SENZACIONALNO! NAPADAČI NA SKRIPALJA TREBALO DA UBIJU MILA: Zadatak bio da likvidiraju Đukanovića, ali su stigli SAMO DO SRBIJE!
Foto: AP/Reuters

VEZE

SENZACIONALNO! NAPADAČI NA SKRIPALJA TREBALO DA UBIJU MILA: Zadatak bio da likvidiraju Đukanovića, ali su stigli SAMO DO SRBIJE!

Planeta -

Dvojica Rusa koje traže britanske vlasti dobili su pasoše u istoj seriji kao i Edvard Šišmakov, oficir GRU, koji je organizovao neuspešni pokušaj svrgavanja Đukanovića u oktobru 2016.

LONDON - Rusi osumnjičeni za pokušaj ubistva bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije povezani su s planom atentata na nekadašnjeg crnogorskog premijera, danas predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

To piše britanski Dejli telegraf pozivajući se na izvore iz obaveštajnih krugova i podatke istraživačke organizacije „Bellingcat“, ali bez konkretnih dokaza o vezama.

BROJEVI PASOŠA  Petrov: 65434129 Širokov: 654341323
BROJEVI PASOŠA Petrov: 65434129 Širokov: 654341323foto: Reuters

Lažna imena

Pasoši Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova izdati su u istoj seriji kao pasoš pukovnika Edvarda Šišmakova, oficira Glavne obaveštajne uprave (GRU) ruske vojske. Oni navodno imaju dokaze da su pasoši izdati pod lažnim imenima, kao i da su Šišmakov, Petrov i Boširov često putovali po Evropi.

- Čim mu je izdat pasoš, Petrov je otišao u Minsk, u Belorusiji, a zatim je odleteo do Amsterdama, gde je pratio referendum o evrointegracijama Ukrajine. Nekoliko meseci kasnije, u julu 2016, autobusom je putovao do Kazahstana, a onda do Tel Aviva, pa nazad do Moskve. Nije poznato da li je Boširov putovao s njim. Ipak, zna se da su u februaru 2018. došli u London, gde su ostali šest dana, tačno u vreme napada na Skripaljeve - piše Dejli telegraf. „Bellingcat“ ima podatke da su dvojica Rusa hapšena u Holandiji, ali nema i jasne dokaze o tome, kao što nema ni dokaza da li su posećivali Srbiju i Crnu Goru.

foto: Printscreen

Specijalne vlasti

- Specijalne vlasti izdale su samo 26 pasoša od aprila 2016, kada je Petrov počeo da putuje, do avgusta 2016, kada je izdata putna isprava Šišmakovu pod imenom Širokov. On je glavni optuženi za zaveru čiji je cilj bilo ubistvo Mila Đukanovića iako nije putovao do Crne Gore, već samo do Srbije. Ista institucija, povezana s ruskim ministarstvom odbrane, izdala je ove pasoše, i to po specijalnoj proceduri, a na svima piše „Ne dajte informacije“ - navodi londonski Telegraf.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je proverio i da dvojica osumnjičenih nisu članovi vojne obaveštajne agencije pod njegovom komandom.

Abu Dabi BIVŠI OPERATIVAC CIA UHAPŠEN PO POTERNICI PODGORICE

Bivši operativac američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džozef Asad uhapšen je pre tri dana u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, po poternici crnogorskih vlasti, koje ga traže zbog sumnje da je bio deo logističke mreže za pripremu terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016, saznaje podgorički list Pobjeda iz više diplomatskih izvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track