EVO ZAŠTO JE CELA PLANETA POLUDELA ZA TEJLOR SVIFT Ovo je tajna ogromnog uspeha pevačice koja je sa samo 33 postala LIČNOST GODINE
Foto: MTV / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

ceo svet fasciniran njom

EVO ZAŠTO JE CELA PLANETA POLUDELA ZA TEJLOR SVIFT Ovo je tajna ogromnog uspeha pevačice koja je sa samo 33 postala LIČNOST GODINE

Pop kultura -

Kako je jedna devojka od 33 uspela da obori rekorde koje su držali Madona, Bitlsi, Majkl Džekson... dok milioni pričaju da im ništa nije jasno u vezi s fenomenom Tejlor Svift?

Američka kantautorka Tejlor Svift je ličnost godine po izboru magazina Time.

Iako deluje pomalo neočekivano da će u godini u kojoj se odvijaju dva velika rata ova titula pripasti baš kompozitorki i pevačici, niko ko je makar bacio pogled na dešavanja u pop kulturi tokom 2023. nije iznenađen.

Tejlor Svift je bez sumnje najpominjanije ime na internetu i na društvenim mrežama, Forbes ju je proglasio "najintrigantnijom osobom" 2023. i najmoćnijom ženom u medijima i šou-biznisu. Samo ove godine njene pesme su na Spotify-u preslušane ukuno 26 milijardi puta – a to je samo jedna platforma.

Uz to, Tejlor je ove godine postala milijarderka, održala najprofitabilniju turneju u istoriji muzike (The Eras Tour), na kojoj je zaradila milijardu dolara i koja još uvek traje. Svoje dosadašnje koncerte sabrala je u filmu Eras Tour, koji je zaradio 200 miliona dolara širom sveta od oktobra, a sve je to opet samo deo njenih uspeha ove godine.

Tokom 2024, studenti Univerziteta Harvard moći će da slušaju kurs o njenom životu i karijeri, nazvan "Tejlor Svift i njen svet", a obožavaoci kantautorke – poznati kao "sviftiji" – Tejlorina su vatrena podrška koja je zbog nje spremna da putuje po svetu i brani je bez zadrške od negativnih komentara. A ima ih...

Uprkos očiglednom "fenomenu Tejlor Svift", neretko se mogu pročitati komentari da je ona "neharizmatična", "dosadna", da su joj pesme "neslušljive", a srpska pevačica Jelena Karleuša nazvala ju je "neharizmatičnom smaračicom s nepamtljivim pesmicama, viršla čarapama i idiotskom frizurom, ženom bez originalnog pečata, koja ni po čemu ne pomera granice, nema ideologiju, originalni stil, viziju".

Tejlor Svift, MTV video nagrade
foto: MTV / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Fanovi Tejlor Svift iz Srbije odmah su skočili u odbanu svojoj miljenici, podsetivši na brojne uspehe pevačice koja je uspela na mnogim listama da ostavi iza sebe imena kao što su Bitlsi, Madona, Roling stouns, Bijonse...

U čemu je tajna Tejlor Svift?

Američki The Week pokušao je da objasni fascinaciju planete Tejlor Svift i odgovori na pitanje kako je devojka koja ima tek 33 godine uspela da izgradi takvu muzičku imperiju.

Kako navodi ovaj portal, Tejlor Svift objedinjuje retke kvalitete: radnu etiku, marketinški um, poslovni instinkt, neuobičajenu odlučnost. Ali kao najočigledniji kvalitet mlade kantautorke navodi se činjenica da je odličan tekstopisac.

Rolling Stone navodi da je ona prava čarobnica u pisanju i ima urođeni dar za građenje stihova, a posebno je talentovana za melodiju.

– Ona ima sjajan sluh za to kako se reči uklapaju i način na koji priča priče i stvara likove – kaže Stefani Bert, profesorka engleskog na Harvardu.

Pored toga, Tejlor Svift je veoma posvećena svojoj armiji fanova i ume da im se oduži za odanost, a ume da iskoristi njihovu pažnju na sjajan način, ostavljajući im tragove u svojim tekstovima u pesmama i objavama na društvenim mrežama. Tako ih podstiče da nagađaju kom je od svojih bivših momaka – od kojih su mnogi dobro poznata imena kao Džo Džonas, Džejk Džilenhal, Tom Hidlston, Džo Alvin – posvetila neku pesmu, zatim šta je njen naredni korak u karijeri, kome od brojnih poznatih ličnosti koje su joj zagorčavale život šalje skrivene poruke i sl.

Tejlor Svift
foto: Profimedia

Takođe, kao mlada je imala vrlo neprijatnu scenu s Kanjeom Vestom, koji je izašao na binu i prekinuo njen govor nezadovoljan jer je ona dobila nagradu za najbolji spot umesto Bijonse. Tejlor se izdigla iznad toga, reagovala smireno i neobično zrelo za jednu tinejdžerku, a nikada nije govorila ružno o čoveku koji joj je priredio takvu nelagodu na početku karijere. Ali jeste ubacila mali "trag" u svom stilu – pokazala je da u kući drži uramljenu fotografiju te scene.

Pored svega, Tejlor Svift je poslovna žena kakva se retko sreće čak i u tako uspešnim industrijama. Uvek je odana svojim principima, a 2014. godine je povukla čitav svoj "katalog" sa Spotify-a u znak protesta zbog niskih isplata autorima.

– Vredne stvari treba da budu plaćene – objasnila je bojkotovala ovu platformu tri godine.

Nakon što su prava na njenih prvih šest albuma prodata protiv njene želje, Tejlor je najavila da će snimiti sopstvene verzije – i njima nadmašila originale.

Priča o ogromnoj popularnosti i uspesima Tejlor Svift očigledno je daleko složenija i slojevitija nego što je moguće objasniti u jednom tekstu – na kraju krajeva, očigledno je bio potreban čitav kurs na Harvardu. Ono što je jedino sigurno jeste da je ona postigla zavidan uspeh, u ogromnoj meri zahvaljujući sebi samo i sopstvenom trudu i istrajnosti.

(Kurir.rs/Glossy)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track