PROŠLO JE 7 GODINA OD GADAFIJEVOG UBISTVA: Posle ove brutalne likvidacije više ništa nije bilo isto u Libiji (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
Foto: Profimedia

surov kraj jedne vladavine

PROŠLO JE 7 GODINA OD GADAFIJEVOG UBISTVA: Posle ove brutalne likvidacije više ništa nije bilo isto u Libiji (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Planeta -

Na današnji dan, 2011. godine, ubijen je Moamer Gadafi, libijski vođa koji se na čelu te zemlje nalazio preko četiri decenije, od 1969. do 2011.

Vojni oficir po obrazovanju, Gadafi je vladao Libijom 42 godine, a došao je na vlast 1969. godine kada je uz pomoć Saveza slobodnih oficira izvršio puč i srušio kralja Idriza. Odmah nakon toga, preimenovao je državu u Socijalističku narodnu libijsku arapsku džamahiriju i uspostavio socijalistički režim, kakav do tada nije viđen.

Sistem se zasnivao delimično na arapskom nacionalizmu i "direktnoj demokratiji". Tačnije, propagirao je politički sistem narodnih kongresa i narodnih komiteta kao direktnu demokratiju bez parlamentarizma. Ovo ustrojstvo je nazivao islamski socijalizam koji je podrazumevao i privatno vlasništvo nad malim preduzećima, dok je vlada kontrolisala velike firme.

foto: Profimedia

S druge strane, nametnuo je i deo islamskog morala zabranivši alkohol i kockanje.

Do poslednjeg dana vladavine insistirao je na pravljenju unije afričkih zemalja, nešto poput EU.

Godine 2011. pobunjenici koji su započeli rat u Libiji, tražili su da se povuče sa vlasti i napusti zemlju, a Tribunal u Hagu je čak raspisao i poternicu za njim zbog navodnih zločina protiv čovečnosti.

Ubijen je 20. oktobra 2011. u rodnom Sirtu, a UN su zatražile istragu o njegovom ubistvu jer se smatralo da je u pitanju ratni zločin.

Britanski BBC objavio je snimak poslednjih trenutaka života Gadafija u prilogu "Lov na Gadafijev zlatni pištolj". Na snimku se vidi razularena masa koja ga je teško mučila, a na kraju i ubila.

Tripoli danas
Tripoli danasfoto: Profimedia

Nakon njegove smrti došlo je do raspada Libije, a veliki deo teritorije zauzela je Islamska država.

Imao je sedmoro dece i to 6 sinova i ćerku. Najmlađi sin Sejf al Arab al Gadafi ubijen je 30. aprila 2011. godine tokom NATO bombardovanja Tripolija, kada je stradalo i njegovo troje unučadi.

Kurir.rs Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja