"NA TREN SAM IH OSTAVILA SAME JER SE OBIČNO DRŽE ZAJEDNO": Ovako su Dankini roditelji govorili u tužilaštvu! OČI U OČI S UBICAMA
Foto: Kurir.rs, Društvene mreže

osumnjičeni bili iza njih

"NA TREN SAM IH OSTAVILA SAME JER SE OBIČNO DRŽE ZAJEDNO": Ovako su Dankini roditelji govorili u tužilaštvu! OČI U OČI S UBICAMA

Crna Hronika -

"Smrtna kazna je preblaga za njih, oni moraju da robijaju do kraja života" rekao je Miloš Ilić, otac ubijene devojčice, po izlasku iz tužilaštva gde je sa suprugom Ivanom dao iskaz

Roditelji Danke Ilić (2), koja je nestala 26. marta u Banjskom polju, a za koju se sumnja da je ubijena, saslušani su juče u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru. Kako saznajemo, oni su ispričali kako se sve odvijalo kobnog dana, kao i kako je tekla potraga za njihovom devojčicom.

Osumnjičeni za Dankino ubistvo su Dejan Dragijević (50) iz sela Zlot i Srđan Janković (50) iz sela Luka kod Bora koji su sve vreme bili prisutni dok su roditelji govorili. Kako smo već pisali, iako je postojala mogućnosti da oni dobiju status posebno osetljivih svedoka, majka je u tužilaštvu rekla da može da govori pred njima.

Ivana i Miloš Ilić izlaze iz tužilaštva
Ivana i Miloš Ilić izlaze iz tužilaštvafoto: Kurir.rs

Dankin otac Miloš i majka Ivana Ilić bili su vidno potreseni i sa suzama u očima su ispričali sve što bi moglo da pomogne u istrazi nestanka i ubistva njihove ćerke.

- Tog dana sam bio na poslu. Radio sam na terenu kad mi je Ivana javila da Danke nema, da ne može nigde da je nađe - počeo je Miloš svoje izlaganje u tužilaštvu.

Zahvalan za pomoć

Otac je ispričao da mu je supruga javila kad je stigla sa decom u Banjsko polje, poslala mu fotografije, a onda ga posle desetak minuta pozvala i rekla da Danke nema. Miloš je odmah s kolegom krenuo put Banjskom polja i mesta gde je devojčica nestala.

- Ja sam bio na mestu suvozača, a kolega je vozio. Na ulazu u Banjsko polje smo zaustavili "fijat pandu" da pitamo da li su videli moje dete - objasnio je Miloš.

Rekao je i da su u automobilu bila dvojica muškaraca, za koje se kasnije ispostavilo da su bili Dejan Dragijević i Srđan Janković. Oni su mu odgovorili da nisu videli dete, pa je Miloš s kolegom produžio dalje do imanja gde je Ivana bila sa sinom.

Miloš je ispričao da se već tog prvog dana mnogo ljudi uključilo u potragu.

- Svima sam zahvalan na tome, a i dalje se nadam da će nagde naći Danku živu - rekao je Miloš.

Majka Ivana je opisala kobni dan i rekla da mnogo voli imanje na koje je odvela decu. Dodala je i da su Danka i njen godinu dana stariji brat bili veseli kad su stigli i igrali se.

nestala, Danka Ilić, Bor
foto: MUP Srbije

- Na trenutak sam ih ostavila same jer se obično sve vreme drže zajedno, ali Danka je tog dana odšetala i dok sam se vratila nije je nigde bilo. Tražila sam je svuda po imanju - rekla je majka pred tužilaštvom.

Kako je objasnila, ona je odmah pozvala policiju i supruga Miloša i prijavila da joj nema deteta. U međuvremenu je primetila automobil parkiran na prilazu kod imanja, ali nije videla dete, već samo čoveka koji je stajao pored. To joj nije bilo sumnjivo jer je mislila da je dete i dalje negde oko pojate na imanju.

- Tražila sam je i dozivala, ali nigde je nije bilo. Kad je stigao Miloš, a onda i policija, svuda smo krenuli da je tražimo i tako svaki dan - kazala je majka i sa suzama u očima ispričala da je svakodnevno bila na terenu s policijom i da je bila u neprekidnom kontaktu s njima kako bi pomogla u istrazi.

To su monstrumi!

Miloš i Ivana Ilić su po izlasku iz tužilaštva novinarima dali izjavu i ispričali da im nije jasno zašto monstrumi nisu pomogli njihovom detetu.

- To su monstrumi, ono što proživljavamo sve vreme je neopisivo. Policija nam je više puta dolazila, uzimala razne Dankine stvari... Ništa ne znamo, ni za tu krv na putu, ni u kolima, ništa! Nama nije jasno zašto nisu pozvali Hitnu pomoć, zašto nisu pomogli, nego su ovo uradili. Smrtna kazna je preblaga za njih, oni treba da robijaju do kraja života - rekao je Miloš Ilić, otac ubijene Danke.

Dejan i Srđan
Dejan i Srđanfoto: Nemanja Nikolić

Moguć preokret

Tužilaštvo se nada da bi Janković mogao da progovori

Osumnjičeni Srđan Janković, koji se dosad branio ćutanjem, otkazao je punomoćje svom advokatu i zatražio branioca po službenoj dužnosti, te se očekuje da bi mogao da da progovori o slučaju.

- Janković je otkazao svom advokatu punomoćje jer ne želi da ga on više brani. Očigledno je da je nezadovoljan njegovim savetima i načinom branjenja pred nadležnima. Tražio je da mu se dodeli advokat po službenoj dužnosti, što nas je iznenadilo jer se retko dešava da usred saslušanja osumnjičeni traži promenu advokata - saznaje Kurir u tužilaštvu.

Zasad se ne zna koji će advokat biti dodeljen Jankoviću, ali i to će brzo biti rešeno.

- Sledi razgovor novog advokata s osumnjičenim. Imajući u vidu dosadašnji tok saslušanja, apsolutno svaki advokat će mu savetovati da prestane odbranu ćutanjem jer je za samog Jankovića bolje da da svoj iskaz. S obzirom na to da je Dragijević priznao da je zadavio devojčicu golim rukama, to je automatski oslobodilo Jankovića sumnje da je direktni ubica. Osim toga, da je Janković bio zadovoljan odbranom ćutanjem, sigurno ne bi otpustio advokata. Ubeđeni smo da je pitanje trenutka kada će Janković dobrovoljno dati svoj iskaz, a nadamo se da postoji mogućnost i da otkrije gde je Dankino telo - saznaje Kurir nezvanično.

Bonus video:

01:09

Danka Ilić potraga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track