OVO OSTRVO JE NEKAD BILO RAJSKO MESTO, A SADA JE DEPONIJA: Sve je prekriveno smećem, a niko ne zna kako (VIDEO)
Foto: Profimedia

naučnici istražuju kako je đubre tu dospelo

OVO OSTRVO JE NEKAD BILO RAJSKO MESTO, A SADA JE DEPONIJA: Sve je prekriveno smećem, a niko ne zna kako (VIDEO)

Planeta -

Nenaseljeno ostrvo Henderson, koga od najbližeg znaka civilizacije deli dan plovidbe, trebalo bi da bude netaknuti raj.

Međutim, njegove plaže koje su pre tri decenije imale status svetske baštine Uneska, sada su spomenik destruktivnoj i jednokratnoj kulturi čovečanstva.

Prelepe peščane plaže duge 2,5 kilometara sada su prekrivene sa oko 18 tona plastike, a svakog dana ovde se gomila nekoliko hiljada komada smeća.

Zbog izolovanosti u Tihom okeanu, malo se znao o ostrvu, ali i poreklu smeća koje se na njemu skuplja. Zbog toga je prošlog meseca tim od naučnika i dva novinara novozelandskog Stafa proveo dve nedelje prikupljajući šest tona smeća da bi stekao bolji uvid.

Inače, Henderson je deo arhipelaga Pitkern i leži u najvećem morskom zaštićenom području sveta, duboko u Tihom okeanu. Sa vijugavim kokosovim drvećem, ružičastim peskom i tirkiznom vodom, ostrvo je dom mnogim endemskim pticana. Komercijalni ribolov i kopanje morskog dna su ilegalni.

foto: Youtube/Printscreen

Tim je prvo uklonio sve ribolovačke bove, a sakupjeno je ukupno 1.200. Posle su se bacili na komade krute plastike, razne flaše i daske za toaletne šolje.

Naučnici su svaki predmet popisali i uporedili podatke sa onim dobijenim četiri godine ranije.

Uprkos zabrani, tim procenjuje da je oko 60 odsto prikupljenog otpada povezano sa industrijskim ribolovom.

Pošto je ribolov zabranjen u krugu od 830 kvadratnih kilometara, novozelandska policija i britanska vlada sada istražuju saznanja naučnika kako bi i krivično gonili vlasnike otpada.

Veruje se da je većina plastike poreklom iz Južne Amerike ili sa brodova koji prolaze, ali su pronađene i flaše škotskih i japanskih alkoholnih pića, gumene čizme proizvedene u Holandiji i kapa iz SAD.

Osim što izgleda potresno, leglo smeća može biti i smrtonosno jer se plastika za jednokratnu upotrebu često nalazi u stomacima mrtvih morskih ptica i kitova.

Kurir.rs/Gardijan Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track