UKRAJINSKA TRAGEDIJA ULAZI U ZAVRŠNI ČIN? Led okovao linije fronta, Krim UNIŠTAVA OLUJA! Da li je Zelenski konačno PRITERAN UZ ZID
Foto: Ap/Konstantin Zavrazhin, AP Olivier Matthys, Shutterstock

UKRAJINSKA TRAGEDIJA ULAZI U ZAVRŠNI ČIN? Led okovao linije fronta, Krim UNIŠTAVA OLUJA! Da li je Zelenski konačno PRITERAN UZ ZID

Planeta -

Na istok i jug Ukrajine stigla je žestoka zima. Pored usporavanja vojnih dejstava, ovih dana obalu Crnog mora od Odese do Sočija zahvatile su snežne mećave i poplave, zbog kojih je veći deo područja ostao bez vode, struje i grejanja.

To se posebno odnosi na Krim, gde danima nema struje, a bez vode su i delovi poluostrva.

Posle manje-više neuspešne ukrajinske kontraofanzive u proleće i leto, izbio je pozicioni rat, jer ni Ukrajina ni Rusija trenutno nemaju dovoljno snage za uspešan napad, pa se ukopavaju u iščekivanju proleća, kada bi ponovo mogao da usledi pokušaj ukrajinske kontraofanzive, posebno u južnom pravcu, odnosno sprovođenje "plana" o izbijanju na Azovsko more.

Međutim, iako se smatra da kontranapad nije dao željene rezultate, postignuti su neki uspesi, poput prelaska na levu obalu Dnjepra, što je dobra osnova za pripremu nove prolećne ofanzive 2024. godine.

Osim toga, Ukrajinci su se približili strateški važnom gradu Tokmaku, čije bi oslobađanje otvorilo put do Melitopolja kao ključne tačke za izbijanje na luku Berdjansk, odnosno obalu mora Azovskog mora.

Međutim, komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni kaže da se rat pretvorio u pozicioni, čak i u ćorsokak, a za Ekonomist je rekao da takva situacija "više ide na ruku Rusiji" jer joj omogućava da obnovi vojne potencijale i izgradi nova utvrđenja.

Zelenski i Zalužni, Vladimir Zelenski, Valerij Zalužni
foto: Youtube/FREEДOM/60 Minutes

Analitičari NATO, kako prenosi Bi-Bi-Si, ističu da "odlučujuće operacije" verovatno ne treba očekivati tokom zime, ali smatraju da to ipak nije "zastoj" jer obe strane ne zaustavljaju ofanzivne napade koji daju male, ali još uvek kakve takve rezultate.

Ukrajinski vojni analitičar Sergej Morfinov rekao je za Bi-Bi-Si da je trenutno više ruskih vojnika angažovano na kopanju rovova i izgradnji odbrambenih utvrđenja ispred Melitopolja - ali, zanimljivo, iza njega, prema Berdjansku - nego što ih ima na liniji fronta.

Morfinov navodi da je cilj pozicionog rata da iscrpi protivnika i da ga stalno primorava da repozicionira svoje trupe i popuni rezervu. On to poredi sa boks mečom.

- U ovom trenutku nokaut nije moguć, ali je moguće iscrpiti protivnika i pobediti na bodove. Nijedna strana nema mogućnost da sve reši jednim udarcem, odnosno nokautom, ali serijom nokdauna nešto može već biti urađeno.

Vladimir Putin, Ukrajina, dron
foto: Shutterstock

Međutim, zbog toga Kijev strahuje da će Zapad, gde ima sve više nesuglasica oko pomoći Ukrajini i sankcija Rusiji "naterati" Ukrajinu na pregovore sa Moskvom.

Nemački Bild piše da su Vašington i Berlin počeli da vrše pritisak na Vladimira Zelenskog da započne pregovore i da će njihova pomoć Ukrajini biti ograničena na to da Ukrajina održi trenutni odnos snaga na frontu, odnosno da zamrzne situaciju.

Nemački analitičar Džulijan Repke, pozivajući se na izvore bliske vladi u Berlinu, navodi da Zapad želi da Ukrajina bude u "strateški povoljnoj poziciji" za pregovore, ali je malo verovatno da će uspeti da ostvare sve svoje želje.

EU i SAD će navodno Zelenskom kao uslov za vojnu pomoć postaviti pregovore, pa čak i odustajanje od nove kontraofanzive na proleće 2024.

Međutim, kako piše Bi-Bi-Si, vojni analitičari smatraju da je Ukrajina neočekivano imala više uspeha na moru, gde je zadala možda i odlučujući udarac ruskoj "dominaciji" nad Crnim morem.

Naime, Rusija više ne kontroliše u potpunosti severni deo Crnog mora, a napadi na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju naterali su Ruse da deo svoje flote prebace u Feodosiju, ali i u rusku luku Novorosijsk i u bazu u Abhaziji.

raketa, fregata Maršal Šapošnjikov, ruski brod, fregata
foto: Youtube prtscr / Телеканал Звезда

Na ovaj način Ukrajinci su nadoknadili neostvarene planove na kopnu. S druge strane, ispostavilo se da su Rusi uspešno zaustavili ukrajinski prodor na jugu, već mesecima pokušavaju da zauzmu grad Avdivka, u predgrađu Donjecka.

Tako se ponavlja scenario iz Bahmuta, koji su ruske snage uspele da zauzmu tek posle punih devet meseci napornih borbi. To se sada ponavlja sa Avdejevkom, što pokazuje mnoge slabosti ruske vojske.

Zanimljivo je da pojedini ruski vojni analitičari navode da su "obaveštajni podaci i satelitski snimci koje Ukrajina dobija od NATO-a veći problem za Rusiju od zapadne pomoći u oružju".

Naime, Rusija je povećala svoju vojnu proizvodnju, iako ima sve više problema sa delovima koje je ranije nabavljala na Zapadu, a sada ih nema ili je skuplje i komplikovanije nabaviti ih preko "trećih zemalja".

I pojedini ukrajinski analitičari poput Kirila Jakovljeva, prenosi Bi-Bi-Si, smatraju da su Rusi dobro pripremili odbranu i da imaju dovoljno snage da zaustave ukrajinske napade, iako smatraju da Rusi nemaju snage za neke ozbiljne kontraofanzive.

Doduše, i sam Vladimir Putin je nedavno ponovio da "Rusija ne odustaje od prvobitnih planova".

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Bonus video:

16:34

Rusija traži da Ukrajna i Gruzija ne budu primljenje u Nato, ali i da Nato smanji aktivnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track