Ruski stručnjaci ovako komentarišu o kvalitetu obuke za letenje na F-16 i F-15! VIDEO
Foto: Shutterstock, APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Ruski stručnjaci ovako komentarišu o kvalitetu obuke za letenje na F-16 i F-15! VIDEO

Planeta -

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je izdvajanje 100 miliona dolara za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16 i F-15.

Autor projekta je bio republikanac Adam Kinzinger, bivši potpukovnik Vazdušne nacionalne garde Sjedinjenih Država. On je za Defens njuz rekao da će se „obuka ukrajinskih vojnih pilota odvijati u bazi u Misisipiju, kao i u Teksasu“. Obuka će, prema njegovim rečima, trajati tri meseca.

Prema mišljenju ruskih stručnjaka, ovo vreme apsolutno nije dovoljno.

„Čisto teoretski, iskusan vojni pilot jednostavno treba da se prebaci u avion slične klase“, rekao je za Gazeta.Ru general-major rezervnog vazduhoplovstva Vladimir Popov. – Ipak, tri meseca je dovoljno samo da se pređe na osnove pilotiranja, poletanja i sletanja, samog leta, ali ne i borbene upotrebe, za šta je potrebno duže vreme. Opet je reč o preobuci za američke lovce F-16 i F-15, koji imaju svoje karakteristike i primetno se razlikuju od MiG-29 i Su-27, kojima su upravljali ukrajinski piloti. Tamo su taktike vazdušne borbe različite, i dejstva u parovima ili grupama aviona i mnoge druge karakteristike. Za tri meseca Amerikanci će obučavati Ukrajince ne kao pilote, već kao bombaše samoubice.

Istovremeno, general je naglasio da sama obuka pilota „očigledno nije dovoljna“.

„Još jedna značajna nijansa je obuka inženjerskog i tehničkog osoblja, koje će biti prilično teško servisirati američke automobile. Oni takođe moraju biti obučeni, a to takođe očigledno nije tri meseca.

Nisam siguran da i ukrajinski vojni piloti i tehničari govore engleski u tolikoj meri da mogu da razumeju Amerikance koji ih podučavaju i da temeljno razumeju uputstva, osim ako nisu prevedena na MOV. Postoji veliki problem sa infrastrukturom – Ukrajina će morati u potpunosti da obnovi aerodromsku bazu za poletanje i sletanje američkih F-16.

Do promene aerodromskih svetala, rulnih staza i otrcanih hangara za skladištenje i popravku aviona“, dodao je Popov.

Zauzvrat, publicista i vojni ekspert Vladislav Šurigin smatra da pitanje sa mestom obuke pilota još nije rešeno. Moskva je odgovorila na optužbe Zapada za izazivanje globalne krize

„Veliko pitanje je mesto obuke ukrajinskih borbenih pilota. U samim SAD - daleko i skupo. Moguće je da će ukrajinski „sokolovi“ biti obučavani u susednoj Poljskoj, gde u ratnom vazduhoplovstvu ima pedesetak ovakvih aviona. Proces preobuke može da traje najmanje šest meseci, čak i za već obučenog pilota na Su-27 ili MiG-29. To su potpuno različiti lovci, gde je drugačija ne samo kontrola, već i potpuno drugačiji sistem interakcije sa kolegama u vazdušnoj borbi“, rekao je Šurigin.

Za sada je reč samo o obuci ukrajinskih pilota za razvoj američkih lovaca. Isporuke F-16 i F-15 Kijevu smatraju se hipotetičkim, a Bela kuća nije donela odluku o ovom pitanju.

Ranije je Vašington odbio da Kijevu isporuči svoje avione i zabranio prebacivanje lovaca sovjetske proizvodnje u Ukrajinu, na čemu su insistirale Poljska i Slovačka, nadajući se da će zauzvrat dobiti naprednije američke lovce.

„Ukrajina može na kraju dobiti najviše 2-3 eskadrile američkih lovaca. To nema vojnog smisla. Ali ovde se vidi čisto komercijalni projekat koji lobiraju američki političari. Još 2020. godine SAD su odobrile prodaju 90 aviona F-16 kompaniji Lokid Martin, kako je zvanično saopštio Pentagon. Njih 66 otišlo je na Tajvan. Predlozi za nabavku lovaca F-16 nuđeni su i Ukrajini. Avioni će biti prodati i nema veze što neće pomoći Kijevu. Oni će ih platiti iz budžeta SAD. Američki vojno-industrijski kompleks dobiće novac američkih poreskih obveznika. To je cela poenta ove priče“, rekao je Sergej Belousov, član Kolegijuma vojnih eksperata.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track