ĐOKOVIĆ PREGAZIO DIMITROVA ZA 40. TITULU NA MASTERSIMA: Novak je kralj grada svetlosti! Sedmi put je šampion u Parizu VIDEO
Foto: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia, Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Finale u Bersiju

ĐOKOVIĆ PREGAZIO DIMITROVA ZA 40. TITULU NA MASTERSIMA: Novak je kralj grada svetlosti! Sedmi put je šampion u Parizu VIDEO

Tenis -

Novak Đoković je sedmi put u karijeri osvojio masters u Parizu.

Srpski as je u finalu u "Bersiju" savladao Grigora Dimitrova sa 2:0, po setovima 6:4, 6:3.

Ovo je jubilarna 40. titula na turnirima iz masters serije 1.000, iz 58. finala. Najbliži pratilac u ovoj kategoriji je Rafael Nadal sa 36 titula. Ostali su daleko iza.

Ujedno, Đoković je osvojio šestu titulu ove sezone, ukupno 97. u karijeri.

Novak je ovim trijumfom stigao na korak od toga da bude prvi na kraju godine. Novak će od ponedeljka imati 9.945 bodova i tako odmaći Karlosu Alkarazu na 1.490 poena. Praktično, jedna pobeda na Završnom mastersu u Torinu biće dovoljna Novaku da završi godinu na mestu broj jedan na ATP listi.

Novak je postavio lični rekord kada su mastersi u pitanju, jer mu je Pariz prvi turnir na kome je osvojio sedam titula. Do sada je po šest puta osvajao Majami, Rim i Pariz. Zna se da je jedini teniser koji je osvajao svih devet mastersa. Ima pet titula na Indijan Velsu, dve u Monte Karlu, tri u Madridu, četiri u Kanadi, tri u Sinsinatiju, četiri u Šangaju.

Ovo je bila 51. pobeda za Novaka ove sezone, čime je uspeo da 14. put u karijeri ostvari 50 ili više pobeda u sezoni. Uradio je to 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013,, 2014, 2015, 2016, 2018, 2019, 2021. i konačno 2023.

Po jedan brejk u setu je praktično bio dovoljan Novaku.

Posle šest interesantnih gemova, prvu brejk loptu u meču smo videli u sedmom gemu. Novak se sjajno branio, a posle jednog fantastičnog riterna je oduzeo servis Bugarinu i poveo sa 4:3. U nastavku je rutinski odservirao svoja dva gema i posle 51. minuta rešio prvi set u svoju korist.

Po završetku seta videli smo ponovo skandal u režiji navijača, koji su zviždali Novaku kada je zatražio jaču podršku.

Na brejk smo u drugom setu čekali kraće. Novak je u petom gemu oduzeo servis Grigoru. Početak drugog seta je bio nekako miran, bez većih uzbuđenja. Kao da su svi čekali kada će Novak ponovo da napravi brejk. I napravio ga je u pomenutom petom gemu.

Imao je Novak brejk šansu i u sedmom gemu, ali je nije iskoristo, pa je Dimitrov smanjio na 4:3. Ipak, Novak je do kraja rutinski priveo meč kraju, a u poslednjem gemu još jednom napravio brejk. Zanimljivo je da Dimitrovu nije dao nijednu brejk priliku tokom meča.

Kurir sport

NOVAK ĐOKOVIĆ - GRIGOR DIMITROV 6:4, 6:3

TOK MEČA

Novak Đoković i Grigor Dimitrov imaju zajedno 68 godina. To znači da je ovo najstarije finale na turnirima u 2023. godini, ujedno i nastarije finale ikada na mastersu u Parizu.

2. SET

6:3 - Novi brejk! Đoković je šampion Pariza!

5:3 - Novak je na korak od konačnog trijumfa.

4:3 - Novak prvi put u meču nije iskoristio brejk loptu. Prethodne dve je iskoristio.

4:2 - Najlakši gem za Novaka! Potvrdio je brejk. Četiri servisa za četiri poena.

3:2 - Brejk Đokovića! Novak je i drugu brejk priliku pretvorio u gem.

2:2 - Nastavio je Novak niz istih gemova, uz jedan izgubljeni poen stiže do izjednačenja.

1:2 - Bez većih uzbuđenja na startu drugog seta. Svako dobija prilično lako svoje servise.

1:1 - Uzvratio je Novak istom merom, sa dva vinera, uz jedan izgubljeni poen.

0:1 - Dimitrov je prvi servirao, upisao as i viner, i dobio gem posle dva minuta i 21 sekunda.

1. SET

6:4 - Gotov je set! Trajao je 51 minut. Po završetku seta ponovo je viđen skandal, Novak je tražio od publike jaču podršku, a dobio je zvižduke. Pritom je publika prilikom servisa vikala Grigor, Grigor.

5:4 - Dimitrov ostaje u prvom setu. Bio je Novak na 40:40, međutim Bugarin je sa dva dobra servisa i jednim vinerom stigao do gema.

5:3 - Još jedan gem bez izgubljenog poena za Novaka. Upisao je i treći as u meču.

4:3 - Brejk Đokovića! Prva brejk prilika u meču je pretvorena u gem. Novak se sjajno odbranio i potom riternirao.

3:3 - Najkraći gem u meču, Novak ga je dobio sa nulom. Upisao je drugi as u meču.

2:3 - U svakom gemu teniser koji ne servira stigne do 30:30, ali i dalje nema brejk lopte u meču. Obojica igraju sa dosta slajza, Dimitrov nešto češće. Dimitrovu ne ide forhend, ima čak sedam neiznuđenih grešaka iz ovog udarca. Na drugoj strani, Novaku ne ide bekhend. Ima sedam grešaka iz ovog udarca.

2:2 - Prva servis greška Novaka u meču. Protiv Rubljova dan ranije ih je imao pet. Kada pogodi prvi servis, Novak do sada ima 7/7. Iz drugog servisa 1/5. Forhend ga služi dobro tokom čitavog turnira u "Bersiju". Ima samo jednu grešku iz forhenda.

1:2 - Prilično nervozan start za oba tenisera, dosta greše u igri. Značaj meča čini svoje. Dimitrov je upisao prvi as i prve vinere u meču za novo vođstvo. Igra se 15 minuta u finalu.

1:1 - Novak je asom otvorio svoj prvi servis gem. Dan ranije, u polufinalu protiv Rubljova, Đoković je odservirao 17 aseva. To je njegov drugi najbolji rezultat u karijeri u mečevima koji se igraju na dva dobijena seta. Novak je upisao i prvi viner u meču. Jedino što je u Parizu ispod proseka je bekhend. Dimitrov se muči sa forhendom.

0:1 - Dimitrov je prvi servirao u meču. Novak je bio na 40:40, međutim napravio je dve greške i omogućio startno vođstvo rivalu. Bez vinera u prvom gemu, očigledno je da se obojici stegla ruka zbog značaja meča.

Novak će imati veliku podršku u "Bersiju".

Novak Đoković, navijačica
foto: Kurir sport

Grigor će imati veliku podršku

Grigor Dimitrov, navijačica, navijači
foto: Kurir sport

Sudija meča je Reno Lihtenštajn.

Novak Đoković, Grigor Dimitrov, masters, Pariz
foto: Screenshot

Najbolji teniser sveta Novak Đoković od 15 časova igra u finalu masetersa u Parizu protiv Bugarina Grigora Dimitrova.

Nole i Griša će igrati 13. put u karijeri. Novak vodi sa 11-1 protiv trenutno 17. tenisera na svetu.

Četiri godine mlađi Bugarin je svoju jedinu pobedu ostvario pre tačno 10 godina na mastersu u Madridu, na šljaci. Novak Đoković od tada ima niz od devet uzastopnih pobeda.

Ove godine su odigrali dva meča, posle pauze od četiri godine bez međusobnih okršaja. Novak je slavio na Australijan openu, zatim i na mastersu u Rimu.

Dimitrov je u karijeri osvojio osam titula, ali poslednju 2017. godine. Bila je to njegova najuspešnija godina u karijeri pošto je četiri od osam titula osvojio te godine.

Đoković će se boriti za sedmu titulu u "Bersiju", ujedno i jubilarnu 40. na mastersima.

Ovo mu je 58. finale na masters turnirima iz serije 1.000.

No, tu nije kraj brojkama oko ovog meča. Prvi reket će igrati za šestu titulu u ovoj sezoni i 98. u karijeri.

Ukoliko osvoji 40. titulu na mastersima, povećaće razliku u odnosu na drugoplasiranog Rafaela Nadala koji ima 36 titula.

Takođe, Novak bi postavio lični rekord kada su mastersi u pitanju, jer bi mu Pariz bio prvi turnir na kome je osvojio sedam titula. Do sada je po šest puta osvajao Majami, Rim i Pariz.

Zna se da je jedini teniser koji je osvajao svih devet mastersa. Ima pet titula na Indijan Velsu, dve u Monte Karlu, tri u Madridu, četiri u Kanadi, tri u Sinsinatiju, četiri u Šangaju.

Ovo će mu biti deveto finale u Parizu, a učinak je 6-2.

Pobeda protiv Andreja Rubljova bila je jubilarna 50. za Novaka ove sezone, čime je uspeo da 14. put u karijeri ostvari 50 ili više pobeda u sezoni. Uradio je to 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013,, 2014, 2015, 2016, 2018, 2019, 2021. i konačno 2023.

Finale u "Bersiju" se igra na tvrdoj podlozi, a Novak je na ovakvim terenima "tata". Ove godine ima fascinantnih 32-1, a 23-0 na velikim turnirima.

Na masters mečevima ima 27-1 u poslednjih 28 mečeva.

Ukoliko savlada Dimitrova, Đoković će od ponedeljka imati 9.945 bodova i tako odmaći Karlosu Alkarazu na 1.490 poena. Praktično, jedna pobeda na Završnom mastersu u Torinu biće dovoljna Novaku da završi godinu na mestu broj jedan na ATP listi.

Kurir sport

Bonus video:

00:05

Novak na meču u Parizu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track