ČAVKA JE BIO NAJTRAŽENIJI DEČAK GLUMAC U BIVŠOJ JUGI: Živeo u siromaštvu, izdržavao porodicu, sa 15 nestao sa scene, a umro u 38.
Foto: Printscreen

Nikad nije uspeo da upiše akademiju

ČAVKA JE BIO NAJTRAŽENIJI DEČAK GLUMAC U BIVŠOJ JUGI: Živeo u siromaštvu, izdržavao porodicu, sa 15 nestao sa scene, a umro u 38.

Pop kultura -

Glumac Marko Ratić nakon što je glumio u filmu “Kraj rata” sa svega devet godina dostiže ogromnu popularnost. Uloga Vukole zajedno sa Velimirom Batom Živojinović i Nedom Arenerić otvara mu put za jedini izvor finansija jer je sa porodicom stanovao u straćari kod Starog Sajmišta.

Njegov život uopšte nije poznat javnosti, ali ono što se zna jeste da je zahvaljujući reditelju Draganu Kresoju uspeo da izdražva porodicu. Tužna priča dečaka nije se u mnogome razlikovala u onome što je bila privatno.

Marko Ratić
foto: Printscreen

Naime, Dragan Kresoja tražio je po Hercegovini dečaka koji bi mogao da iznese ulogu Vukole, kako nikako nije uspeo da ga nađe, vraća se u Beograd. U centru grada pronalazi Marka koji je tada sam išao ulicama i odlučuje da održi probu sa velikim Velimirom Batom Živojinovićem za scenario koji je u tom trenutku imao napisan za pomenuti film.

Roditelja Marka ostaju oduševljeni ovim, jer im je to predstavljao jedan od izvora prihoda. njegova pojava na filmu, pa tako od honorara koji je u tom trenutku dobio finansirao je porodicu. Ali četiri godine kasnije dobija novu ulogu “Čavke” u istoimenom ostavarenju Miloša Radivojevića. Uspeo je da porodicu preseli u kuću kako bi mogli normalno da žive, a oni bivaju jako srećni zbog njegove slave.

foto: Printscreen

Slovio je za omiljnog mladog glumca osamdesetih godina. Na festivalu u Nišu za najbolju dečiju ulogu Marko osvaja prvo mesto, a sa tim i brojne ponude za filmove. Naredna Markova uloga bila je u televizijskom filmu “Tajna Laze Lazarevića” (1986), reditelja Aleksandra Đorđevića. U ovom filmu je igrao Lazu Lazarevića kao dečaka. Zatim je usledio fim “Dogodilo se na današnji dan” (1987) Miroslava Lekića, u kom je Marko Ratić igrao dečaka Gregora.

Godina 1990. značajna je za ovog umetnika jer odlučuje da napusti dramu i povlači se iz javnosti. Niko nije mogao ništa da sazna o njemu tih godina, ali kako je trajao rat, on je nastavio život u Beogradu. Nije voleo da daje intervjue, a u septembru 2013. objavljeno je da je preminuo usled teške i neizlečive bolest. Preminuo je u 38. godini, a sahrani su prisutvovali samo njegovi najbliži.

foto: Printscreen

Kurir.rs/Blic/Foto: Printscreen

Bonus video:

01:55

VODITELJKA SCENIRANJA NAPRAVILA HAOS! Na Palmin parti sa medicinarima došla u pidžami VIDEO/ANKETA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track