Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: A sad, Sabor u Guči!
Foto: Zorana Jevtić

Priče o ljudima i drugim postojanostima

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: A sad, Sabor u Guči!

Stars

Dragačevski sabor trubača, takođe poznat i kao festival Guča, tradicionalna je festivalska manifestacija koja se svake godine održava u gradiću Guča, u Dragačevu, u regionu zapadne Srbije. Evo za koji dan, od 8. do 11. avgusta, 69. Sabor.

 

Prvi Dragačevski sabor trubača održan je 16. oktobra 1961. u porti Crkve Svetog aranđela Gavrila, a pobednik je bio Desimir Perišić. Tada je ustanovljena i himna festivala „Sa Ovčara i Kablara“. Skoro milion posetilaca iz Srbije i inostranstva dolazi u gradić od 2.000 stanovnika svakog avgusta. Guča je postala poznata kao mesto održavanja najvećeg festivala trubačke muzike širom planete.

 

Istoriju festivala obeležile su trubačke zvezde kao što su Bakija Bakić, Fejat Sejdić, Slobodan Salijević... Danas su najpoznatiji trubači Dejan Lazarević, Dejan Petrović, Boban i Marko Marković, Elvis Ajdinović, Ekrem Mamutović, Veljko Ostojić i drugi. Od 2000. godine, zvanična zastava Dragačevskog sabora trubača u Guči vijori se i na najvišem vrhu sveta Mont Everestu, gde ju je ponosno postavio Dragačevac Dragan Jaćimović iz sela Puhova. Na festival decenijama dolaze orkestri iz svih krajeva Srbije, a Guča je prihvatila najbolje instrumentaliste i orkestre. Sabor je postao „visoka škola“ trubaštva. Da bi se stekla titula prve trube Guče, potrebno je u konkurenciji dvadeset vrhunskih orkestara potvrditi zvanje majstora trube, a to se jedino može u okrilju Dragačevskog sabora, izvođenjem raznovrsnih komada, pre svega narodnih kola i pesama u slobodnom harmonskom aranžmanu, iznijansiranom dinamikom u stilu karakterističnom za kraj odakle orkestar dolazi.

 

Od svega četiri trube i jednog bubnjara, koliko su orkestri imali na početku, danas su narasli do deset članova. Tri do četiri solo trube koje sviraju kapelisti, zatim tri basfligorne ili tenor trube, jedne bas trube, doboša i velikog bubnja, koji obavezno ima i činelu na vrhu.

 

Čuveni pisac i slikar Momo Kapor, u svom autorskom tekstu objavljenom u listu Nin 2009, između ostalog napisao je:
- Sva muka i bes, sva lepota i tuga, sva radost i muzika, koji se sakupe za godinu dana u Srbiji, prve nedelje avgusta šiknu u nebo kroz blistava grla truba na Saboru u Guči. To je događaj na koji seljačka Srbija čeka punih godinu dana. Tada Guča, varošica u brdima, postaje svetska prestonica trube.

 

 

Trubački pozdrav
Vaš Žika Šarenica.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...