Najnovije vesti

KOLUMNA ŽIKE ŠARENICE: Petrova crkva kod Novog Pazara
Foto: Zorana Jevtić

PRIČE O LJUDIMA

KOLUMNA ŽIKE ŠARENICE: Petrova crkva kod Novog Pazara

Stars

Evo me ovog leta ponovo u okolini Novog Pazara.


Na jednom od najstarijih hrišćanskih zemljišta na Balkanu nalazi se i najstarija očuvana srpska crkva - Crkva Svetih apostola Petra i Pavla. Izgrađena je u 9. veku, više puta je obnavljana, a budući da je na listi svetske kulturne baštine, postoje i strogi propisi o izgradnji u njenoj blizini. Aktuelno pitanje je gde izgraditi lapidarijum.


Crkva Svetih apostola Petra i Pavla žiža je srpske crkve i državnosti. Tu je Stefan Nemanja kršten po pravoslavnom običaju. Tu je 1196. održan Sabor na kojem se odrekao vlasti. Tu su se, na istom Saboru, zamonašili Stefan i Ana. Zato se ovde o svakoj novoj izgradnji dobro promišlja.


- Imamo zahtev Srpske pravoslavne crkve da se izgradi jedan konak sveštenički, odnosno parohijski dom koji bi sadržao, pored kancelarije sveštenika, jednu malu biblioteku. I što je za nas vrlo važno - lapidarijum, s obzirom na to da se ostaci kamene plastike koja je pronađena prilikom istraživanja na iskopavanju, ona se nalazi u priprati crkve, nisu adekvatno izloženi - kaže Vladimir Džamić iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.


- Mnoge su vojske prolazile ovim prostorom kroz Rašku oblast, gde je crkva bila bogata raznim relikvijama. Jedna od njih je i krst koji je kralj Milutin poklonio ovoj crkvi - on je odnesen u Dubrovnik, tamo se i danas nalazi - kaže protojerej Zoran Filipović u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.


Do sledeće nedelje i nove priče, vaš Žika Šarenica

 


Kurir.rs/Foto: Zorana Jevtić

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...