NUKLEARKA ZAPOROŽJE BIĆE NAPADNUTA SUTRA? Oštro upozorenje ruske vojske, kontramere će biti preduzete odmah! VIDEO
Foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY, Printscreen/YouTube

jasno

NUKLEARKA ZAPOROŽJE BIĆE NAPADNUTA SUTRA? Oštro upozorenje ruske vojske, kontramere će biti preduzete odmah! VIDEO

Planeta -

U petak, 19. avgusta, Kijev planira napad na nuklearnu elektranu Zaporožje tokom posete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša Ukrajini, rekao je u četvrtak novinarima portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

– Kijevski režim će 19. avgusta planirati provokaciju u nuklearki Zaporožje tokom posete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša Ukrajini, pri čemu će Rusija biti optužena da je zbog toga izazvala katastrofu u ovoj elektrani – rekao je Konaševko, kako prenosi ruska novinska agencija Tass.

– U cilju pripreme za provokaciju, komanda operativne grupe Dnjipar do 19. avgusta postavlja punktove za praćenje radijacije u Zaporožju, kao i organizuje vežbu jedinica 108. brigade Teritorijalne odbrane, 44. artiljerijske brigade i vojnih jedinica stacioniranih u Zaporožju da deluje u uslovima radiološke kontaminacije područja – naglasio je portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Konašenkov tvrdi da jedinice 44. brigade Oružanih snaga Ukrajine planiraju artiljerijske udare na objekte nuklearke sa položaja u gradu Nikopolju.

– Krivica za posledice biće pripisana ruskim oružanim snagama – ustvrdio je Konašenkov.

On je dodao da se jedinice 704. puka radiološke, hemijske i biološke zaštite Oružanih snaga Ukrajine spremaju za koncentraciju u blizini SI Zaporožja do 19. avgusta kako bi snimili posledice i demonstrirali navodnu sanaciju posledica udesa.

Konašenkov je istakao da nema ruskog teškog naoružanja u blizini fabrike u Zaporožju ili na bilo kojoj susednoj teritoriji.

- Ruske trupe nemaju raspoređeno teško naoružanje ni u elektrani ni u okolnim područjima - naglasio je Konašenkov, ponovivši da je Kijev više puta širio glasine da su ruske trupe navodno zauzele elektranu i da granatiraju neprijatelja iz daljine. artiljerijskih sistema.

– Oružane snage Ruske Federacije preduzimaju sve neophodne mere da garantuju bezbednost SI Zaporožja – rekao je na kraju Konašenkov.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track