FEJSBUK: Otvorio centar površine 11 fudbalskih terena!

U blizini Artika

FEJSBUK: Otvorio centar površine 11 fudbalskih terena!

Tech -
Zbog toga Fejsbuk je otvorio novi Data centar, koji je jedinstven u svetu i sem što koristi drastično manje struje, ima i prirodni sistem za hlađenje, jer se nalazi u blizini Arktika i prostire se na površini 11 fudbalskih terena

Iako u poslednje vreme ne posluje onako kako bi njegov vlasnik želeo i cena akcija na berzi pada, Fejsbuk se širi i dalje, sve brže i brže. Mark Zakenberg nedavno je izjavio da je razočaran padom vrednosti akcija njegove kompanije, ali da je to uticaj nekoliko nezavisnih faktora, na koje ta kompanija i njeni zaposleni ne mogu da utiču u potpunosti. Ono što oni mogu da urade jeste da unapređuju društvene mreže, da uvode nove servise i rade na poboljšanju kvaliteta usluge.

U skladu sa tim planira se i povećanje broja korisnika, a u poslednjih šest meseci Fejsbuk nalog je otvorilo još 100 miliona ljudi, pa tu društvenu mrežu sada koristi preko 1.1 milijardi korisnika.

Zbog toga Fejsbuk je otvorio novi Data centar, koji je jedinstven u svetu i sem što koristi drastično manje struje, ima i prirodni sistem za hlađenje, jer se nalazi u blizini Arktika!U udaljenom švedskom gradiću, u kojem sunce izlazi u deset časova, a zalazi već u 14, gde dnevna temperatura ne prelazi -30 stepeni, u maju će postati trajna baza fotografija i drugih podataka za preko 40 miliona korisnika Fejsbuka.Grad Lulea udaljen je samo 60 kilometara od Arktičkog prstena i okružen je borovim šumama starim preko 2.000 godina. Tamo je struja najjeftinija u Evropi, ima mnogo izvora obnovljive energije, poput vode i vetra, a društvo je politički neutralno i gotovo bez kriminala.Ipak, najvažnije od svega je to što je izuzetno hladan vazduh pogodan za hlađenje Fejsbukovih velikih servera i mašina koje obrađuju i čuvaju podatke. U te svrhe kompanija u Americi troši desetine miliona dolara godišnje i samo sa te strane uštedeli su značajnu sumu novca.Upravo u takvom okruženju niklo je najveće skladišno-memorijsko postrojenje u Evropi, odnosno Fejsbukov novi Data centar, koji će se prostirati na površini od čak 11 fudbalskih stadiona, odnosno imaće površinu veću od 900.000 metara kvadratnih!Britanski Sun prenosi i to da se Fejsbuk na izgradnju svog Data ogranka u Lulei odlučio nakon ponude lokalnih vlasti i gradonačelnika Karla Petersena, koji još uvek ne mogu da veruju da su se njihov trud i pregovori sa Facebookom isplatili. Oni se nadaju da će nakon Fejsbuka, iz istih razloga u Luleu doći i kompanije poput Gugla, Amazona i sve popularnije kompanije Epl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track