SOLOMONSKO REŠENJE VRHOVNOG SUDA SAD: Klinike mogu da tuže Teksas, ali zabrana abortusa ostaje na snazi
Foto: Alex Edelman / AFP / Profimedia

NIKO SREĆAN

SOLOMONSKO REŠENJE VRHOVNOG SUDA SAD: Klinike mogu da tuže Teksas, ali zabrana abortusa ostaje na snazi

Planeta -

Vrhovni sud odlučio je da lekari i ustanove u kojima se vrše abortusi mogu da tuže državu zbog zabrane većine abortusa, ali je dozvoljeno da zakon ostane na snazi.

Sud je pre više od mesec dana saslušao argumente o zakonu koji proglašava abortus nelegalnim od trenutka kada se kod embriona otkrije srčana aktivnost. To se događa oko šeste nedelje trudnoće, pre nego što mnoge žene i shvate da su trudne. Ne dozvoljavaju se izuzeci u slučaju silovanja ili incesta.

Zakon je na snazi od 1. septembra, prenosi Glas Amerike.

Rezultat je u najboljem slučaju samo delimična pobeda za one koji pružaju uslugu abortusa.

Isti federalni sudija koji je već jednom blokirao zakon skoro sigurno će se zatražiti da to ponovo uradi. Ali njegovu odluku, onda, razmatra 5. apelacioni sud, koji je dva puta glasao da se dozvoli sprovođenje zabrane abortusa.

Slučaj bi mogao da se vrati na razmatranje Vrhovnom sudu, ali do sada većina u devetočlanom najvišem sudu zemlje nije bila za to da se zakon zamrzne dok traje pravna bitka.

Konzervativna većina u sudu takođe je, po svemu sudeći, spremna da smanji pravo na abortus u slučaju Misisipija. Argumenti su izneti prošle nedelje ali se odluka ne očekuje pre proleća.

Dan pre odluke Vrhovnog suda, državni sud u Teksasu je zaključio da je primena zakona, kojim se oni koji podnesu tužbu protiv prekršilaca zakona nagrađuju sa 10.000 dolara - neustavna, ali je ipak ostavio zakon na snazi. Sa 8 glasova za i 1 protiv sud je odlučio da dozvoli da se nastave parnice, a samo je sudija Klarens Tomas bio protiv.

Sudska bitka protiv zakona Teksasa usredsređena je na njegovu neobičnu strukturu. Skupština Teksasa je odgovornost za sprovođenje zakona prenela na privatna lica, umesto državne zvaničnike. Zakonom se dozvoljavaju tužbe protiv klinika, lekara i svakoga ko pomaže i "saučesnik je" u vršenju abortusa nakon što se otkriju otkucaji srca.

Slučaj je otvorio kompleksan niz pitanja o tome ko, i da li iko, može da tuži državu zbog zakona pred federalnim sudom, što je tipična putanja za one koji se bore protiv ograničenja prava na abortus.

Sud je bio podeljen 5:4, sa konzervativnom većinom, povodom još jednog spornog pitanja - kome uputiti sudski nalog koji nastoji da blokira zakon. Sud je presudio da zvaničnici Teksasa koji izdaju dozvole mogu da se tuže, ali je odbacio tužbe protiv sudija državnih suda, sudskih činovnika i državnog sekretara za pravosuđe Kena Pakstona.

Predsedavajući suda Džon Roberts i još troje liberalnih sudija nisu se složili sa odlukom o argumentu da je svrha teksaškog zakona da se "ponište odluke ovog suda" o abrotusu.

"Priroda federalnog prava koje je narušeno nije važna, ovde se radi o ulozi Vrhovnog suda u našem ustavnom sistemu", naveo je Roberts.

U odvojenom mišljenju, sudija Sonja Sotomajor je oštro kritikovala svoje kolege navodeći da je "odlaganje" u donošenju presude imalo "katastrofalne posledice za žene koje žele da primene svoje ustavno pravo na abortus u Teksasu."

Navela je da je odluka suda zatvorila najdirektniji put osporavanja zakona, i da će "otvoriti put" drugim državama da "ponove i usavrše šemu Teksasa u budućnosti, u napadu na bilo koje pravo koje je priznao ovaj sud, sa kojim se ne slažu."

Od kada je stupio na snagu u septembru, zakon je uveo najrestriktivnijia ograničenja abortusa u zemlji od kad je Vrhovni sud prvi put proglasio žensko pravo na abortus u odluci u slučaju Rou protiv Vejda, 1973. godine.

U prvih mesec dana od kad je snazi, prema studiji koju su sproveli istraživači na Univerzitetu Teksasa, broj abortusa u državi je opao za 50% u odnosu na septembra 2020. Studija je zasnovana na podacima 19 od 24 državne klinike za abortus.

Stanovnice Teksasa koje su otputovale van svoje države na abortus morale su da putuju i dalje od susednih država, gde klinike ne mogu da postignu da prime sve pacijentkinje iz Teksasa, pokazala je odvojena studija Instituta Gutmaher.

Sudije Vrhovnog suda jednom su već odbile da blokiraju zakon, i u septembru glasale sa 5 prema 4 da ostane na snazi. Većinu su činili troje sudija koje je imenovao bivši predsednik Donald Tramp i još dvoje konzervativnih kolega.

Posle glasanja u septembru, Sekretarijat za pravosuđe je podneo sopstvenu tužbu protiv Teksasa zvog zakona o abortusu. Sudije Vrhovnog suda su odbacile tu tužbu, što je otvorilo novi niz kompleksnih pravnih pitanja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track