt department zabranio posetu visokih zvaničnika Kosova zbog odgovornosti za eskalaciju nasilja na severu KiM. Takođe, zemlje Kvinte daju punu podršku naoružavanju i obučavanju ove nelegalne vojne formacije, gde treba posebno naglasiti doprinos Turske u isporuci dronova "bajraktar", koji su ofanzivnog karaktera i predstavljaju direktnu bezbednosnu pretnju Srbiji. Očito da sve navedene zemlje svesno krše Rezoluciju 1244, da za njih ne važi Briselski sporazum, pa smatram da postaje jasno da svi zajedno kupuju vreme za Kurtija do ulaska u NATO alijansu, jer će tada Srbiji u vojnom smislu vezati ruke, a Srbi na KiM će ostati nezaštićeni - upozorava Bjegović za Kurir.

Rizik i pretnja

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović kaže za Kurir da vojna oprema koju Priština nabavlja nije ni po jednom kriterijumu uporediva sa opremom Vojske Srbije.

Zoran Milosavljević, Nemanja Starović
foto: Kurir televizija

- Naoružavanje, obučavanje i sveukupno podizanje kapaciteta tzv. KBS, u cilju njihove transformacije u nekakvu vojsku Kosova, nedopustivo je posmatrano sa stanovišta prava. Ono takođe podiže nivo rizika i pretnji, pre svega za srpsko stanovništvo na KiM, ali u određenoj meri i za Republiku Srbiju u celini. Međutim, da ne bude nikakve zabune, uprkos pomenutim donacijama sofisticirane opreme koju Priština dobija, tzv. KBS nisu ni po jednom kriterijumu uporedive sa Vojskom Srbije, a naše oružane snage imaju spreman odgovor na sve izazove povezane sa opremanjem tzv. KBS. Intenzivno naoružavanje tzv. KBS, pre svega donacijama pojedinih država članica NATO, predstavlja flagrantno kršenje Rezolucije 1244 SB UN, koja striktno propisuje demilirarizaciju pokrajine i raspoređivanje misije Kfora kao jedine legalne vojne formacije. O tome koliko Kurti mari za međunarodno javno-pravne propise svedoče njegove poslednje izjave u kojima govori o uvećanju "vojnog budžeta", ali i o tzv. Kosovskoj policiji kao nastavljaču terorističke OVK - objašnjava naš sagovornik.

Starović naglašava da upravo takve izjave Kurtija potvrđuju ono na šta mesecima Srbija upozorava, a to je da stalno raspoređivanje specijalnih snaga Kosovske policije na severu KiM predstavlja svojevrsnu paramilitarnu okupaciju tog regiona, a što, kako kaže, predstavlja sramotu za Evropu 21. veka.

Kurir.rs

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track