TREBA DA BUDEMO PONOSNI NA NAŠU PROŠLOST I JUGOSLAVIJU! Poslednji ministar inostranih poslova u SFRJ: Beogradu puno DUGUJEM
Foto: Beta Leposava Milivojević

Na Festivalu autorskog filma gost Budimir Lončar

TREBA DA BUDEMO PONOSNI NA NAŠU PROŠLOST I JUGOSLAVIJU! Poslednji ministar inostranih poslova u SFRJ: Beogradu puno DUGUJEM

Kultura -

Dva dokumentarna ostvarenja "Non-Aligned & Ciné-Guerrillas" o Stevanu Labudoviću, autorke Mile Turajlić, premijerno su prikazana u nedelju veče na Festivalu autorskog filma, a publici se poklonio jedan od učesnika priče, Budimir Lončar, poslednji ministar inostranih poslova u SFRJ.

- Veoma sam uzbuđen, a popio sam jedan "apaurin". Svaki put kad dolazim u Beograd, ja se vraćam u prošlost. Bio sam deo i svedok jednog izuzetnog vremena i prostora koji se zove Jugoslavija. Ovde u Beogradu sam počeo diplomatsku misiju i postao šef jugoslovenske diplomatije. Tu sam začeo i svoju porodicu, rodila su mi se dva sina i odškolovala da odu u veliki svet. Današnji film je jedna velika priča o jednom velikom vremenu. Treba da budemo ponosni na našu prošlost. Prošlost je uvek pouka poslata sadašnjosti i pogled na budućnost - rekao je Lončar.

Budimir Lončar
foto: Vladimir Opsenica

Budimir Lončar se sreo sa Radoslavom Zelenovićem, a između dve projekcije Aleksandaru Sokurovu uručena je nagrada za životno delo 28. Festivala autorskog filma.

- Filmovi koje ja snimam nisu idealni, oni imaju dosta nedostataka i pogrešaka. U autorskom filmu reditelji znaju šta rade. U tim filmovima se najčešće odražava individualnost savremenog čoveka i ne troši se novac tek tako. I mi koji stvaramo autorski film nismo jedni drugima konkurencija. Mi idemo paralelnim putevima i za mrvicu smo ispred autora komercijalnih filmova, a oni nas slede. Da imam šampanjac u rukama, nazdravio bih razvoju autorskog filma - poručio je ruski reditelj.

Nagrada za životno delo
foto: Vladimir Opsenica

Kurir.rs

Bonus video:

00:52

GLUMAC PLANUO NA PITANJE VODITELJKE! Kako je to izgledalo saznajte u emisiji Pusti brigu sutra u 13h NE PROPUSTITE DOBRU ZABAVU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track