Lažna vest o bananama u Srbiji: Nisu stigle iz Somalije i neće vas otrovati (VIDEO)
Foto: profimedia

viralan Snimak širi laž

Lažna vest o bananama u Srbiji: Nisu stigle iz Somalije i neće vas otrovati (VIDEO)

Ludi svet -

Šta sve može da "iskoči" iz banane mnogi teško mogu da zamisle, dok ne pogledaju ovaj video snimak, pa čak i tada ostaje nedoumica šta se zapravo dešava.

Društvenim mrežama širi se video, a čovek koji otvara bananu nailazi na ogromnog crva.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Uz ovaj snimak šeruje se i propratni tekst, u kojem se pominje da u bananama mogu da se nađu i opasne gliste koje utiču na zdravlje.

Na snimku se vidi da osoba koja govori francuski jezik otvara bananu i vadi glistu, a na samom snimku piše na francuskom da se dobro pazi šta se jede. Mnogi nisu sigurni da li je ovo stvarno ili samo dobra montaža.

Ovo je deo teksta koji prati video koji je zaludeo Balkan:

- Nedavno je na pijace stiglo 500 tona banana iz Somalije, koje sadrže glista Helikobakter koji ispušta otrove banane u stomaku. Uzdržite se od kupovine i jedenja banana ovih dana, ili ako ih ipak kupite, obavezno ih otvorite - piše u delu teksta koji se šeruje po mrežama.

Međutim, kada se izanaliziraju aspekti ovog viralnog videa i tema istraži malo bolje, dolazimo do nekoliko zaključaka.

Najpre, Heliko je veoma sitna, pokretna i Gram negativna bakterija nije glista ni crv. Njen pun naziv je Helicobacter pylori, a nalazi se u sluznici želuca u obliku spirale

Jednom nastala infekcija, ukoliko se ne leči, perzistira decenijama, verovatno i celog života. Karakteristično je da kod većine inficiranih ne dolazi do pojave simptoma oboljenja, dok se kod malog broja razvija simptomatski gastritis, peptička ulkusna bolest, karcinom želuca i MALT limfom.

Agresivnost bakterije sa jedne, i osetljivost čoveka sa druge strane, verovatno su odgovorni da neki zaraženi bolesnici ostanu bez simptoma bolesti (imaju samo upalu želudačane sluznice - gastritis, utvrđen pregledom), dok se u drugih razvijaju različite bolesti poput ulkusa ili čak i tumora (karcinoma ili limfoma želuca). Najčešći simptom je bol koji je uglavnom ravnomeran i tup. Javlja se i nestaje u razmacima od nekoliko dana pa do nekoliko nedelja.

Kod čira na dvanaestopalačnom crevu se javlja par sati nakon jela ili usred noći na prazan želudac, a prestaje unosom hrane. Kod čira na želucu bol se obično pojačava nakon uzimanja hrane. Simptomi mogu biti vrlo blagi ili se uopšte ne moraju pojavljivati. Krvarenje je česta komplikacija i sreće se u oko 25 posto slučajeva.

Način prenošenja HP infekcije nije potpuno istražen, ali ono što je sigurno je da se infekcija prenosi direktno sa inficirane osobe na zdravu osobu i to na sledeće načine: želudac - usta, usta - usta i stolica - usta, piše Stetoskop.

Što se tiče samog uvoza banana iz Somalije u Srbiju, viralni video i tu gubi jer Srbija ne uvozi banane iz Somalije prema podacima Trade map, od 2016. godine.

Uvoz iz Somalije
Uvoz iz Somalijefoto: Printscreen/TradeMap

Po podacima istog sajta, naša zemlja ih zapravo uvozi iz Ekvadora, Kolumbije, Kostarike, Gvatemale, Meksika, Nikaragve, Hodurasa, Paname, Kameruna, Gane i sve to u poslednjih 5 godina.

Odakle sve Srbija uvozi banane
Odakle sve Srbija uvozi bananefoto: Printscreen/TradeMap

Međutim, kada se istraži malo bolje, vidi se da je identičan video deljen po svetu i da su stručnjaci morali da reaguju i opovrgnu ove tvrdnje.

Indijski Factly.org (i u toj državi se proširila vest o uvozu banana iz Somalije) u novembru je došao do podatka da je ovaj viralan video objavljen u Iranu, te da su pomenute banane uvezene iz Somalije u tu zemlju.

Takozvani crvi koji se navodno vide na snimku najverovatnije su "vlakna" na osnovu čega je Fabrisio Lojola, agronom iz Ekvadora, zaključio da je voće imalo problem sa sazrevanjem i dodao kako “tako džinovska larva” koja se vidi na snimku "nije realna", piše AFP.

A Uprava za poljoprivredu i bezbednost hrane Abu Dabija oglasila se rečima da "nije poznato da crvi završavaju svoj životni ciklus unutar plodova kada su toliko veliki kao što je prikazano na snimku" prenosi Istinomer.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:08

AKO NAM DETE BUDE RUŽNO, OSTAVIĆE ME! Barbara šokirala Darka, pevač odmah javno zakukao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track