GRCATE, GUŠITE SE, IMATE PLITAK DAH? Saznajte kako PRAVILNO u kućnim uslovima da koristite koncentrator
Foto: Profimedia

terapija kiseonikom

GRCATE, GUŠITE SE, IMATE PLITAK DAH? Saznajte kako PRAVILNO u kućnim uslovima da koristite koncentrator

Život -

Konstantno plitak dah, osećaj gušenja i nedostatka vazduha, lupanje srca, kašalj i zamaranje pri najmanjem fizičkom naporu prati pacijente sa hroničnom slabosti pluća i srca (opstruktivna bolest pluća, edem, bronhiektazija, cistična fibroza, astma, poremećaja disanja u spavanju, embolija, srčana slabost), pa im je potrebna kiseonička potpora u kućnim uslovima.

Kiseonik, Disanje

Terapiju sprovode i pojedinci koji su preležali koronu kako bi normalizovali nivo kiseonika u krvi.

Zasićenost krvi kiseonikom (saturacija) kod zdravih je oko 97 do 98 odsto, toleriše se do 94 odsto. Ako je niža (stanje ispod 90 odsto naziva se hipoksemija), ugroženi treba da sprovode terapiju uz kontrolu specijaliste.

Ništa ne sme da se preskače i radi na svoju ruku!

Oboleli treba da ima pulsni oksimetar, uređaj koji se postavlja na prst i očitava saturaciju i frekvenciju pulsa; koncentrator sa specijalnim filterom za uklanjanje azota koji omogućava unos skoro čistog kiseonika (85-95 %) iz vazduha.Filter mora redovno da se čisti, aparat servisira.

Mali koncentrator na litijumsku bateriju može da se koristi i van kuće, ali je kapacitet rada znatno kraći (i izuzetno je skup!).

Kašalj
foto: Profimedia

Pri upotrebi sluzokoža nosa i usta postaju suve i može doći do iritacija, suvog kašlja i bola u grlu. Zato je postupak vlaženja obavezan: posuda ovlaživača se puni destilovanom vodom kako ga minerali u običnoj vodi ne bi zapušili.

Svakog dana treba proveriti da li ima dovoljno vode, a izuzetno je važno da se održava dobra higijena redovnim pranjem toplom vodom (neophodno je održavati i higijenu nosnih kanila). Čiste se najmanje jednom nedeljno dezionfekcionim sredstvom i toplom vodom. Cevčice koje stavljate u nos menjajte svake dve nedelje. Pripazite i na ovo: ako sumnjate da kiseonik ne dotiče iz koncentratora, stavite cevčice u čašu sa vodom da vidite da li ima mehurića.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

03:35

DOKTOR KOJI VRAĆA SLUH GLUVONEMIMA: Strahinja ponovo čuje zahvaljujući prof. Dankuc (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track