MONSTRUOZNI RUSKI TENK PRIMEĆEN NA FRONTU: Ovo bizarno vozilo do sada NIJE VIĐENO! "Jel to kuća na gusenicama, ili KORNJAČA?"
Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Twitter/Clash Report

šok snimak iz Ukrajine

MONSTRUOZNI RUSKI TENK PRIMEĆEN NA FRONTU: Ovo bizarno vozilo do sada NIJE VIĐENO! "Jel to kuća na gusenicama, ili KORNJAČA?"

Planeta -

Bizarni ruski tenk, koji je korisnike drutvenih mreža podsetio na kuću sa gusenicama ili veliku kornjaču, primećen je na frontu u Ukrajini.

Kako piše portal "The Warzone", to ne treba nikoga da čudi, pošto u vreme rata uvek dolazi do inovacija i revolucionarnih rešenja, a neka od njih su često veoma čudna.

Ovo vozilo je proizvod očajničke potrage za odbranom od malih dronova-kamikaza.

Gotovo ništa se ne zna o ovoj modifikaciji, ali ono što je jasno je da pokriva gotovo ceo tenk i ograničava vidljivost posade, polje vatre i pokretljivost.

Nakon što su se prvi put pojavili prvi snimci tenka iz vazduha, dok se kreće u sklopu konvoja, pojavile su se i fotografije izbliza.

Na njima se vidi gruba čelična konstrukcija sa pričvršćenim nosačima. Tenk ima instaliran minski plug, zbog čega je možda i izabran za ovu modifikaciju. Aktivnosti deminiranja usporavaju vozilo, što ih čini glavnom metom za neprijateljske dronove.

Čini se da je ovo trenutna ekstremna evolucija "kaveza" koji se prvi put pojavio neposredno pre nego što je počeo rat u Ukrajini. Od tada, pretnja od dronova je eskalirala.

Nekada improvizovani kavezi na tenkovima sada se vide na drugim tipovima oklopa u sve složenijim konfiguracijama. Takođe se pojavljuju širom sveta, uključujući Izrael, a njihove fabričke verzije postaju izvozne opcije za neke tipove oklopa.

Pojava visoko pokretljivih dronova kamikaza dovela je do sve većih i složenijih kaveza, jer dronovi mogu uleteti i ispod kaveza, pa čak i u otvore vozila.

Ova najnovija konfiguracija uveliko ograničava sposobnost takvih dronova da izvrše lak napad, ali na taj način čini tenk u velikoj meri beskorisnim za napad.

(Kurir.rs/The Warzone/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

03:33

90 ODSTO RATNIH SNIMAKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA JE VERODOSTOJNO! Mlakar objašnjava ruski i ukrajinski model informacionog ratovanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track